Ford se povezuje z inovatorjema Octopus Energy in Tibber za pametno polnjenje naslednje generacije, ki omogoča prihranke lastnikom električnih vozil

Ford je danes napovedal, da bosta povečanje udobja in prihranka pri stroških, ki jih prinaša širjenje ponudbe električnih vozil, ter optimizacija uporabe električne energije iz obnovljivih virov1 kmalu še preprostejša.

Nove energetske izkušnje, ki jih bodo zagotovili v sodelovanju z industrijskima inovatorjema Octopus Energy v Veliki Britaniji in Tibber v Nemčiji, na Nizozemskem in Norveškem, bodo Fordovim strankam omogočile polnjenje električnih vozil z uporabo energetskih tarif, posebej zasnovanih za izboljšanje lastniške izkušnje.

Možnosti, ki so bile razvite za podporo Fordovi čedalje obsežnejši ponudbi električnih vozil, bodo od začetka leta 2024 sprva na voljo voznikom Fordov Mustangov Mach-E,2,3 nato pa še novega Forda Explorerja,4 ko bo pozneje v tem letu pripeljal na trg.

Na novo razvita funkcija dinamičnega polnjenja je zasnovana tako, da Fordovim električnim vozilom omogoča komunikacijo z inteligentnimi oskrbovalnimi omrežji ponudnikov energije. Lastniki združljivih modelov bodo tako lahko priključili svoje vozilo, v aplikacijo pametnega telefona vnesli želeno stanje napolnjenosti in čas odhoda ter preprosto nadaljevali z delom – povsem brez skrbi, saj se bo baterija njihovega vozila samodejno napolnila z uporabo tarif, ki so zasnovane za čim večji prihranek in uporabo obnovljivih virov energije.1

“Naša nova energetska pobuda je še en mejnik na naši poti, da ponudimo novo generacijo popolnoma električnih vozil, ki so zasnovana za povezan svet in hkrati zagotavljajo resnično izjemno uporabniško izkušnjo,” je povedal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e v Evropi. “Posebej smo se odločili za sodelovanje s ponudniki energije, ki delijo našo prebojno miselnost in na katere se stranke lahko zanesejo, da bodo zagotavljali vodilne cene za polnjenje z električno energijo iz obnovljivih virov in bo njihovo električno vozilo pripravljeno na vožnjo, ko ga bodo potrebovali.”

Fordove raziskave kažejo, da kar 87 odstotkov voznikov Mustanga Mach-E svoje vozilo polni doma in da so stroški porabljene energije najpomembnejši dejavnik pri polnjenju.

Glede na trg lahko Fordove nove energetske storitve koristijo lastnikom električnih vozil ne glede na to, ali jih polnijo podnevi ali ponoči. Povezana tehnologija lahko samodejno optimizira polnjenje, da ponoči izkoristi cenejšo električno energijo zunaj konic, podnevi pa nižje cene energije, ki nastanejo zaradi največje ponudbe obnovljivih virov energije, vključno s sončno energijo.1

Octopus Energy, izvajalec storitev Octopus Energy Services, bo izbrano podjetje za prednostno namestitev domačih polnilnih postaj za Fordove stranke v Veliki Britaniji.

“Z vsakim električnim avtom, ki zapelje na cesto, smo korak bliže prevozu brez emisij – vendar moramo za uresničitev tega cilja poskrbeti, da bo zelena vožnja poceni in dostopna,” je povedal Michael Cottrell, direktor za partnerstva pri družbi Octopus Energy. “Naše pametne tarife voznikom omogočajo, da izkoristijo poceni energijo iz obnovljivih virov, s čimer lahko prihranijo več sto funtov na leto, hkrati pa prispevajo svoj delež k dobrobiti našega planeta.”

Fordovi uporabniki v Veliki Britaniji, ki jih zanima namestitev domače polnilnice, lahko obiščejo spletno stran www.ford.co.uk/hybrid-electric/charging/home-charging in si zagotovijo več informacij.

Po Tibberjevih podatkih je že več kot milijon uporabnikov za spremembo svojega energetskega vedenja aktivno uporabljalo platformo podjetja.

“Kot pionirji pametnega polnjenja na Norveškem in v Nemčiji smo navdušeni nad novim partnerstvom s Fordom,” je dejal Børge Dvergsdal, vodja oddelka za pametno polnjenje pri družbi Tibber. “Navdušeni smo nad Fordovimi ambicijami in skupnim poslanstvom, da uporabnikom omogočimo pametnejšo rabo energije. V ta namen potrebujejo najboljša razpoložljiva orodja, da lahko učinkovito prevzamejo nadzor nad porabo energije, naše sodelovanje pa jim bo ponudilo brezhibno izkušnjo polnjenja, ki bo koristila tako njihovi denarnici kot našemu skupnemu planetu. Veselimo se, da bomo lahko Fordove stranke pozdravili v Tibberjevem vesolju.”

Ford bo do leta 2025 v Evropi ponudil deset električnih vozil, vključno z modeli Explorer, Mustang Mach-E, F-150 Lightning,4 Puma,4 E-Transit,5 E-Transit Custom,6 E-Transit Courier,4 E-Tourneo Custom,7 E-Tourneo Courier4 in še en srednje velik ‘crossover’, v letu 2024 in pozneje pa namerava svoje energetske storitve razširiti na nadaljnje električne izdelke.

Podjetje je lani napovedalo, da bo do leta 2035 celotno paleto svojih osebnih in gospodarskih vozil v Evropi preusmerilo na 100-odstotno električni pogon.

Ford prav tako načrtuje ogljično nevtralnost v svojih evropskih obratih, logistiki in neposrednih dobaviteljih do leta 2035, do leta 2030 bodo predvidoma več kot polovico njegove globalne proizvodnje predstavljala električna vozila, globalno ogljično nevtralnost pa namerava doseči najpozneje do leta 2050.

Letos je Ford v Kölnu odprl center za električna vozila. V tem obratu bodo izdelovali novo generacijo električnih osebnih vozil za evropske trge, začenši z novim Fordom Explorerjem. Center v Kölnu bo Fordov prvi obrat za sestavljanje vozil na svetu, ki bo ogljično nevtralen, kar je pomemben mejnik na poti k boljšemu – Road to Better.

Comments

comments