Ford S-Max ST-Line AWD

Ultimativni Fordov družinski enoprostorec se je pri nama že znašel na testu. Po naključju je tudi tokrat opremljen s pametnim štirikolesnim pogonom in avtomatskim menjalnikom. Glavna novost je tokrat športni paket ST-Line, ki ponuja številne kozmetične dodatke in izboljšave na podvozju ter nastavitvah pogona. Definitivno pa najprej opazimo posebno barvo, ki je mešanica temno sive s kančkom zelene.

DSC_9205

Pri zunanjosti so dodali bolj agresivne podaljške spredaj, zadaj in tudi ob straneh. Avto je tako optično nižji in izgleda bolj športno. Sprednja maska je črne barve z mrežasto strukturo, ki je značilna za vsa bolj začinjena Fordova vozila. Nova so tudi 18 palčna platišča, če pa se sprehodimo naokrog, je moč opaziti nekaj rdečih značk na kromirani podlagi, ki diskretno izdajo njegovo posebnost.

DSC_9202

Nekoliko bolj so se potrudili tudi pri izpušnih nastavkih, ki so integrirani v zadnji difuzor. Ta je pobarvan v sijočo črno barvo, da kromirana pravokotnika še lepše izstopata.

DSC_9201

Sprednji del lepo dopolnjujejta matrična LED žarometa, ki poskrbita za večjo varnost in udobje med nočno vožnjo. Med vožnjo po ovinkih poskrbita za pravo svetlobno predstavo, ko vijugata v sožitju z obračanjem volana. Zelo natančno je tudi zasenčenje segmentov, kjer se pojavi nasproti vozeče vozilo ali pešec.

DSC_9204

Notranjost S-Maxa je še vedno v koraku s časom, predvsem pa je njegov glavni adut prostornost. Na dosegu rok je ogromno odlagalnih površin, kamor lahko pospravite vse od velikih plastenk, do manjših paketkov žvečilnih gumijev. Vse zato, da med vožnjo drobnarije ostanejo na svojem mestu.

DSC_9213

Občutek sodobnega avtomobila se za voznika prične takoj za volanom, kjer se nahaja digitalna instrumentalna plošča. Analogne ostajajo številke na obrobju dveh krogov, ostalo pa je po novem precej prilagodljivo glede na vaše želje in potrebe. Najbolj presenetljivo je, koliko informacij je lahko prikazanih naenkrat, ne da bi vse skupaj postalo že moteče.

DSC_9208

ST-Line paket se seveda nadaljuje tudi v notranjosti, kjer postreže z novimi kombinacijami barv in materialov. Črno usnje v kombinaciji z navadnim blagom, ki ju ločujejo živo rdeči šivi izgleda naravnost odlično. Za še bolj prefinjen izgled so dodali tudi kombinacijo piano plastike in kromiranih dodatkov. Za udobje je poskrbljeno s številnimi dodatki, kot so električno nastavljivi in ogrevani sprednji sedeži, zimski paket pa vključuje tudi ogrevano vetrobransko steklo in volan.

DSC_9211

Poleg kozmetičnih dodatkov je tale S-Max opremljen tudi z mnogimi varnostnimi pomagali. Začnemo s 360 stopinjskim nadzorom pri parkiranju s senzorji, zadnjo kamero in nadzorom mrtvega kota. V sprednjem delu se nahaja tudi kamera, ki nadzira promet, pešce in kolesarje ter meni najljubši dodatek – inteligentni radarski tempomat z možnostjo samodejnega uravnavanja hitrosti glede na omejitve. Le ta v praksi še ni popolnoma dodelan, zaradi včasih napačnega branja omejitev.

DSC_9210

Pod pokrovom je za tako velik avto potreben tudi nekoliko močnejši pogonski agregat, ki tudi tokrat ni razočaral. Dvolitrski dizel s kar 180 konji je odlična izbira v kombinaciji z novim 8-stopenjskim menjalnikom, ki je sedaj še bolj natančen in udoben. Spremenili so tudi izgled ročice, ki je sedaj obroč in ga z vrtenjem premikate v željeno prestavo. Z njim je olajšan tudi dostop do predala spredaj. Kombinirana poraba na testu je znašala 6,5 l/100km, za katero lahko zasluge pripišemo prav dodanima dvema prestavama. Občutna razlika je vidna predvsem na avtocesti. Tam je število vrtljajev manjše kot pri starem menjalniku.

DSC_9212

Ker pri Fordu nikoli ne gre le za kozmetične spremembe, so pri ST-Line paketu vključene tudi malenkost bolj športne vozne lastnosti. Nižje in trše vzmetenje poskrbi za boljšo lego na cesti, kar pa ponuja tudi več užitka pri vijuganju med ovinki. Nikakor pa niso pozabili na udobje. Avto še vedno lepo blaži grbine in udarce, ter zagotavlja prijetno potovanje tudi na daljših relacijah.

DSC_9200

Besedilo & fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments