Ford predstavlja povezano, elektrificirano, samozavestno novo Fiesto

Ford je danes prvič razkril novo Fiesto, ki se ponaša z novim samozavestnim videzom, izboljšanim tehnološkim paketom in izpopolnjenimi blagimi hibridnimi pogonskimi sklopi, zaradi katerih je kompaktna kombilimuzina bolje pripravljen na prihodnost kot kdaj koli prej.

Drzna in prepoznavna zunanjost odraža novo raven ekspresivnega oblikovanja Fieste, ki ji zagotavlja odločnejšo držo na cesti in večje razlikovanje v obsežni paleti različic Fieste. Modeli Trend, Titanium, ST-Line in Active imajo poleg razširjene ponudbe barv zunanjosti, oblik platišč in oblazinjenj notranjosti tudi edinstvene oblikovne elemente. Ponudbo Fieste dopolnjujejo novi paketi Vignale, ki osebnim potezam različic Titanium, ST‑Line in Active dodajo razkošno opremo in dopolnijo odlično opremljene različice X.

2021_FORD_FIESTA_RANGE

Najnovejša generacija tehnologij pomaga zagotoviti, da je nova Fiesta bolje kot kdaj koli prej pripravljena za inteligentne in povezane vozne izkušnje. Žarometi LED so prvič na voljo z vsemi različicami Fieste, kupci pa lahko izberejo tudi napredno tehnologijo matričnih žarometov LED, ki ponuja funkcijo dolgih luči brez bleščanja in lahko prilagaja vzorec snopa žarometov za boljšo vidljivost v zahtevnih razmerah.1

Nova Fiesta uvaja tudi 12,3-palčno (31 cm) digitalno instrumentno ploščo, ki voznikom za sproščujoča potovanja pomaga ohranjati pregled nad informacijami. Med naborom izpopolnjenih tehnologij za pomoč vozniku sta v Fiesti prvič na voljo tudi sistem obveščanja o lokalnih nevarnostih1 in opozorilnik za napačno smer1.

Elektrificirani pogonski sklopi bodo voznikom nove Fieste pomagali prihraniti gorivo in zmanjšati emisije ter hkrati povečati užitek v vožnji. Fordova 48-voltna blaga hibridna tehnologija EcoBoost Hybrid pomaga optimizirati učinkovitost porabe goriva, hkrati pa z odzivnim pospeševanjem izboljša cenjeno vozno dinamiko Fieste. Tehnologija sodeluje s Fordovim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom Powershift, ki omogoča hitro in brezhibno prestavljanje ter najbolj udobno in samozavestno vozno izkušnjo Fieste.

Ford je danes predstavil tudi novo Fiesto ST, ki so jo razvili v oddelku Ford Performance. Izkušnjo športne kombilimuzine izboljšujejo novi matrični žarometi LED, novi športni sedeži s pečatom domačega podjetja, športni oblikovni detajli, vključno z novo prednjo masko v Chrystaline sivi barvi in možnostjo osupljive zunanje barve Mean Green – ter 10-odstotno povečanje največjega navora na 320 Nm.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ST_06

“Za trajni uspeh Fieste je v veliki meri zaslužno, da gre v korak s časom in postavlja nove standarde na področju uživanja v vožnji, tehnologije in učinkovitosti,” pravi Roelant de Waard, generalni direktor za področje osebnih vozil pri Fordu Evropa. “Nova Fiesta je še en velik korak naprej v segmentu majhnih avtomobilov in predstavlja model, ki ustreza vsakemu življenjskemu slogu.”

Sveže oblikovanje, še izrazitejša osebnost

Nova Fiesta temelji na preizkušeni Fordovi arhitekturi vozil segmenta B, ki jo uporablja tudi kompaktni SUV Ford Puma, in ponuja vrsto praktičnih in prefinjenih tri- in petvratnih različic ter vsakemu kupcu zagotavlja Fiesto z značajem, skladnim z njegovim življenjskim slogom.

Novo oblikovanje zunanjosti celotne palete vključuje obliko pokrova motornega prostora, ki poveča višino nosu, dopolnjujeta pa jo večji zgornji maski. Fordov ‘modri oval’ je zdaj vključen v masko in ni več na podaljšku pokrova motornega prostora, kar prispeva k večji prepoznavnosti na cesti.

K samozavestnemu in sodobnemu oblikovnemu jeziku nove Fieste prispevajo tudi novi serijski žarometi LED z vitko vodoravno obliko. Zadaj so serijske luči dobile nove črne obrobe za bolj dovršen videz, na voljo pa so tudi zadnje luči LED, ki jih dopolnjuje zunanja obroba v Premium črni barvi.

Vsaka različica nove Fieste ima bolj diferencirano osebnost z edinstveno zasnovo sprednjega dela in maske ter posebnimi zunanjimi in notranjimi oblikovnimi elementi, ki odražajo individualni značaj posamezne različice.

Različici Trend in Titanium imata široko zgornjo masko z izrazitimi vodoravnimi kraki in sijajno kromiranim obodom ter značilne stranske prezračevalne odprtine. Različica Titanium ima tudi zgornje vodoravne letve maske iz vroče štancanega kroma, ki skladno dopolnjujejo kromirane okenske obrobe.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ST-LINE_04

Različica ST-Line po navdihu modelov Ford Performance ponuja izrazitejši športni značaj in je prepoznavna po novi zgornji maski z globljimi vstavki in sijajno črnim satovjem. Široki stranski zračniki so v barvi karoserije, večja spodnja maska pa poudari športen videz.

Različico Active, navdihnjeno s SUV-ji, odlikujejo bolj robustni oblikovni elementi za pustolovski značaj. Široka zgornja maska ima izrazite sijajno črne navpične opornike, višji in še bolj poudarjeni stranski zračniki pa odražajo višjo ‘crossoversko’ držo modela Active.

Sedem novih modelov platišč iz lahke zlitine dopolnjuje novo drzno zunanjo podobo, na voljo pa sta tudi dve novi zunanji barvi – Boundless Blue in Beautiful Berry.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ACTIVE_03

Za najvišjo raven oblikovanja in ekskluzivnosti so na voljo paketi Vignale za različice Titanium, ST-Line in Active, ki – odvisno od različice – zagotavljajo edinstvene oblikovne značilnosti, vključno z ekskluzivnimi 17” (43,2 cm) – in 18” (45,7 cm) – platišči, vrhunskimi materiali Sensico za sedeže in okrasnimi elementi notranjosti z videzom mat ogljikovih vlaken.

“Fiesta je majhen avtomobil s pravo osebnostjo. Njeno oblikovanje je vedno odražalo zabavno vožnjo in kakovost,” je povedal Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Za našo novo Fiesto smo ustvarili še bolj prepoznavne značaje za vsako od različic Fieste, tako da lahko kupci izberejo tisto, ki odraža njihov slog in pogled na življenje.”

Pogonski sklopi za danes in jutri

Nova Fiesta z vrsto 48-voltnih blagih hibridnih pogonov EcoBoost Hybrid in bencinskih motorjev EcoBoost poskrbi za prefinjene, odzivne in varčne vozne izkušnje.

Modeli s pogonom EcoBoost Hybrid so zasnovani za zmanjšanje stroškov uporabe in hkrati za povečanje uživanja v vožnji, ki je pomemben element privlačnosti Fieste. Namesto standardnega alternatorja imajo integriran zaganjalnik/generator, ki ga poganja jermen (BISG), ta pa omogoča zajem in shranjevanje energije, običajno izgubljene med zaviranjem in vožnjo s potisnim hodom, za polnjenje 48-voltne litij-ionske, zračno hlajene baterije.

BISG deluje tudi kot motor in je povezan z motorjem vozila, s shranjeno energijo pa zagotavlja pomoč pri navoru med običajno vožnjo in pri pospeševanju ter poganja električne dodatne naprave vozila. Tehnologija lahko ponovno zažene motor v samo 350 milisekundah, kar sistemu omogoča Auto Start-Stop, da v scenarijih, kot je vožnja s potisnim hodom do ustavljanja pri hitrosti pod 25 km/h, izklopi motor, tudi če je vozilo v prestavi s pritisnjeno stopalko sklopke, kar omogoča še večji prihranek goriva.

1,0-litrski motor EcoBoost Hybrid za novo Fiesto je na voljo z močjo 125 KM in 155 KM, dopolnjuje pa ga šeststopenjski ročni menjalnik. Poraba goriva po standardu WLTP znaša od 4,9 l/100 km, emisije CO2 pa od 111 g/km,2 kar predstavlja petodstotno izboljšanje v primerjavi z nehibridnim 1,0-litrskim motorjem EcoBoost s 125 KM, pri čemer je po Fordovih podatkih prihranek pri mestni vožnji do 10-odstoten.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ST-LINE_05

Motor EcoBoost Hybrid s 125 KM je na voljo tudi s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom Powershift z dvojno sklopko, ki zagotavlja brezhibno prestavljanje za optimalno prefinjenost ter porabo goriva od 5,2 l/100 km in emisije CO2 117 g/km po WLTP.

Menjalnik Powershift pomaga ohranjati optimalno število vrtljajev motorja za večjo učinkovitost, poleg tega pa omogoča tudi sprotno samodejno zaustavljanje motorja pod hitrostjo 12 km/h za večjo učinkovitost porabe goriva pri mestni vožnji. Zagotovljen je tudi še večji užitek v vožnji, saj samodejni menjalnik za hitrejše prehitevanje, ko voznik zahteva največji pospešek, omogoča trikratno prestavljanje navzdol.

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je na voljo z močjo 100 KM in porabi 5,2 l/100 km pri emisijah CO2 118 g/km po WLTP. Tako kot različica EcoBoost Hybrid tudi ta motor uporablja visokotlačni neposredni vbrizg goriva, dvojno neodvisno variabilno krmiljenje odmičnih gredi in zasnovo ročične gredi z zamikom za prefinjeno delovanje; na voljo je s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Fiestine vozne izkušnje je mogoče prilagoditi z izbiro voznih načinov Normal, Sport in Eco, ki voznikom omogočajo prilagajanje odzivnosti motorja ob pritisku na stopalko za pospeševanje, sistema ESC, nadzora oprijema in časa prestavljanja pri modelih s samodejnim menjalnikom, da sta odziv in zmogljivost usklajena z razmerami pri vožnji. Fiesta Active ima tudi vozna načina Trail (kolovoz) in Slippery (spolzko).

Samozavestne, udobne in povezane tehnologije

Nova Fiesta uvaja tehnologije za vožnjo, ki so zasnovane za povečanje udobja, samozavesti in priročnosti za voznike in potnike v različnih scenarijih uporabe, od raziskovanja mestnih ulic do vožnje po avtocesti.

Serijski žarometi LED vključujejo zasenčene, dolge in dnevne luči LED za boljšo vidljivost. Bolje opremljene različice prinašajo matrične žaromete LED, ki lahko svetlobni snop prilagodijo glede na razmere pri vožnji.1 Funkciji luči za manevriranje in za slabo vreme1 se sprožita, ko senzorji vozila zaznajo poskus manevriranja pri nizki hitrosti ali aktiviranje brisalcev vetrobranskega stekla, in samodejno prilagodita vzorec svetlobnega snopa, da voznik bolje vidi. Funkcija dolgih luči brez bleščanja s pomočjo naprej usmerjene kamere zazna nasproti vozeči promet in v vzorcu svetlobnega pramena ustvari ‘točko brez bleščanja’ – pri tem blokira žarke, ki bi sicer svetili v oči drugim udeležencem v prometu. Tehnologija omogoča povečano uporabo dolgih luči za čim boljšo vidljivost pri vožnji ponoči, hkrati pa pomaga zmanjšati tveganje slepljenja drugih voznikov.

V novi Fiesti je na voljo 12,3-palčna (31 cm) popolnoma nastavljiva digitalna instrumentna plošča TFT, ki voznikom omogoča, da prilagodijo in prednostno razvrstijo prikaz informacij, vključno z obvestili navigacijskega sistema. Sklop ima prikazovalnike z edinstvenimi temami, ki ustrezajo izbranim voznim načinom, in ločeno območje za prednostne informacije, kot so tehnologije za pomoč vozniku.

Nova Fiesta naboru naprednih tehnologij za pomoč vozniku dodaja opozorilnik za napačno smer vožnje1. Sistem uporablja kombinacijo kamere na vetrobranskem steklu in informacije navigacijskega sistema vozila, da voznika zvočno in vizualno opozori, če prevozi dva znaka ‘prepovedana smer’ na avtocestnem uvozu.

Med dovršenimi tehnologijami je na voljo tudi aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go in prepoznavanjem prometnih znakov z omejitvijo hitrosti,1 zasnovan za pomoč pri vzdrževanju udobne razdalje do vozila pred nami. Če je vozilo opremljeno s samodejnim menjalnikom Powershift, lahko sistem samodejno ustavi Fiesto in v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem spet samodejno nadaljuje z vožnjo.

Voznikom pri lažji vožnji v mestu pomaga tudi aktivni parkirni pomočnik,1 ki lahko zazna primerno velika parkirna mesta in z nadzorom krmiljenja zagotovi prostoročno pravokotno ali bočno parkiranje, medtem ko voznik nadzoruje pospeševanje in zaviranje ter prestavlja.

Tehnologije, namenjene preprečevanju ali zmanjševanju posledic trkov z drugimi udeleženci v prometu, vključujejo nadzor mrtvih kotov (BLIS) z opozarjanjem na prečni promet in aktivnim zaviranjem,1 pomoč pri ohranjanju voznega pasu1 in pomoč pred trkom z aktivnim zaviranjem.1

Tudi napredne funkcije za povezljivost uporabnikom nove Fieste pomagajo uživati v vožnji brez stresa. Serijski modem FordPass Connect3 omogoča upravljanje izbranih priročnih funkcij na daljavo z aplikacijo FordPass.4Uporabniki lahko na daljavo zaklepajo in odklepajo vrata, zaženejo motor5 Fieste s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom in poiščejo vozilo, z informacijami o stanju vozila pa lahko preverijo količino goriva, stanje alarme naprave, tlak v pnevmatikah, življenjsko dobo olja in še marsikaj.

Povezljivost nove Fieste zagotavlja tudi posodobitve informacij o prometu ‘v živo’ za razpoložljivi navigacijski sistem in omogoča informacije o nevarnostih v bližini vozila,1 ki lahko voznike obvestijo o nevarni situaciji na cesti pred njim, tudi če dogodek zaradi ovinka ali drugih vozil ni viden.

Razpoložljivi sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 36 vozniku omogoča, da s preprostimi glasovnimi ukazi upravlja zvok, navigacijo in povezane pametne telefone. Sistem zagotavlja združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™, podpira pa ga 8-palčni (20,3 cm) središčni zaslon na dotik, ki omogoča upravljanje s kretnjami, kot sta ‘razteg’ in ‘pomik’, na njem pa je lahko prikazana 180-stopinjska slika vzvratne kamere.

Novi modeli Fieste, opremljeni s sistemom SYNC 3, so zdaj na voljo tudi s funkcijo opozarjanja na potnike v zadnjem delu vozila, ki voznikom pomaga, da v vozilu ne pozabijo otroka ali hišnega ljubljenčka, saj jih sistem opozori, naj preverijo zadnje sedeže, če so bila ob začetku potovanja odprta zadnja vrata.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_INTERIOR_15

Med prestižno opremo in funkcijami, ki so na voljo, sta tudi blazinica za brezžično polnjenje pametnih telefonov in zvočni sistem B&O z 10 zvočniki, vgrajenim nizkotoncem in 575-vatnim ojačevalnikom z digitalno obdelavo signalov, ki zagotavlja nastavljiv prostorski zvok.7

Nova Fiesta ST v barvi Mean Green

Ford je danes prvič razkril tudi novo izjemno zmogljivo športno kombilimuzino Fiesta ST, ki so jo razvili v oddelku Ford Performance.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ST_08

Sveže zunanje oblikovanje vključuje agresivnejši videz sprednjega dela z zgornjo in spodnjo masko iz satovja ter velikimi spodnjimi stranskimi odprtinami za zajem zraka. Zgornjo masko in stranska zračnika Fieste ST krasi posebna Chrystaline siva barva, aerodinamično optimalno zasnovani sprednji spojler, stranske obrobe, spojler na prtljažnih vratih in zadnji difuzor pa so v barvi karoserije. Serijska 17” (43,2 cm) ali za doplačilo 18” (45,7 cm) platišča iz lahke zlitine so lakirana s temno barvo Magnetite, med možnostmi zunanjih barv pa je zdaj tudi drzna ST Mean Green.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ST_07

Novi športni sedeži so bili razviti posebej za zagotavljanje še boljše opore vozniku med športno vožnjo skozi ovinke in obenem poskrbijo za udobje na cesti. Vgrajen naslon za glavo in nastavitev v 14 smereh pomagata najti najboljši položaj za vožnjo, izraziti rdeči kontrastni šivi in oblazinjenje Sensico pa zagotavljajo vrhunski občutek. Športni spodaj raven volan in folija z videzom mat ogljikovih vlaken in z rdečimi detajli kabini dodata izrazito športen značaj.

2021_FORD_FIESTA_STUDIO_ST_09 (1)

1,5-litrski motor EcoBoost z 200 KM pri 6000 vrtljajih na minuto in največjim navorom, ki je v razponu od 1600 do 4000 vrtljajev na minuto povečan z 290 Nm na 320 Nm, omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,5 sekunde in največjo hitrost 230 km/h. Patentirane, hladno formirane vzmeti z vektorsko usmerjenimi silami in dvocevni prednji blažilniki Tenneco zagotavljajo Fiesti ST ostro vožnjo skozi ovinke in visoko raven nadzora nad karoserijo, mehanski diferencial z omejenim zdrsom Quaife, ki je na voljo za doplačilo, pa omogoča izboljšan oprijem in okretnost v ovinkih.

Poleg voznih načinov Normal in Sport prinaša nova Fiesta ST tudi način Track (dirkališče), ki nadomešča način Eco ‘običajne’ Fieste, in onemogoči uravnavanje zdrsa, sistem ESC pa omeji na posege samo pri znatnem zanašanju na dirkalni stezi.

“Predstavitev nove Fieste ST skupaj z drugimi različicami razširjene ponudbe nove Fieste pomeni, da kupci še nikoli niso imeli večje izbire. Nova Fiesta je primerna za vsakogar, saj nudi vse od mestne elegance do pustolovščin na prostem in izjemne zmogljivosti majhnega športnega avtomobila,” je povedal de Waard.

# # #

1 Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.
2 Ford Fiesta z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 125 KM: homologirane emisije CO2 111–138 g/km, homologirana poraba goriva 4,9–6,1 l/100 km po WLTP.
Ford Fiesta z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 155 KM: homologirane emisije CO2 111–133 g/km, homologirana poraba goriva 4,9–5,9 l/100 km po WLTP.
Ford Fiesta z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost s 100 KM: homologirane emisije CO2 118–144 g/km, homologirana poraba goriva 5,2–6,4 l/100 km po WLTP.
Ford Fiesta ST z 1,5-litrskim motorjem EcoBoost z 200 KM: homologirane emisije CO2 139–153 g/km, homologirana poraba goriva 6,1–6,8 l/100 km po WLTP.
Emisije CO2 in poraba goriva se lahko razlikujejo glede na različice vozil, ki so na voljo na posameznih trgih.
Navedena poraba goriva/energije, emisije CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.
3 Funkcije lahko zahtevajo aktiviranje.
4Aplikacija FordPass, združljiva z izbranimi platformami pametnih telefonov, je na voljo prek prenosa. Veljajo lahko tarife za prenos sporočil in podatkov. Za funkcije daljinskega upravljanja morajo biti na voljo modem FordPass Connect, aplikacija Ford Pass in povezane storitve (za podrobnosti glejte določila in pogoje FordPass). Povezane storitve in funkcije so odvisne od razpoložljivosti mobilnega omrežja ponudnika Vodafone ali njegovega partnerja. Zaradi razvoja tehnologij/mobilnih omrežij/zmogljivosti vozil lahko pride do omejitve ali celo onemogočanja delovanja povezanih storitev in funkcij. Dostopna točka Wi-Fi ni vključena v povezane storitve.
5 Kjer je to dovoljeno z zakonom.
6 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.
7 BANG & OLUFSEN™ in B&O™ sta registrirani blagovni znamki skupine Bang & Olufsen Group. V skladu z licenco Harman Becker Automotive Systems Manufacturing Kft. Vse pravice pridržane.

Comments

comments