Ford poziva k soglasju in ukrepanju glede načrta za vsebritansko elektrifikacijo že pred konferenco COP26

Ford je danes pozval načrtovalce politike, dobavitelje energije, organe lokalne uprave, potrošnike in avtomobilsko industrijo, da združijo sile pri oblikovanju strategije elektrifikacije za vso državo, ki bi zagotovila pravo smer do leta 2030.

Ford je februarja napovedal znatne naložbe po vsej Evropi, saj vse stavi na elektrifikacijo in bo do leta 2030 poskrbel, da bo celotna paleta Fordovih osebnih vozil povsem električna, prav tako bodo do takrat tudi večino prodaje njegovih gospodarskih vozil predstavljala vozila s povsem električnim ali s priključnim hibridnim pogonom.

A podjetje ugotavlja, da individualni ukrepi niso dovolj in da je potrebno usklajeno prizadevanje, s katerim bi potrošnikom pomagali narediti korak v elektrificirano prihodnost.

“Pri Fordu uresničujemo svoj načrt. V Veliki Britaniji poteka prehod na elektrifikacijo, a vladnega cilja za leto 2030 organsko ne moremo doseči. Potrebujemo načrt, ki podpira uvedbo električnih in priključnih hibridnih vozil, ta pa mora delovati že pred novembrskim kritični podnebnim vrhom COP26,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa, ki je danes nagovoril udeležence konference Financial Timesa o prihodnosti avtomobilov (FT Live: Future of the Car summit).

“Obsežnost izziva zahteva partnerstvo med vsemi ključnimi deležniki – vlado, avtomobilsko industrijo, dobavitelji energije, organi lokalne uprave in potrošniki – in osredotočenost na pospešitev razvoja infrastrukture za polnjenje doma, na delovnem mestu in na javnih lokacijah. Prav tako mora z izdatnejšimi spodbudami nagovarjati potrošnike k nakupu povsem električnih in priključnih hibridnih vozil.”

Fordova napoved kot prva v seriji četrtletnih poročil o mnenju potrošnikov Go Electric razkriva razširjeno pomanjkanje zavedanja in želje po elektrificiranih vozilih in njihovih ekosistemih med večino prebivalstva v Veliki Britaniji.

Čeprav poročilo kaže povečanje želje po električnih vozilih – 28 odstotkov sodelujočih v anketi načrtuje nakup električnega vozila v naslednjih petih letih – je velik delež voznikov še vedno zadržan. Več kot vsak peti pravi, da nima namena kupiti električnega vozila, nadaljnja petina je izjavila, da ne bi kupili električnega vozila, dokler to ne bo edina možnost.

Fordova raziskava obenem kaže, da je sprejemanje potrošnikov ključna ovira, ki jo je treba premagati, poročilo Go Electric pa izpostavlja pomanjkanje informacij o tehnologijah električnih vozil. Večina – 61 odstotkov – voznikov, ki so sodelovali v anketi, na kateri temelji poročilo, je povedala, da nimajo dovolj informacij za utemeljeno odločitev glede nakupa električnega vozila.

Na vprašanje, kako prepričani so o tehnologijah električnih vozil, jih je več kot polovica odgovorila, da ne poznajo razlik med vrstami elektrificiranih vozil, štirje od petih pa prijatelju ne bi znali pojasniti delovanja in prednosti električnih vozil.

V prizadevanju za odpravo težav pri prehodu na elektrifikacijo bo Ford po informacijah o izkušnjah uporabnikov Go Electric nadaljeval s potujočimi predstavitvami po vsej državi, ki so jih lani morali prekiniti zaradi pandemije COVID-19. Načrtuje, da bo v naslednjih mesecih nagovoril vsaj pet milijonov ljudi, poleg tega pa pripravlja druge digitalne vire, s katerimi bodo potrošniki dobili odgovore na svoja vprašanja in pomisleke glede električnih vozil.

V sklopu novega poročila Go Electric je Ford izpostavil naslednje štiri ključne točke, glede katerih morajo ukrepati v Veliki Britaniji:

  1.     Celovit načrt: akcijski načrt, ki ga vodi vlada, z njim pa soglašajo vsi pomembni deležniki; določiti mora ‘kako’ in ‘kdaj’ izvesti prehod na elektrifikacijo.
  1.     Infrastruktura za polnjenje: polnilne postaje morajo biti dostopne vsem, prav tako morajo biti javne polnilnice po vsej državi in nobena regija ne sme biti zapostavljena.
  1.     Spodbujanje: potreba po celovitem režimu subvencioniranja tako nakupa kot uporabe, ki bo potrošnike spodbudil k sprejemanju povsem električnih in priključnih hibridnih tehnologij.
  1.     Informacije za vse: potrošniki so povedali, da nimajo dovolj informacij o električnih vozilih. To zahteva skupen napor vseh deležnikov, da potrošnikom zagotovijo zaupanje v tehnologije.

Celotno poročilo Go Electric si lahko ogledate tukaj.

Comments

comments