DSC_1977

Ford Focus ST-Line

Bil je dan, ko se je nova Fiesta uradno predstavila Sloveniji. Z Andražem sva v bližini kongresnega trga mirovala pri rdeči luči na semaforju. Takrat je mimo švignilo nekaj rdečega s črnimi modnimi dodatki. Na ta dan sva prvič zagledala karavansko različico Focusa ST-Line Red Edition. Veselja nad videnim enostavno nisva skrivala. Vedela sva namreč, da naju nekaj dni kasneje čaka nepozabno srečanje.

DSC_1972

Lahko bi rekli, da je paket opreme ST-Line namenjen vsem športnikom po srcu, vseeno pa se dovolj razlikuje od čistokrvnega ST-ja, da ju ne morete kar tako zamenjati. Ford nadaljuje “tradicijo”, ki so jo predstavili pri prejšnji Fiesti. S tem so tudi Focusa omogočili v izvedbi Red&Black, ki osnovni ST-Line še dodatno začinijo. Za tiste, ki imajo na tortilji radi čili!

DSC_1975

ST-Line navadnemu Focusu prinese kar lepo število modnih dodatkov. Športni sprednji odbijač nakaže drugačnost. Slednja do najlepšega izraza zagotovo pride pri zadnjem difuzorju in strešnem spojlerju. Difuzor se občutno razllikuje med karavansko in navadno 5-vratno različico. Naš Focus je bil opremljen z 1.0 EcoBoost (125 KM) motorjem, pri močnejših agregatih pa zadnji difuzor krasi tudi kromiran nastavek izpušne cevi.

DSC_1984

Red Edition predstavi Focusa v luči, ki je meni najlepša. Družinski karavan s tem pridobi črno streho, ogledala ter 18″ pet kraka platišča. Ko je govora o športnosti, brez mreže za zajem zraka v obliki satovja s črno obrobo res ne gre. Brez težav rečemo, da je to paket, ki si ga želi vsak fotr. Je kompromis za tiste, katerim je pravi ST nedosegljiv. Kompromis, ki ga požegna tudi žena?

DSC_1987

Po sledeh močnejšega brata hodi tudi notranjost, kjer najdemo določene odtise športnosti. V svetlečo kovino sta odeti stopalki, rdeče šive najdemo na volanskem obroču, sedeži pa te na ovinkasti cesti zadržijo v primernem sedalnem položaju. Pretiravati res ne smem, saj za nepremično rit seveda najbolje poskrbita modela ST in RS.

DSC_1991

Pohvale vreden je multifunkcijski zaslon na dotik, ki dovoli uporabo ali bolje rečeno pregled različnih funkcij naenkrat. Navigacijo, radio in mobilno napravo prikaže kar skupaj. S tem se izognete nepotrebnemu brskanju po zaslonu. Vse je dovolj pregledno in na enem mestu. Priznam, da to možnost pogrešam pri nekaterih drugih znamkah. Zasloni se večajo, zato bi lahko ta prostor vsi bolje izkoristili.

DSC_1989

Največje začudenje Focusa pa je zagotovo kombinacija litrskega bencinskega agregata in avtomatskega menjalnika. Pri sami moči motorja sem bil sprva skeptičen, vendar je kmalu presegel pričakovanja. Focus s 125 EcoBoost konjiči kar lepo skoči. Motor je uglajen in precej tih, žal pa se ne obnese najbolje v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom. Čas prestavljanja v višjo prestavo bi lahko bil boljši. Mogoče smo pri bencinskim motorjih postavili previsoke kriterije in se avtomatski menjalnik res bolj poda dizlom?

DSC_1992

Sam ne spadam v skupino ljudi, ki zagovarjajo samo ročni menjalnik. Menim, da je avtomatski menjalnik na dolge relacije in mestno vožnjo zagotovo bolj sproščujoč od ročnega. Ob zastojih je stalno pritiskanje na sklopko in prestavljanje včasih res utrujajoče, zato trenutke z avtomatskim menjalnikom cenimo.

DSC_1974

Focus ST-Line nas je presenetil z dobro lego na cestišču. Nagibanja na ovinkastih cestah res ne moreš občutiti, za kar se lahko zahvalimo športnemu vzmetenju. Ob vsej konkurenci trendovskih led žarometov bi vseeno izpostavil ksenonske žaromete, ki svojo nalogo opravijo fantastično. Slednji sledijo smeri zavoja, kar je na ovinkasti cesti vredno zlata. Na suhem so nas pustili le s porabo, ki se je gibala okrog 9l/100km. Prav zato bi si morda želeli dizelski pogonski agregat z avtomatskim menjalnikom. Ta nas je pri S-Maxu na poti v Hallstatt navdušil.

DSC_1973

Čustvena barvna kombinacija pri Focusu ST-Line poskrbi za nepozabne vtise. Res gre za odličen družinski avto, ki globoko v sebi skriva željo, da postane veliki ST. Vsak od njiju je priročen na svoj način in prav vsak je pri nas pustil svoj pečat.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments