DSC_6712

Ford Focus Active Business

Norija za križanci najbrž še nekaj časa ne bo ponehala in temu vzoru so sledili tudi pri slavnem Focusu. Medtem ko je Ford pri Fiesti bolj omejen, je Focus popoln razred avtomobila, kjer lahko ponudijo največ. Poleg športne in poslovne različice je Active za tiste z bolj avanturistično dušo. In ker je na voljo tudi v karavanski različici, je to zlata sredica Fordove palete vozil.

DSC_7356

S Focusom lahko zajamemo res širok krog kupcev, ki imajo lahko še tako različne okuse. Oprema Active je za tiste, ki želijo nekaj drugačnega in jih ne bodo obsojali, če se bodo v službo pripeljali z umazanim avtom. Focus Active je na to navajen in je temu na nek način tudi prilagojen. To se mu že na daleč vidi po robustni zunanjosti.

DSC_6714

Prav tako kot manjša Fiesta Active ima tudi Focus za 30 mm višjo oddaljenost od tal. Črni kolesni oboki se nadaljujejo čez pragove  na vse strani avtomobila. Seveda ima tudi zaščito podvozja na sprednjem in zadnjem delu, kjer opazimo tudi nekaj športnih potez.  To kar ima Active v kombinaciji črne in srebrne na sprednjem odbijaču in zadnjem difuzorju, je pri paketu ST-Line v barvi vozila. Za piko na i pa poskrbijo še vzdolžni strešni nosilci, ki niso standardni pri petvratni različici. Moram priznati, da je zunanja podoba kar precej jezne narave. Morda celo bolj kot ST-Line na račun dvobarvne kombinacije?

DSC_7351

Sicer pa ni vse samo v šminki, ampak so poskrbeli še za različne vozne profile, kjer so normalnemu, eko in športnemu dodali še dva. To sta način Slippery za spolzko podlago in Trail za makadamske poti. Oba se poigrata z elektroniko in oprijemom, ki se prilagodi glede na vozne razmere v snegu, blatu ali bolj ledenih površinah. Najbrž pa ti brez ustreznih pnevmatik tudi ti profili ne pomagajo prav dovolj.

DSC_6705

Notranjost Focusa bi najbrž že lahko opisal miže. Ker ima tale Focus Active še dodatno paket Business, je založen z vsemi tehnološkimi posladki. SYNC-ov 3 sistem v kombinaciji z navigacijo in možnostjo “preslikave” pametnih telefonov je tist osrednji multimedijski posladek. Zimski paket z gretjem prednjih sedežev, volana in vetrobranskega stekla je najbrž eden boljših Fordovih paketov za hladne zimske dni. Active ima še športne sedeže in me res spomne na ST-Line, ne samo po zunanjosti.

DSC_7349

Izmed vse opreme bi zagotovo izpostavil tempomat z inteligentnim omejevalnikom hitrosti, ki sva ga z Andražem tokrat tudi prvič preizkusila. Ta namreč ne uravnava le razdalje glede na spredaj vozeče vozilo ampak tudi samodejno prilagodi hitrost v skladu s prometnimi znaki. Ja, prav ste prebrali. Kamera, ki bere prometne znake, javi sistemu najvišjo dovoljeno hitrosti in ta samodejno prilagodi hitrost. Seveda lahko ta sistem tudi izklopiš ali mu nastaviš za koliko več lahko pelje nad omejitvijo. Za dodatno stopnjo varnosti poskrbi še sistem za vožnjo po sredini voznega pasu. Tale Focus Active ima res zvrhan koš pomagal. Prihodnost je že za vogalom.

DSC_7353

Motorne karakteristike so pa iste kot pri karavanu, ki sva ga že imela na testu. 1,5 litrski (seveda bencinski) EcoBoost motor z zmogljivimi 150 konjiči, ki jim pomaga 8-stopenjski samodejni menjalnik. Zaenkrat se še kar nisva navadila na njega in bi najbrž oba izbrala kar 6-stopenjskega ročnega. Pogonskega agregata pa definitivno ne bi zamenjala. Je kar popolna izbira za vse podvige. Vse pohvale podvozju, ki tako enostavno požira makadamske poti in manjše luknje. Ta Focus je res aktiven.

DSC_6717

Menim, da s serijo modelov Active Ford ni ustrelil mimo, ker so res drugačni od ostalih njihovih paketov opreme. Poskrbeli so za vse okuse, tale Active je pa taka posrečena mešanica vseh. Res preseneča z udobjem in še po izgledu je pri meni dobil več točk od ST-Line. Pravi ST je povsem druga zgodba.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments