DSC_4800-Edit

Ford Fiesta ST-Line

Pri Fordu se prenove vedno lotijo strogo resno in nič drugače ni bilo pri novi Fiesti. Tokrat s težkim srcem rečem, da gre za malčico, ki v vseh pogledih ponuja mnogo več kot le to. Odlična novica za vse, ki so jim bili “malčki” premalo razkošni in posebnega značaja. Gre za trend, ki je prepričal že veliko večino Slovencev.

DSC_4771

Razkošje in udobje sta zagotovo vrlini pisani na “kožo” Fiesti s paketom Vignale, nam pa se najbrž bolj poda športno obarvana lepotica. Z Andražem sva že na predstavitvi nove Fieste težko skrila veselje ob pogledu na športno opremljeno ST-Line. Kljub temu, da sva različnih mnenj glede njene agresivnosti, so izbrali določene poteze, ki jih njena predhodnica res ni imela.

DSC_4748-Edit

Športni značaj se kar hitro opazi pri pogledu iz vseh zornih kotov. Sprednji del krasi mrežasto satovje, medtem ko zadnji del čudovito zaključi športni difuzor z vidno izpušno cevjo. Ta je bila prej možna le pri najmočnejši ST, ali pa z manjšimi “domačimi” predelavami. Največ pozornosti zagotovo pritegne stranski profil s kombinacijo teh 18 colskih alu platišč. Če povem malce po domače: te feltne res zažgejo!

DSC_4768

Največji napredek je doživela njena notranjost, ki je dobila pravi pomen besede Fiesta (zabava). Priznam, da do nedavnega nisem bil navdušen nad velikimi zasloni na dotik, vendar trend pravi drugače. Vse kar nam je bilo včasih malce nenavadno, je danes “in”. Čemur smo se včasih upirali, danes z veseljem uporabljamo in si brez tega najbrž ne predstavljamo vsakodnevne vožnje.

DSC_4785

Pri Fiesti so zavrgli vse njene stare elemente in tako pridobili res zabavno notranjost. Notranjost, ki je še bolj pisana na kožo mladim kot njena predhodnica. Znebili so se odvečnih gumbov na centralnem delu armaturne plošče, kjer se zdaj nahaja velik zaslon na dotik. Ta je nameščen na ravno pravi višini in s tem omogoča hitro spremembo pozornosti nazaj na cestišče.

DSC_4787

Vsi tisti, ki ste sovaržniki zime, boste najbolj veseli njenih anti-zimskih funkcij. Andraž jih je uvrstil kar med najboljših šest. To so gretje sedežev in volana. Volnene rokavice lahko tako ostanejo kar doma, za nepotrebno praskanje po vetrobranskem steklu pa poskrbi funkcija za ekspresno odmrzovanje stekla. Tisti, ki imate garažo, vam je to brezpredmetno, žal pa nimamo vsi te sreče.

DSC_4789

Za pravo noto navdušenja zagotovo poskrbi še izjemno Bang&Olufsen ozvočenje, ki zabavi doda pravi pomen te besede. Pri Fordu res ne skrivajo, kateri generaciji je avto s takim paketom opreme najbolj pisan na kožo. Sicer pa si star toliko kot se počutiš. Vsak po svoje.

DSC_4793

Poleg zabave ponuja tudi določeno stopnjo športnosti. Športno podvozje poskrbi za njeno igrivost na ovinkasti cesti. Kombinacija športnih sedežev in prirezanega volana je pri tem “opravilu” kot nalašč za sprostitev in pobeg med ovinke. Pri Fordu so vedno znali prikazati odlične vozne lastnosti svojih avtomobilov. Mogoče je to posledica udejstvovanja v elitnem WRC prvenstu? Tople vode raje ne bomo odkrivali.

DSC_4773

Glede na to, da je pri Fiesti možen velik nabor dodatne opreme, ki poskrbi za funkcionalnost in tudi izgled vozila, sva z Andražem pričakovala revolucijo tudi pri žarometih. Ti so na žalost ostali halogenski, LED tehnologija je možna le pri dnevnih. To je najbrž tudi edini minus te “male” športne Fieste.

DSC_4778

Vse pohvale si ponovno zasluži Fordov 1.0 EcoBoost pogonski agregat, ki še vedno pobira številne nagrade. To, da so vzdržljivi, nam je že nekaj let jasno. Rdečko je poganjalo 140 konjskih moči, ki je s pomočjo šeste prestave pridobila na nižjih številkah pri porabi. Tako je. Vsi Fiestini EcoBoost motorji so po novem možni s 6-stopenjskim menjalnikom.

DSC_4740-Edit

Nova Fiesta je pridobila na številnih tehnologijah, ki so jih prej imeli avtomobili višjega razreda. Ponuja ogromno funkcij, modnih dodatkov in personalizacije. Menim, da pri Fiesti vsak najde nekaj po svojem okusu. Zabava je s Fiesto pridobila novo razsežnost.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments