Ford B-Max Titanium

Moj ata šteje 67 pomladi in ga do zdaj še ni prepričalo veliko testnih vozil, ki so se znašli na našem parkirišču. No ja, ni ravno naše, ampak od vseh stanovalcev, najbrž pa veste na kaj ciljam. Spraševal sem se, le zakaj bi tokrat bilo kaj drugače? Brez večjega optimizma ga povabim in se skupaj zapeljeva na krajši izlet. Kakšna je bila reakcija pa si preberite v nadaljevanju.

_AMF8840

B-Max je po mojih kriterijih križanec med večjim C-Maxom in Fiesto. Prostornost so tako združili s prikupnostjo in rezultat je več kot očiten. Za večino se je tako “rodil” praktičen mestni avto, menim pa, da zmore več kot to in lahko zadosti potrebam manjše družine. Če si ga želite kot drugi avto, bo vaša naložba poplačana.

_AMF8810

Mnogi poznate pesem David Guetta – Titanium feat. Sia in tudi testnemu Fordu ta ni tuja. Poleg tega, da jo vrtijo na mnogih radiih, se tudi oprema avtomobila imenuje Titanium. Gre za najboljši paket, ki te razvaja od glave do pet. Poleg opreme je čudovita tudi nedolžno bela barva. B-Max ne deluje agresivno, ampak so njegove linije umirjene ter skupaj z vožnjo poskrbijo za sprostitev.

_AMF8832

Ob pogledu na numerične zmogljivosti motorja sem nekaj minut le strmel v prazno. Zatem me je šinilo, da tokrat ne gre za “nabildanega” športnika in ne potrebuje število konjev, ki te ponesejo na drug planet. Fordov 1.5 litrski dizel s 75 konjskimi močmi velja za tistega pravega “šparovčka”. Je pa res malce smešno, da ostali modeli z isto prostornino razvijejo več moči. Bitka znotraj družine.

_AMF8837

Pri zunanjosti v oči zagotovo najbolj pade črta, ki označuje tirnice po katerih se premikajo drsna vrata. Saj drsna vrata pa ja poznamo prav vsi, kajne? No, ta so nekoliko drugačna, ker vsebujejo še B stebriček. B-Max je tako ostal brez tradicionalnega stebrička, s tem pa so ojačali sprednja in zadnja drsna vrata. Po varnostnih standardih zagotavljajo isto stopnjo varnosti. Le kakšna čarovnija je to? Pri Fordu premikajo meje nemogočega in zapuščajo konzervativne smernice.

_AMF8855

Počasi se lahko navežemo na prvi del in vse to povežemo s prostorno notranjostjo. S praktičnim odpiranjem drsnih vrat se na račun stebrička v vratih kar naenkrat pojavi ogromna luknja. Na podlagi tega je vstopanje in izstopanje enostavno, kot še ni bilo. V kombinaciji z višjo sedalno pozicijo je ta avto idealen za očeta. No, pa smo tam. Večina starejše populacije ima že različne zdravstvene težave in jim nizki avtomobili včasih predstavljajo nočno moro. Tak način odpiranja je zagotovo bolj primeren za to populacijo. Ata je tako še bolj užival na zadnjem sedežu, kar je prava redkost.

_AMF8826

Veliko zanimanja za B-Maxa je bilo tudi s strani starejših sosedov in mladih družin. Fascinantna drsna vrata so jih tako pustila odprtih ust, mene pa veselega razpoloženja ob tako čudovitem odzivu. V življenju se naše potrebe konstanto spreminjajo in tako se kombiliumzina prelevi v športnika, ta pa nato v družinski avto. Nekateri ta vrstni red zamenjajo.

_AMF8829

Višja sedalna pozicija olajša potovalne naloge ali brezksrbne vsakodnevne nakupe. Vožnja je sproščujoča in se tako še raje odpelješ na kakšen izlet. Mi smo se tako odločili za drugačno obliko rekreacije in se s SUP desko v prtljažniku odpravili proti morju. Seveda smo prve zamahe naredili na mirnih vodah in sicer v Ceguvenškem bajerju pri Mengšu, Godoviškem bajerju in v bližini idrijskega Divjega jezera. Supanje je sproščujoča in zasvojljiva aktivnost in nič kaj drugačni niso občutki pri vožnji s to belo kepico.

_AMF8834

Glede na B-Maxovo moč je poraba resnično prijetna za denarnico. Povprečna poraba se je gibala med 4,5 do 5,1 l/100km. Kakšnih raketnih pospeškov seveda ne morete pričakovati, kajti to ni namen tega družinskega malčka. Vseeno ti ponuja varno in zanesljivo vožnjo, kjer si lahko ob pomoči različnih varnostnih sistemov sproščen. S tempomatom lahko na vsakem kilometru privarčujete na račun cestnih omejitev. Ste še vedno med tistimi, ki ne verjamete v “nadnaravne” moči tempomata?

_AMF8863

Izletniški Ford je vsem obrnil svet na glavo in se predstavil v popolnoma drugi luči. Vedno sem trdil, da je vsak avto nekaj posebnega in B-Max je več kot odličen primer moje trditve. Z nenavadnimi vrati deluje kot bi te želel objeti in tako se v novem svetu res počutiš dobrodošlega.

 

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments