Ford Fiesta Active

V zadnjih nekaj letih gre najbrž za razcvet avtomobilske industrije. Ne govorim toliko o številkah prodaje, ampak se bolj nagibam k sami ponudbi. Za svoj okus vsakdo najde pravega jeklenega spremljevalca. Bolj kot kdajkoli kupujemo z očmi in vse bolj gledamo kaj nam ustreza in ne, kaj rabimo. Pa je to sploh tako narobe?

DSC_4840

Fiesta Active je še ena izmed izvedenk Fieste, kjer bistvo ni le v šminki. Od ostalih se z določenimi elementi zelo razlikuje. Zdaj lahko kočno rečeva, da sva preizkusila prav vse možnosti, ki jih ponuja ta srednji razred malega avtomobila. Active je segment vozila, ki je namenjena bolj avanturističnim ljudem in najbrž bi se tudi sam znašel v tej skupini.

DSC_4791

Najhitreje jo boste prepoznali po črnih plastičnih obrobah s srebrnimi linijami, strešnih nosilcih in čudovitih 17 palčnih litih platiščih. Ravno slednja so pri meni dobila največ točk in bi jih zagotovo izbral tudi na kakšni drugi izvedenki. Petkraka platišča imajo povsem svojo zgodbo, še iz rally sveta, čeprav Active z njim nima skoraj nobene povezave. Zadetek v polno je (spet) barvna kombinacija, kjer črna streha pride do svojega izraza.

DSC_4880

Da pa ni vse le v šminki, so pri Fordu potrdili z nadgradnjo besede Active. Fiesta Active ima 18 mm višji odmik od tal, 10 mm pa je širša tudi na koloteku. Poleg tega ima še posebej nastavljeno vzmetenje s hidravličnim odbojnim zadržalom za ublažitev sunkov in tresljajev pri vožnji čez grobe površine. To smo preizkusili kar na cesti na Mangartsko sedlo, kjer so skalni podori že stalnica in mala Fiesta je luknje res dobro požirala. Zanimiv je tudi način vožnje Slippery, kjer je pot do visokih vrtljajev bolj počasna kot običajno.

DSC_4799

V notranjosti razlik ne boste opazili. Opremljena je z vsemi sistemi, na katere smo že dodobra navajeni. Zaenkrat še vedno prednjači večfunkcijski sistem SYNC 3, ki omogoča različne povezljivosti. Tukaj le upam, da Ford počasi že razvija kaj novejšega, ker trend na tem področju hitro narašča. Če ljudje že kupujemo z očmi, bosta grafika in odzivnost kmalu še večjega pomena.

DSC_4806

Pohvali se lahko tudi z radarskim tempomatom in opozarjanjem na prečni promet BLIS. Tehnloško ima res vse bonbončke, ki poskrbijo, da se voznik hitro razvadi. Še vedno me prevzamejo polne LED luči, ki niso le uporabne ampak dajo vozilu res poseben izgled. S črnim ozadjem je še bolj agresivna in le še poudari, kako popolna je belo-črna barvna kombinacija.

DSC_4891

Tako kot pri ostalih Fiestah je tudi z izvedenko Active pravi užitek. Prav to poganja litrski EcoBoost motor s 125 KM in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Priznam, da vožnja ni dosti drugačna od modela Titanium ali Vignale, je pa občutna razlika s pravo športnico ST. Mogoče se mi že možgani malce kisajo, vendar bi bilo zanimivo videti Fiesto Active z 1.5 litrskim EcoBoost motorjem, saj veste, tak kot je v pokajoči ST. Pri tem pa bi lahko dodali še vozni profil Sport, kjer bi bila primerjava v trdoti podvozja še toliko bolj občutna.

DSC_4821

Z Andražem sva si že več časa želela spet izleta na Mangartsko sedlo in Fiesta Active je bila popolna izbira za ta podvig. Visokogorsko vreme je največkrat res loterija in tudi pri nas ni bilo kaj dosti drugače. Na poti do tja nas je vse do Predela spremljal dež, na vrhu gorske ceste pa smo le uspeli ujeti nekaj minut vedrine. Ravno dovolj za čudovit zaključek dneva ob razgledu na lepote naših gora.

DSC_4911

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments