Citroën naznanil svojo prihodnost v avtomobilskem športu

  • Citroën nam je razkril svoje prihodnje načrte v avtomobilskem športu in naznanil udeležbo na svetovnem reli prvenstvu v sezoni 2017.
  • Sodelovanje bo potekalo po modelu, ki je bil zasnovan v skladu z novim tehničnim pravilnikom organizacije FIA. Ekipa Citroën Racing se ne bo udeležila prihodnje sezone relija WRC, temveč si bo vzela premor in vse svoje vire posvetila razvoju.
  • V sezoni 2016 bo ekipa Citroën Total branila naslov svetovnega prvaka na prvenstvu FIA WTCC z dvema uradnima dirkalnikoma Citroën C-Elysée WTCC, ki ju bosta vozila José María López in Yvan Muller.

 

V zadnjih dvaindvajsetih letih, od 1993 do 2015, si je Citroën priboril petnajst naslovov svetovnega prvaka: pet na vzdržljivostnih preizkušnjah, osem na reliju WRC in dva na prvenstvu WTCC. Zmagoviti avtomobilski šport, ki je spremljal prenovo rast in osvajalske pohode nove podobe blagovne znamke, se je globoko usidral v gene znamke Citroën.

Ob zaključku sezone 2015 nam Citroën razkriva okvirne načrte svojega naslednjega izziva, s katerim namerava ohraniti vrednote ekipnega duha in še naprej presegati svoje zmožnosti in kreativnost. Skladno s strategijo, ki jo je začrtal predsednik uprave skupine PSA Peugeot Citroën, Carlos Tavares, bo znamka svojo udeležbo v avtomobilskem športu osredotočila na edinstven program svetovnih razsežnosti.

Po zaključku poglobljene študije sveta sodobnega avtomobilskega športa je Citroën izbral svetovno prvenstvo organizacije FIA v reliju. Ta odločitev se zdi skoraj očitna, če se ozremo v preteklost, vendar pa je bila sprejeta pretežno ob upoštevanju vizije za prihodnost.

“Z osmimi naslovi svetovnega prvaka in rekordnim številom 94 zmag, si Citroën pravzaprav lasti neprekosljivo zbirko dosežkov s prvenstva WRC,” je povedala Linda Jackson, direktorica znamke Citroën. “Reli je fascinanten šport, v katerem so na preizkušnjo izpostavljeni zmogljivost, zanesljivost in vzdržljivost tako vozil kot tudi ljudi, dogajanje pa poteka na veličastnih prizoriščih. Z uvedbo neposrednih televizijskih prenosov in vstopom Kitajske na koledar sezone 2016 bo ta disciplina deležna novega razmaha. Leta 2017 bo uvedena nova generacija vozil, ki bodo po napovedih izjemno atraktivna, kar sovpada z našimi najnovejšimi zaobljubami. Združili bomo vse te elemente in začeli pisati novo poglavje naše zgodovine. Ob taki dediščini bo izziv precej ambiciozen, zato bomo do njega pristopili s ponižnostjo in svoje cilje postopoma stopnjevali vse do vrha.”

Dirkalniki svetovnega reli prvenstva generacije 2017, ki bodo nadomestili vozila, zasnovana od sezone 2011 dalje, bodo širši, bolj zmogljivi in opremljeni z impozantnimi aerodinamičnimi dodatki. Po spremembi pravilnika se bo lahko ekipa Citroën Racing z enakovrednimi močmi pomerila s tekmeci, še prej pa bo leto 2016 posvetila razvoju svojega novega modela.

“Nikoli nismo skrivali našega zanimanja za pravilnik WRC 2017 in vse člane naše ekipe ta nov izziv izjemno motivira,” je izpostavil Yves Matton, direktor ekipe Citroën Racing. “Zelo cenimo, da smo dobili proste roke pri zasnovi bolj spektakularnih vozil in pa tudi možnost, da ponovno izkoristimo razvoj, ki je bil dosežen z motorjem Citroëna C-Elysée WTCC. Z namenom učinkovitega upravljanja naših virov smo se odločili vse naše sile vložiti v zasnovo in razvoj našega novega reli dirkalnika. Iz tega razloga Citroën v sezoni 2016 ne bo uradno sodeloval na svetovnem reli prvenstvu. Seveda bomo pozorno spremljali dogajanje na prvenstvu WRC tako v sklopu organizacije prvenstva FIA Junior WRC kot tudi programa WRC2, ki je namenjen letošnjemu prvaku JWRC*, Quentinu Gilbertu.

TRETJA SEZONA PRVENSTVA FIA WTCC

Citroën Racing pa si v naslednji sezoni seveda ne bo vzel počitka na vseh prvenstvih. S programom FIA WTCC, ki se ga je ekipa lotila na začetku leta 2014, bo zaključila šele po koncu tretjega tekmovalnega obdobja. Ekipa Citroën Total, ki je od svojega prihoda na dirkalne steze postala za zgled tekmecem, bo ciljala na ubranitev naslovov svetovnega prvaka med konstruktorji in vozniki. Dirkalnika Citroën C-Elysée WTCC bosta zaupana voznikoma, ki sta v tej disciplini skupaj dosegla šest od zadnjih osem naslovov svetovnega prvaka*. To sta Argentinec, José María López in Francoz, Yvan Muller.

“V želji po optimizaciji naših virov bomo branili naša naslova svetovnega prvaka z ekipo, v katero bosta vključeni dve uradni vozili,” je nadaljeval Yves Matton. “Sezoni se bo pridružil nov ambiciozni proizvajalec, zato si obetamo še višjo raven tekmovalnosti. Pechito in Yvan sta vajena skupnega dela, njun prioritetni cilj pa je uspeh ekipe. Naslednje leto bosta morala še bolj trdno stopiti skupaj, da bosta Citroënu pomagala uspešno zaključiti program. Ostali dirkalniki Citroën C-Elysée WTCC, ki so bili zaupani zasebnim voznikom, bodo nastopili z ekipo Sébastien Loeb Racing.”

“Zadnji dve leti sta nedvomno najlepši sezoni v moji karieri. Izjemno sem vesel, da bom lahko tudi v sezoni 2016 še naprej sodeloval z ekipo Citroën Racing,” je izjavil Pechito López. “Vsi skupaj se bomo še naprej trudili, da bo Citroën C-Elysée WTCC ostal dirkalnik, po katerem se vsi zgledujejo. Naš cilj je ubraniti naša naslova!”

“Ponosen sem, da sem lahko sodeloval v trenutno najbolj uspešni ekipi prvenstva FIA WTCC. Še bolj pa sem ponosen na to, da sem bil izbran za tistega, ki bo še naprej branil barve Citroëna,” dodaja Yvan Muller. “Privaditi se bomo morali na novo podobo ekipe, vendar pa se bomo lahko zanesli na talent in izkušnje članov ekipe, kar nam bo pomagalo obdržati isto raven odličnosti.”

SÉBASTIEN LOEB SE BO LOTIL NOVE PUSTOLOVŠČINE

Devetkratni svetovni reli prvak s Citroënom, Sébastien Loeb je tudi eden izmed najbolj eklektičnih voznikov v zgodovini avtomobilskega športa. Med preizkušnje, ki se jih je lotil ta genij za volanom, prištevamo 24 ur Le Mansa, F1, GT, Pikes Peak in seveda WTCC. Za naslednji izziv si je Sébastien Loeb zadal napad na reli Dakar in to v spremstvu svojega zvestega sovoznika Daniela Eleno z ekipo Peugeot Sport. Alzačan bo kot zvesti ambasador skupine PSA Peugeot Citroën prešel od rdečih k modrim in tako začel z novim poglavjem.

“Zdaj sicer obračam novo stran svoje zgodbe, vendar si želim za vedno zapomniti, da sem s Citroënom uspešno sodeloval na prvenstvih WRC in WTCC ,” je izjavil Sébastien Loeb. “Poleg številk in rekordov smo skupaj preživeli zares veličastne trenutke v človeški zgodovini. Skoraj ne morem verjeti, da je bila večina članov te neverjetne ekipe z nami že pred petnajstimi leti! Pogrešal bom njihovo neomajno željo po zmagi in brezmejno motivacijo, vendar pa ne odhajam daleč proč … Še naprej ostajam s skupino PSA Peugeot Citroën in lotil se bom novega izziva.”

“V zadnjih petnajstih letih sta Sébastien Loeb in Citroën skupaj pisala povsem neverjetno poglavje zgodovine. To je bila prava epopeja, ki bo za venomer zaznamovala avtomobilski šport. Zahvaljujemo se mu za njegove zmage, naslove in rekorde, ki so prispevali k prenovi blagovne znamke in njenem mednarodnem slovesu,” je poudarila Linda Jackson. “Sébastien se zdaj podaja v novo avanturo, z drugo blagovno znamko naše skupine. Želimo jima veliko skupnega uspeha od prihodnjega Dakarja dalje.”

 

 

 

 

CITROËN IN VZDRŽLJIVOSTNI RELI V ŠTEVILKAH

5 naslovov svetovnega prvaka
1993-1997
36 zmag
oziroma 86 % dirk
4 zmaga na reliju Dakar
1991, 1994, 1995 in 1996

CITROËN IN WRC V ŠTEVILKAH

8
naslovov svetovnega prvaka
2003-2005 in 2008-2012
94 zmag
(rekord)
38 zaporednih uvrstitev na zmagovalni oder (rekord)
Mehika 2008 – VB 2010
29 dvojnih zmag
(rekord)
78 zmag Sébastiena Loeba (rekord) 9 naslovov svetovnega prvaka
osvojila Loeb / Elena (2004-2012)

CITROËN IN WTCC V ŠTEVILKAH

2
naslova svetovnega prvaka
2014-2015*
36 zmag
oziroma 80 % dirk
21 najboljših štartnih položajev
oziroma na 91 % tekmovanj

Comments

comments