Aplikacija za skupne vožnje z uporabo družbenih omrežij je zmagovalka izziva Ford Smart Mobility Game Challenge, ki je prinesel sveže ideje za potovanja v bližnji prihodnosti

Barcelona, 24. februar 2016 – Zmagovalka izziva Ford Smart Mobility Game Challenge je nova aplikacija, s katero bodo potovanja še bolj učinkovita in družabna, obenem pa bo v mestih manj zastojev. Ustvarjalci aplikacije za skupne vožnje Jaunt so danes na Svetovnem kongresu mobilnosti v Barceloni prejeli glavno nagrado v višini 10.000 evrov.

 

Na drugo mesto se je uvrstila aplikacija SelfieGo, s katero je pot na delo s kolesom ali peš še privlačnejša, tretje mesto pa je osvojila aplikacija Flux, ki se ublažitve prometnih zastojev loteva z uvajanjem elementa igric v vožnje – ustvarjalci obeh aplikacij so prejeli nagrado v višini 7500 evrov. Izziv Ford Smart Mobility Game Challenge, s katerim so razvijalce pozvali, da z zasnovo igre skušajo odpraviti dejanske težave sodobne urbane mobilnosti, je Ford razvil v sodelovanju s kölnskim laboratorijem za igre, predstavili pa so ga na lanskem največjem evropskem salonu interaktivnih iger Gamescom.

 

Pristop z zasnovo igre se je izkazal za učinkovit način reševanja dejanskih težav na številnih področjih, vključno z iskanjem zdravila za AIDS. Ugotovitve izziva bi lahko vodile do inovativnih rešitev in novih pristopov z vključevanjem prevoza v mestih in spodbujanjem pozitivnega ravnanja vozačev. Aplikacije, ki so sodelovale v izzivu Ford Smart Mobility Challenge, so ocenjevali sodniki iz različnih družb in ustanov, med katerimi so bili tudi Ford, Cologne Game Lab, USC Games Program, Cologne International School of Design in Turn 10 Studios.

 

“Razvijalci iger se dejanskih težav lotevajo na osupljive nove načine in predlagajo sveže rešitve in prav to smo želeli doseči z izzivom Ford Smart Mobility Game Challenge,” je povedal Ken Washington, podpredsednik Fordovega oddelka za raziskave in napredni inženiring. “Jaunt je popoln primer takšnega prebojnega pristopa. Izogibanje gneči s povezovanjem potnikov, ki se proti cilju odpravijo skupaj, lahko pomaga zmanjšati prometne zamaške s skupno rabo vozil, obenem pa polepša življenje z dodatno zabavo na poti – ne glede na to, ali uporabniki potujejo z avtomobilom, kolesom, javnim transportom ali peš.”

 

 

Aplikacija Jaunt, ki sta jo razvila Ilya Zarembsky in Betsy Medvedovsky v New Yorku v ZDA, uporabnikom omogoča ustvarjanje poti, lahko pa se tudi pridružijo hitrejšim ali bolj slikovitim potem, ki so jih ustvarili drugi. Interaktivni zemljevidi omogoča filtriranje razpoložljivih ‘izletov’ (to pomeni angleška beseda jaunt) glede na način prevoza, kraj in čas, več pa je mogoče odkriti tudi o sopotnikih. Izmenjava poti, uporaba različnih načinov prometa in spodbujanje potnikov k rabi alternativnih poti bodo pomagali razbremeniti ustaljene prometnice in izboljšati pretok prometa na mestnih območjih.

 

Škotska aplikacija SelfieGo uporablja zemljevid z omogočeno funkcijo GPS, ki prikazuje optimalno pot za snemanje selfiejev ob najpomembnejših mestnih znamenitostih in uporabnikom omogoča njihovo objavo na družbenih medijih. Pot s kolesom ali peš bo tako še bolj zanimiva. Flux prihaja iz Nemčije, prometnih zastojev pa se loteva kot igrice, saj z grafičnimi prikazi, ki jih projicira na vetrobransko steklo, spodbuja voznike k enakomerni hitrosti, kar prispeva k izboljšanju pretoka prometa in preprečuje nezgode.

 

Načrt pametne mobilnosti je pristop, s katerim Ford prevzema vodilno vlogo pri povezavah, mobilnosti, avtonomnih vozilih, uporabniški izkušnji ter pri uporabi in analizi podatkov. Iskanje novih in inovativnih načinov reševanja globalnih težav s prevozi je sestavni del Fordove preobrazbe v avtomobilsko in mobilnostno podjetje, kot je v predstavitvi zadnjih razvojnih korakov v začetku tedna poudaril Fordov predsednik in izvršni direktor Mark Fields.

 

Ford z elementi igric pospešuje razvoj avtonomnih tehnologij in izboljšuje izkušnjo lastništva. Fordova tehnologija pametnih merilnikov SmartGauge nagrajuje voznike za varčno in učinkovito vožnjo, aplikacija MyFord Mobile pa omogoča upravljanje polnjenja električnih vozil na daljavo in prikaz prihrankov izpustov CO2 v obliki uteži ali toplozračnih balonov. Ford tovrstne elemente uporablja tudi pri razvoju prototipa aplikacije za načrtovanje poti MoDe:Link, ki je del na lanskem Svetovnem kongresu mobilnosti prikazanega eksperimenta Handle on Mobility z električnim kolesom.

Comments

comments