Akrapovič predstavil nov izpušni sistem za Audi RS Q8

Najnovejši Akrapovičev izdelek je inovativni izpušni sistem Evolution Line (Titanium), oblikovan posebej za Audi RS Q8.

Evolution_Line_Titanium_4

V podjetju so bogate izkušnje s štirilitrskimi osemvaljnimi motorji izkoristili za razvoj izpušnega sistema, ki ob unikatnem videzu poskrbi tudi za odličen zvok in večjo zmogljivost. Izpušni sistem Evolution Line (Titanium) je v celoti izdelan iz lahkega visoko odpornega titana ter vključuje osrednji dušilec z ventilom na vsaki strani – njuno ohišje je bilo izdelano v Akrapovičevi livarni – in komplet povezovalnih cevi z X-kosom. Opisana konfiguracija omogoča mešanje izpušnih plinov in tlačnih pulzov z obeh strani motorja, kar ustvarja edinstven zvok. Tlačni pulzi se med seboj mešajo v dveh delih izpušnega sistema, s čimer oblikujejo edinstveno barvo zvoka, ki zagotavlja pravi slušni užitek. X-kos v povezovalnih ceveh najprej poskrbi za poseben visokofrekvenčni ton pri visokih vrtljajih, ki ga nato dopolnjuje globok zvok, ki se stopnjuje od nizkih vrtljajev proti visokim in odmeva skozi zadnji dušilec. To ustvarja za osemvaljne motorje značilen zvok, ki tudi po tej plati daje občutek velikega navora avtomobila. Vozniki lahko izberejo tudi način vožnje Comfort, pri katerem med (verjetno redkimi) umirjenimi trenutki za volanom ni hrupa.

Evolution_Line_Titanium_2

Dizajn izpušnega sistema ni preprosto skrit pod avtomobilom, ampak na vsaki strani zadka RS Q8 ven gledata privlačna izhoda iz ogljikovih vlaken in titana, zelo podobna izhodoma Akrapovičevega izpušnega sistema za Audija RS 6 Avant in RS 7 Sportback. Ročno izdelana izhoda sta dinamične oblike, zunanji plašč iz ogljikovih vlaken pa se idealno ujema s peskanim notranjim delom iz titana, prevlečenim s posebnim premazom.

Evolution_Line_Titanium_3

Pri izpušnem sistemu Evolution Line (Titanium) gre za veliko več kot samo obliko, vizualno odličnost in unikaten zvok, saj poskrbi tudi za večjo zmogljivost, moč (+6,9 kW oziroma 9.4 KM pri 5.600 v/min) in navor (+7,2 Nm pri 2.500 v/min). Te vrednosti so bile zabeležene med zaporednim testiranjem Audija RS Q8, opremljenega z izpušnim sistemom Evolution Line (Titanium), in istega avta, opremljenega s serijskim športnim izpušnim sistemom RS, na Akrapovičevem hišnem dinamometru. Izpušni sistem Evolution Line (Titanium) je poleg tega 43 % lažji od serijskega. Namesti se po načelu »vklopi in igraj« in ker ima homologacijo ECE, dodatne nastavitve elektronske krmilne enote (ECU) niso potrebne.

Comments

comments