DSC_1213

Toyota RAV4 Hybrid

Pri Toyoti sva spet doživela nekaj posebnega. Takoj za nabritim Yarisom, ki ponuja izjemno dinamične užitke sva se preselila na povsem drugi svet. Na daljšem testu sva prvič imela hibridno gnano vozilo in za povrh vsega gre za novega RAV4, ki ima pri Toyoti kar pomembno vlogo. Poganja ga tehnologija nove generacije in res sva bila prijetno presenečena.

DSC_1200

Podobnosti s prejšno verzijo praktično ni več. Gre za povsem novo zasnovo, izgled in samo vizijo. Zunanje linije so tako kot pri vseh Toyotah povsem nenavadne in nasprotne evropejskim proizvajalcem. V primerjavi s starim je pridobil na precej bolj ostrih linijah, kar je najbolj opazno pri žarometih in zadnjih lučeh. Napihnjena sprednja maska daje lažni občutek velikosti in na prvi pogled novi RAV4 kot celota deluje večji od starega. Po pregledu številk sva ugotovila, da je celo za nekaj milimetrov krajši.

DSC_1189

Ključna posebnost, ki ga povsem razlikuje od ostalih, so obrobe kolotekov v polovični obliki trapeza. Vsi ostali pripadniki SUV razreda imajo povsem zaokrožene linije in tukaj RAV4 res izstopa. Za piko na je izbira dvobarvne karoserije nujna izbira, ker je kombinacija sijaj črne strehe, ogledal, odbijačev in pragov izjemna. Stranski profil tega SUV-ja je res divji.

DSC_1192

Najbolj izrazit je zagotovo zadnji del, kjer so povsem preoblikovali zadnje luči in jih tudi potemnili. Pohvale si zaslužijo tudi pri zaključkih izpušne cevi, kjer so ohranili originalnost. Pri mnogih drugih znamkah so v večji meri ti skriti pod lažnim ohišjem v obliki izpušnih nastavkov, RAV4 pa ima kar dva prava.

DSC_1219

Zagotovo so pri Toyoti največji napredek naredili pri notranjosti, ki je povsem drugačna in so se izjemno približali kvaliteti iz Lexusa. Z novim zaslonom na dotik sledijo modnim trendom, na katerem najdemo prav vse kar med samo vožnjo potrebujemo. Najbolj zanimiv je zagotovo prikaz delovanje hibridnega sistema, kjer vidimo porabo in polnjenje baterije. Baterija se namreč nahaja pod zadnjimi sedeži in s tem so ohranili polno funkcionalnost prtljažnega prostora. Pod prtljažnim dnom je prostor tudi za rezervno pnevmatiko.

DSC_1174

Da ne gre zgolj za mestnega postavljača, ga izdajo določeni elementi notranjosti, ki so precej robustne narave. Gumbi za nastavljanje klimatske naprave imajo gumirano obrobo in to se nadaljuje tudi pri notranjih vratnih ročajih in sovoznikovi sprednji “polički”. Gre za podrobnosti, ki ga naredijo posebnega. V bližini lepo oblikovane ročke avtomatskega menjalnika se nahajajo tudi gumbi za izbiro voznega profila (eco, normal in sport). Najbolj zanimiva sta ravno varčni in športni, kjer so razlike največje. Varčni (eco) poskrbi za optimalno vožnjo in vse porabnike, športni pa poveča odzivnost stopalke za plin, ki omogoči, da baterija in bencinski motor zasijeta v najboljši luči.

DSC_1179

Všeč nama je tudi kombinacija digitalnega zaslona in analognih števcev. Centralni digitalni zaslon je res velik in omogoča prikaz istih funkcij, kot jih tisti na armaturni plošči. Končno so se znebili tudi ročke tempomata, ki se je pri starejših modelih nahajala pod volanskim obročom. Ta se po novem nahaja v obliki gumba na desni strani volana, kjer najdemo tudi vse ostale asistenčne funkcije, kot so radarski tempomat in sistem za uravnavanje vozila na voznem pasu. Vse to je že serijsko!

DSC_1182

Serijski del opreme je tudi sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk s samodejno aktivno pomočjo pri zaviranju ter polni LED žarometi. Seveda je to le vrh ledene gore. Pri Toyoti so dvignili stopničke in ostalim znamkam dobro nakazali smer svoje igre. Če je v prejšnjih leltih malce zaspala, je nova doba več kot očitna. Sicer pa dovolj “nakladanja”. Čas je za bistvo.

DSC_1176

Ta se nahaja v čarovniji, ki sliši na ime hibrid in v tem je Toyota enostavno najboljša. Po zunanjosti ga boste najlažje prepoznali po modrih obrobah logotipa in manjšem napisu hybrid. V osnovi RAV4 poganja 2.5 litrski bencinski motor, ki s pomočjo baterije pod zadnjimi sedeži razvije skupnih 218 KM. Pri štirikolesni verziji se moč poveča še za dodatne 4 KM. Kot zanimivost lahko le dodam, da pri štirikolesni različici baterija poganja zadnji par koles in ni tiste mehanske povezave med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Na ta račun so privarčevali na teži vozila.

DSC_1190

Udobnost vožnje in spopadanje z ovinkasto cesto je povsem običajna temu razredu vozil, o presežkih pa lahko govorim pri zmogljivosti motorja in porabi. Nad tem sva bila oba z Andražem izjemno presenečena. Nikoli nisem pričakoval, da bom navdušen nad hibridno tehnologijo. Ta omogoča maksimalen izkoristek vozila in omogoči, da RAV4 tudi lepo skoči. Motor je zaradi nove tehnologije povsem uglajen in zagotavlja pravi užitek pri vožnji. Elektromotor črpa energijo ko so zadoščene določene potrebe, lahko pa tudi sami preklopite v EV način, kjer se vozite zgolj na račun baterije.

DSC_1177

Sinhrono delovanje bencinskega in elektromotorja je res čudo tehnologije. Po mestu se lahko dejansko vozite zgolj na baterijo in porabe bencina praktično ni. Poraba goriva je pri običajnih vozilih zaradi konstantnega ustavljanja in speljevanja ravno pri mestni vožnji največja. Pri hibridu se temu izognete. Baterija se polni skoraj v vseh primerih. Največ energije pridobi na račun zaviranja, poleg tega se polni tudi pri delovanju bencinskega motorja. Odvečna energija, ki jo ta ustvari, se namreč shrani v baterijo. To lepo prikazuje tudi shema na centralnem zaslonu. Zdaj pa glavno vprašanje. Kakšna je poraba? Po več kot 300 prevoženih kilometrih je poraba znašala 5,2 l/100km. Kasneje je na drugi relaciji padla celo na 4,8 litra.

DSC_1191

Hibridna tehnologija in njene zmogljivosti so me povsem prevzele. Toyota je res pionir hibridne tehnologije in brez problema bi se odločil za nekaj podobnega. Mogoče bolj v smeri Corolle, ki je še bolj športno naravnana. Komaj čakava naslednji hibridni izziv.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments