Mazda6 Takumi Plus

Pri Mazdi vedo, da večjih sprememb pri trenutni liniji svojih modelov sploh ne potrebujejo. To sva spoznala že pri trojki in malem križancu CX-3. Prav zaradi tega gre tukaj zgolj za osvežitev nekaterih linij tega modela. Pod drobnogled sva vzela paradnega konja v Mazdinem poslovnem svetu z najboljšim paketom opreme.

DSC_6805-Edit

Ta generacija Mazde je z nami že od leta 2012 in vesela sva, da lahko spremljava vse njene evolucijske procese do današnjega dne. Vsake toliko časa so se poigrali z določenimi elementi, bodisi v notranjosti ali zunanjosti. Če govorimo o spremembah, so te na zunanjem delu najbolj opazne na sprednji maski, ki je dobila res poseben vzorec. Polno LED tehnologijo prilagodljivih žarometov so še nadgradili in v samo LED linijo dnevnih luči dodali imitacijo kristalčkov.

DSC_6779

Na zadnjem delu večjih sprememb ni, razen večjih zaključkov izpušne cevi. Pri stranskem profilu šestice v oči zagotovo padejo grafitna platišča, ki me vrnejo v preteklost. Zakaj? So namreč zelo podobna tistim, ki jih je imela Mazda3 MPS, serije BK. Gre za dokaz, da si lahko tudi športne izvedenke delijo določene elemente s prestižnim karavanom. Pohvale si zaslužijo tudi pri pomičnem strešnemu oknu, ker se pomakne med strop in ne na zunanji del strehe, kot pri večini.

DSC_6821

Če ste eden tistih, da pri zunanjosti ne vidite sprememb, boste ob notranjosti zagotovo obstali odprtih ust. Mazda je pri paketu Takumi Plus res izbrala le najboljše materiale. Brez težav se lahko postavi ob bok znamkam višjega cenovnega ranga, tudi za dvakratno ceno Mazde. Čokoladno rjavo usnje Nappa in alkantara obdajata veliko večino površin. Robovi sredinske konzole, vratne stranice in celotna linija armaturne plošče so odete v usnje ali alkantaro. Mazda se je tokrat predstavila v najboljši luči. Z izbiro sedežev bi težko bila bolj zadovoljna, saj imata gretje in hlajenje na treh stopnjah, potniki pa bodo z gretjem sedežev prav tako zadovoljni pri hladnih zimskih dneh.

DSC_6770

Merilniki hitrosti so v kombinaciji digitalnega in analognega sveta, kjer seveda lahko izbiraš med različnimi prikazi. Med vsemi modeli Mazde so poenotili volanske obroče in dosegli eno boljših oblik in postavitev funkcij. Osrednji multimedijski zaslon za dotik so še malenkost povečali, niso pa posegali v samo posodabljanje sistema. Biser multimedijskega sistema je zagotovo vrtljivi gumb z “bližnjicami” ob električni zavori. Upravljanje radia ali navigacije je s tem zagotovo bolj varno od tipkanja po zasolnu na dotik.

DSC_6771

Mazda preseneča tudi s pogonskimi agregati, saj še vedno vztraja pri 2.2 litrskih dizelskih motorjih. Ta je v najmočnejši izvdebi okrepljen z 184 KM, ki z avtomatskim menjalnikom sodelujejo brezhibno. Glede na to, da je slednji še vedno šeststopenjski, sva pričakovala slabše prestavno razmerje, vendar temu ni bilo tako. Menjalnik delujo zvezno, neslišno ter poskrbi tudi za doseganje nizke povprečne porabe. Ta je pri nama znašala okrog 5,5 l/100km, kar je za 2.2 litrski agregat precej zavidljiva številka.

DSC_6823

To, da nima pretiranega športnega karakterja, ji ne moremo zameriti, ker gre za bolj poslovno/družinsko naravnano vozilo. Mazda6 ponuja udobje na najvišji ravni in temu ne moremo oporekati. Izboljšano vzmetenje ima nalogo požiranja lukenj in naših cest. No, sicer pa pri naših sosedih niso dosti boljše. Za varnejšo vožnjo poskrbi tudi projekcijski head up zaslon, ki prikazuje tiste najpomembnejše informacije za voznika. Kot že samo ime pove, gre za projekcijo hitrosti, navigacijskih napotkov in ostalega na vetrobransko steklo.

DSC_6787

Mazda6 je eden tisth modelov, ki me je v časovnem obdobju šestih let evolucije najbolj presenetila. Točke je pridobila z izbiro boljših materialov notranjosti, dodaten bonbonček pa si je prislužila z informacijo, da je na voljo tudi s štirikolesnim pogonom.

Besedilo: Primož Makuc

Fotogarfije: Andraž Martinšek

Comments

comments