Ford predstavlja povsem novega Ford Focusa v najbolj inovativni, dinamični izvedbi dosedaj

Ford predstavlja povsem novega Focusa v najbolj inovativni, dinamični in vznemirljivi izvedbi – 20 let po tem, ko je izvirnik spremenil pravila igre

 • Povsem na novo zasnovani Ford Focus uvaja novo dobo tehnologije, udobja, prostornosti in vozne izkušnje za uporabnike evropskega razreda srednje velikih avtomobilov. Nova paleta modelov v središče postavlja človeka, prvič pa bosta na voljo ‘crossover’ Focus Active in prestižni Focus Vignale.
 • Nove tehnologije za ustavljanje in speljevanje, prepoznavanje prometnih znakov in usmerjanje v sredino voznega pasu pomagajo pri vožnji v zgoščenem prometu. Osvetlitev ovinka s predvidevanjem in osvetlitev na osnovi znakov pomagata zagotoviti vozniku boljšo vidljivost.
 • Prvi projekcijski zaslon v Fordovem modelu v Evropi poskrbi za večjo samozavest za volanom. Aktivni parkirni pomočnik 2 omogoča povsem avtomatizirane parkirne manevre s pritiskom na gumb.
 • Možnost izbire voznih načinov je vključena v serijsko opremo, vzvojna togost je povečana za 20 odstotkov, izolirano neodvisno zadnje vzmetenje pa – prvič s Focusom – nudi stalni nadzor blaženja; vse navedeno Focusa z vozno dinamiko in izboljšanim udobjem uvršča na vrh razreda.
 • Povsem novi Focus uvaja vgrajeni modem FordPass Connect za povezave med vožnjo, brezžično polnilno blazinico, SYNC 3 z 8-palčnim zaslonom na dotik in zvočni sistem B&O PLAY.
 • Napredne bencinske motorje EcoBoost in dizelske motorje EcoBlue dopolnjuje novi osemstopenjski samodejni menjalnik; za 10 odstotkov manjša poraba goriva v celotni paleti modelov.

Köln, 10. april 2018 – Ford je danes javnosti predstavil povsem novega Forda Focusa, ki je zagotovo najbolj dovršen in tehnološko izpopolnjen Focus doslej.

Po najtesnejšem sodelovanju z uporabniki v zgodovini so pri Fordu Focusa razvili povsem na novo, da bi zagotovili evropskega prvaka v razredu srednje velikih družinskih avtomobilov, ki ga odlikujejo samozavest, intuitivnost in navdušenje pri vožnji ter izjemna izkušnja tako za voznika kot za sopotnike.

FORD_2018_FOCUS_VIGNALE__01

Focus uvaja novo filozofijo osredotočenosti na uporabnike s spojem čustvenega zunanjega oblikovanja z najizrazitejšo aerodinamiko v svojem razredu in prostornejše notranjosti z izbranimi materiali in odlično izdelavo.

Najbolj dovršena paleta Fordovih tehnologij za pomoč vozniku je brezhibno integrirana, da omogoči intuitivno in prefinjeno vozno izkušnjo s kar najmanj stresa. Med naprednimi tehnologijami so:

 • Prilagodljivi tempomat (ACC), zdaj izboljšan še s funkcijo za ustavljanje in speljevanje Stop & Go, prepoznavanjem znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanjem v sredino voznega pasu za prijetno uporabo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem.
 • Fordov sistem prilagodljivih sprednjih žarometov, ki vključuje dve novi funkciji: s pomočjo kamere predvidi ovinke in jih ustrezno osvetli, obenem pa vnaprej prilagaja vzorec svetil žarometa s spremljanjem ovinkov in – prvič v panogi – prometnih znakov.
 • Aktivni parkirni pomočnik 2 zdaj poskrbi tudi za prestavljanje, pospeševanje in zaviranje, da ob pritisku na stikalo zagotovi povsem avtomatizirane manevre.
 • Fordov prvi projekcijski zaslon (Head-up display – HUD) v Evropi, ki voznikom omogoči, da pozornost osredotočijo na promet in razmere pred vozilom.
 • Pomoč krmiljenja pri izogibanju, novost v segmentu, ki vozniku pomaga, da obvozi ustavljena ali počasnejša vozila in prepreči nalet.

Povsem novi Focus ostaja zvest 20-letnemu slovesu vodilne vozne dinamike v tem segmentu, ki jo zdaj dopolnjujejo še prva uporaba tehnologije stalnega nadzora blaženja za neodvisno delovanje sistemov sprednjega in zadnjega vzmetenja v Focusu, novi vozni načini, izoliran zadnji pomožni okvir za še večjo prefinjenost in Fordova patentirana tehnologija vzmeti.

Izkušnjo potnikov izboljšajo funkcije za udobje in priročnost, med katerimi sta tudi vgrajeni modem FordPass Connect za povezave med vožnjo in nova polnilna blazinica za brezžično polnjenje združljivih pametnih telefonov.

Med pogonskimi sklopi sta tudi optimalno izpopolnjeni različici Fordovega večkrat nagrajenega 1,0-litrskega bencinskega motorja EcoBoost in novega 1,5-litrskega EcoBoosta z izklopom valja, ki ga je Ford kot prvi v avtomobilski panogi uvedel pri trivaljnem motorju. Nova dizelska motorja, 1,5-litrski in 2,0-litrski EcoBlue, zagotavljata vrhunsko učinkovitost pri porabi goriva, novi inteligentni samodejni menjalnik pa vzorec prestavljanja prilagaja slogu vožnje; voznik ga upravlja z elegantnim in ergonomskim vrtljivim gumbom za izbiro prestavnih načinov.

“Naš povsem novi Ford Focus predstavlja vrhunec tehnologije v svojem segmentu in voznike neustavljivo vabi, da sedejo za volan,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. “Priložnost za razvoj povsem novega avtomobila se ne ponudi prav pogosto. Zagrabili smo jo z obema rokama in na trg pošiljamo najboljši srednje velik družinski avto, ki je obenem cenovno dostopen.”

Pri Fordu so predstavili najobsežnejšo paleto različic Focusa, saj bo na voljo kot petvratna kombilimuzina in karavan, na nekaterih trgih pa tudi v izvedbi s štirimi vrati. Najširši spekter želj in pričakovanj uporabnikov bo izpolnila vrsta ekskluzivnih značajev, ki jih izražajo različne stopnje opreme od elegantnega Focusa Trend in Titanium do športne različice Focus ST-Line, prestižnega Focusa Vignale in prvega ‘crossoverja’ Focus Active.

Povsem novi Focus bo kot prvo vozilo globalno temeljil na Fordovi novi platformi C2, zasnovani za večjo varnost v primeru trčenja, prostornejšo notranjost pri modelih srednje velikosti brez negativnega vpliva na zunanje mere in izboljšanje aerodinamike za najmanjšo porabo goriva doslej. Za najboljšo izdelavo in kakovost je Ford poskrbel tudi z naložbo v višini 600 milijonov evrov, s katero so izpopolnili proizvodni obrat v Saarlouisu v Nemčiji.

Od prve generacije Focusa, ki je pravila igre spremenila leta 1998, so pri Fordu v Evropi prodali skoraj sedem milijonov Focusov*, po vsem svetu pa več kot 16 milijonov.

“Focus ima že dve desetletji pomembno vlogo v Evropi. Z oblikovanjem, tehnologijo in zabavno vožnjo je postavljal nove smernice in predstavljal esenco vsega, kar imajo uporabniki najraje pri Fordu,” je povedal Steven Armstrong, podpredsednik skupine in predsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko v družbi Ford Motor Company. “Srednje veliki družinski avtomobili so lani dosegli skoraj 20 odstotkov prodaje v Evropi in Focus je še kako pomemben za naše podjetje in naše stranke, zato smo vložili ogromno energije v razvoj povsem novega modela, ki je zagotovo eden najboljših avtomobilov, kar smo jih izdelali doslej.”

Na človeka osredotočen dizajn

Povsem novi Ford Focus predstavlja pomemben nov razvojni korak Fordovega oblikovalskega jezika. Oblikovalska filozofija, ki v žarišče postavlja človeka, je bila ustvarjena, da zagotovi bogato uporabniško izkušnjo pri vsaki interakciji, v ta namen pa izrazit oblikovni jezik združuje s funkcionalnimi, na uporabnika osredotočenimi lastnostmi.

“Želeli smo, da se uporabniki zaljubijo v novega Focusa in začutijo to ljubezen vsak dan znova,” je povedal Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Tako glede notranjosti kot pri zunanjosti je bistvo naše nove oblikovalske filozofije ustvarjanje trenutkov interakcije, ki ostanejo v spominu ter gradijo in ohranjajo odnos med človekom in strojem”

FORD_2018_FOCUS_ACTIVE__03_b

Focus ima zrelejše proporce, ki odražajo prestižnejšo in še bolj športno silhueto, obenem pa zagotavljajo več udobja in prostornosti. Značilna nova silhueta je bila v osnovi dosežena s pomikom stebričkov A proti zadnjemu delu, z usmerjenostjo proti sredini sprednjih koles pa poskrbita za uravnoteženost razmerij; s kovino prekrita mišičasta stebrička C sta nameščena pravokotno nad zadnjima kolesoma. Tako daljši pokrov motornega prostora in tekoč sprednji blatnik v povezavi z manj izrazito klinasto obliko odražata več moči in elegance, prestižen in športen značaj avtomobila pa je dodatno poudarjen.

Povečanje medosne razdalje za 53 milimetrov je omogočilo uporabo pnevmatik z večjim premerom, kolesa pa so lahko pomaknjena više glede na stranice, kar zmanjša zaznano dolžino in vizualno maso. Krajša previsa in nazaj pomaknjen položaj kabine zagotavljajo izrazito dinamično držo z vtisom kompaktnosti.

Usmerjanje zračnega toka okrog vozila je imelo ključno vlogo pri razvoju oblikovanja povsem novega Focusa. Izjemno izklesana športna zunanjost z nižjim profilom, kratkim zadnjim previsom, zaobljenimi vogali in ubrano vgrajenimi elementi za zmanjšanje upora zagotavlja največjo aerodinamično učinkovitost v razredu.

Izrazito razgibano karoserijo odlikujejo izjemno napete in izklesano športne poteze. Široke površine ujamejo svetlobo in usmerjajo pogled od sprednjega proti zadnjemu delu. Dolg sprednji blatnik je prepričljivo razširjen proti čokatim zadnjim bokom, kar ustvari dinamično vizualno živahnost.

FORD_2018_FOCUS_ST-LINE__14

Obraz povsem novega Focusa je preprost in skladen ter prepriča z jasnim in odločnim vtisom. Opazno večja in prepoznavno ponosna Fordova maska je samozavestno nameščena med vodoravno razpotegnjena poševna žarometa, ki sta za poudarjeno širino in držo tako kot zadnje luči pomaknjena kar se da navzven.

Zadnje luči so zdaj dvodelne, kar omogoča še bolj vsestransko odpiranje prtljažnika, tehnologija LED pa omogoča prepoznaven svetlobni pečat tako podnevi kot ponoči. Napis Focus je z individualno poliranimi črkami ponosno izpisan med zadnjimi lučmi in potrjuje prestižno izvedbo tudi na zadnjem delu vozila.

 

FORD_2018_FOCUS_TITANIUM__08Kupci lahko glede na želje in potrebe izbirajo v pestri paleti po meri prikrojenih izvedb novih Focusov, med katerimi nosijo vsak svoj pečat Focus Vignale, ST-Line, Active in Titanium. Med prepoznavnimi elementi so:

 • Focus Vignale s sprednjo režo, raztegnjeno po vsej širini, deluje kot ročno brušen dragulj; značilni so zadržani okrasni elementi Vignale, na primer strešni nosilci, maska in vstavki v oblogah iz poliranega aluminija ter značilna mrežica na maski Vignale.
 • Focus ST-Line ima agresivneje oblikovan zadnji difuzor in večji funkcionalni strešni spojler; bolj odprte sprednje reže omogočajo večjo zmogljivost in razkrijejo sestavne dele motorja za sabo; drzni značilni elementi ST-Line na spodnjem delu blatnikov usmerjajo zrak proti vstopnim šobam zračnih zaves.
 • Focus Active ima povečan odmik od tal in izrazite črne zaščitne obloge blatnikov in vrat; sprednja in zadnja zaščita podvozja ter vstavki zaščitnih oblog so lakirani kontrastno srebrno, sprednji del je prepoznaven po izrazitem oblikovanju.

V paleti 13 barv zunanjosti so tudi Orange Glow, Desert Island modra in za Vignale ekskluzivna štirislojna Dark Mulberry.

Na človeka osredotočena oblikovalska filozofija se je seveda dotaknila tudi notranjosti, ki je zdaj še bolj vabljiva in navduši s prijetnim okoljem z veliko večjo zaznano kakovostjo – vse to pa je doseženo s preprostimi, čistimi potezami, izrazitimi materiali, ki vzbujajo samozavest, in brezhibno integriranimi površinami.

Poenostavljen in urejen dizajn pomaga zagotoviti pomirjujoče vzdušje. Sprednja vrata zdaj tekoče prehajajo za armaturno ploščo in ustvarijo vizualen vtis prostornega, prestižnega okolja, ki obdaja voznika in sovoznika. Zgornji del armaturne plošče in obloge vrat so za še bolj vrhunski občutek iz na otip mehkega materiala. Dovršeni draguljarski elementi odražajo sodobno oblikovanje izdelkov visokega razreda, vključno s poliranim steklom in brušenimi površinami, ki med drugim krasijo armaturno ploščo na sovoznikovi strani, obloge vrat in prezračevalne šobe.

Tako kot zunanjost tudi notranjost vseh različic povsem novega Focusa odlikujejo edinstveni oblikovni elementi in materiali, ki poskrbijo za poseben značaj, vključno s prefinjeno strukturo oblog iz lesa in vrhunskim usnjem pri Focusu Vignale, športnimi okraski iz karbona in rdečimi šivi pri različici ST-Line ter trpežnejšimi strukturiranimi materiali in površinami pri bolj terenskem Focusu Active.

 

“Vsa ‘kaotična’ območja, kjer se stikajo različne strukture in materiali, so stvar preteklosti,” pravi Leenarts. “Zelo skrbno smo izbrali materiale, ki se bolje spajajo in dopolnjujejo, kar poudari višjo raven izdelave in kakovosti.”

Tehnologije za večjo samozavest

Povsem novi Ford Focus uvaja več naprednih funkcij kot kateri koli Fordov model doslej – tudi tehnologije, ki ustrezajo nivoju 2 avtomatizacije družinskega avtomobila.

Dovršene tehnologije Ford Co-Pilot360izboljšajo zaščito, vožnjo in parkiranje ter so zasnovane za vozno izkušnjo, ki navduši z udobjem, preprosto uporabo in večjo varnostjo.

Prilagodljivi tempomat (ACC) s funkcijoStop & Go, prepoznavanje prometnih znakov z omejitvijo hitrostiin usmerjanje v sredino voznega pasupomagajo ohranjati ustrezno varnostno razdaljo do vozila, ki vozi spredaj, z zagotavljanjem vožnje v sredini voznega pasu zmanjšajo stres pri dolgih vožnjah in za prilagajanje hitrosti vozila poleg upoštevanja informacij vgrajenega navigacijskega sistema spremljajo še znake z omejitvami ob cesti in nad njo. ACC deluje vse do hitrosti 200 km/h.

Nova funkcija Stop & Go sistemu ACC omogoča, da vozilo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi in zato uporabi do 50 odstotkov skupne zavorne moči ter nato samodejno spelje, če je čas ustavitve krajši od treh sekund. Če je vozilo ustavilo za več kot tri sekunde, lahko voznik spelje s pritiskom na gumb na volanu ali z nežnim pritiskom na stopalko za pospeševanje.

Tehnologija za usmerjanje v sredino voznega pasu spremlja oznake na cestišču in lahko z nežnim, a opaznim navorom sistema krmiljenja pomaga vozniku ostati v sredini voznega pasu, ko je aktiviran prilagodljivi tempomat. Sistem je zasnovan za pomoč vozniku pri hitrostih do 200 km/h in ga s prikazi in zvočnimi signali opozori, če zazna, da se z volanom ne odziva ustrezno.

“Pomislite na čas, ko ste opravljali vozniški izpit in koliko vaše pozornosti je zahtevala varna vožnja. Vožnja danes ni prav nič manj zahtevna – le navadili smo se na ta pritisk. Tehnologije, kot sta Stop & Go in usmerjanje v sredino voznega pasu, razbremenijo voznika in mu pomagajo, da osredotoči svojo pozornost, da je za volanom pod manjšim stresom in bolj samozavesten,” je povedal Helmut Reder, direktor globalne linije modelov vozil segmenta C pri Fordu Evropa.

Fordov sistem prilagodljivih žarometovz osvetlitvijo ovinkov s predvidevanjemin osvetlitvijo glede na (o)znakeprvič vnaprej prilagodi vzorec svetlobnega snopa žarometa za maksimalno vidljivost še preden vozilo zapelje v ovinek, križišče ali krožišče.

Sistem s pomočjo naprej usmerjene kamere nadzira oznake na cestišču do 65 metrov pred vozilom in omogoča predhodno usmeritev svetlobnega snopa žarometa v ovinek, da tako zagotovi izboljšano vidljivost že ob vstopu in ne šele po voznikovem obračanju volana. Fordova patentirana integracija zmožnosti za odčitavanje prometnih znakov pri optimizaciji vzorcev svetlobnega snopa omogoča razširitev snopa v križiščih in krožiščih, da bolje osvetli nevarne ovire, ki niso neposredno v smeri vožnje.

FORD_2018_FOCUS_RANGE__02

Tehnologije za osvetlitev v povsem novem Focusu, vključno s sistemom prilagodljivih žarometov, ki kot in intenzivnost svetlobnega snopa prilagaja voznemu okolju, in dolgimi lučmi brez bleščanjaza preprečevanje nehotenega slepljenja drugih voznikov in boljšo osvetlitev ceste pred vozilom, omogočajo napredni žarometi LED z inovativno konfiguracijo s pomočjo bobna za prilagajanje, zato navdušijo z večjo prilagodljivostjo in mehkejšimi, manj motečimi prehodi med osvetlitvami.

Focus je obenem prvi Fordov model v Evropi, ki je na voljo s projekcijskim zaslonom(Head-up display – HUD). Ta vozniku omogoča, da s pogledom ves čas spremlja dogajanje v prometu, saj so vse koristne informacije prikazane v njegovem vidnem polju. Sistem zagotavlja maksimalno učinkovitost z enim največjih zornih kotov med projekcijskimi zasloni v Evropi, saj meri 6 stopinj krat 2,5 stopinje. Sistem je tudi eden najsvetlejših, saj ga je možno nastaviti v 16 stopnjah vse do osvetlitve 10.000 kandel na kvadratni meter.

Posebni filtri za pomični zaslon iz polikarbonata prvič omogočajo uporabo tudi v primeru, da voznik nosi očala s polariziranimi lečami. Odvisno od specifikacije vozila je možno nastaviti prikaz različnih projiciranih informacij, vključno s hitrostjo – edina vsebina, ki je prikazana ves čas –, prepoznavanjem prometnih znakov, podatki prilagodljivega tempomata, napotki navigacijskega sistema, indikatorjem prestavljanja, podatki sistema za razvedrilo in nujnimi obvestili.

FORD_2018_FOCUS_RANGE__01

Aktivni parkirni pomočnik 2dodatno olajša parkiranje: s pritiskom na gumb zagotavlja povsem avtomatizirane manevre za bočno in pravokotno parkiranje. Sistem uporablja tudi elektronsko krmiljenje Fordovega novega osemstopenjskega samodejnega menjalnika in prepoznava primerna parkirna mesta, voznik pa lahko nadzira premikanje vozila s preprosto izbiro nevtralnega položaja in zadržanim pritiskom na en sam gumb v osrednji konzoli.

Vozilo nato v celoti prevzame upravljanje: prestavlja za vožnjo naprej in vzvratno, upravlja s stopalkama za pospeševanje in zaviranje ter usmerja vozilo – parkiranje je možno v prostore, ki so samo 110 centimetrov daljši od vozila, na naklonih do 12 odstotkov in s hitrostjo do 4 km/h pred izbiro parkirnega položaja. S povsem avtomatizirano pomočjo za vožnjo iz parkirnega mestalahko tehnologija vozniku pomaga tudi pri ponovnem vključevanju v promet.

Dodatno je izboljšana Fordova pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev. Ta sistem preverja, ali so na cesti ali ob njej osebe, ki bi lahko prekrižale pot vozilu, in v primeru, da zazna nevarnost trčenja, samodejno zavira, če se voznik ne odziva na predhodna opozorila. Zdaj lahko sistem zazna tudi kolesarje in z uporabo svetlobe žarometov deluje tudi ponoči.

Med dodatnimi tehnologijami, ki voznikom Focusa pomagajo preprečiti nezgode in zmanjšati motnje, so:

 • Pomoč krmiljenja pri izogibanjuje zasnovana za poseg pri vožnji v mestu in na avtocestah ter uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo. Z zagotovljeno podporo krmiljenja voznik laže obvozi vozilo, če bi bilo sicer trčenje neizbežno.
 • Sistem za nadzor mrtvih kotovz opozarjanjem na promet za vozilomvoznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori na vozila, ki se mu bližajo iz ene ali druge smeri, in lahko prvič s samodejnim zaviranjem prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice, če se voznik ne odzove na opozorila.
 • Širokokotna vzvratna kameraza izboljšano vidljivost pri vzvratni vožnji iz parkirišča ali dvorišča zagotavlja skoraj 180-stopinjski prikaz območja za vozilom.
 • Opozorilo za napačno smer, najprej na voljo uporabnikom v Nemčiji, Avstriji in Švici, uporablja na vetrobranskem steklu nameščeno kamero in informacije navigacijskega sistema v vozilu, da voznika z zvočnimi signali in prikazi opozori, če mimo znakov za prepovedano smer zapelje na privoz za avtocesto.
 • Ford MyKeylastnikom omogoča programiranje ključa za mlajše voznike, s katerim lahko onemogočijo vhodne telefonske klice, omejijo največjo hitrost, preprečijo izklop asistenčnih in varnostnih funkcij, omejijo največjo glasnost zvočnega sistema ali ga povsem onemogočijo, če potniki ne uporabljajo varnostnih pasov.

V primeru nezgode nova tehnologija za zaviranje po trčenjupomaga zmanjšati posledice morebitnega sekundarnega trčenja in v ta namen zagotovi zmeren zavorni tlak po zaznanem prvotnem trčenju; upočasnitev vozila lahko zmanjša obseg poškodb potnikov in nadaljnje škode na vozilu.

Po Fordovih predvidevanjih bo povsem novi Focus prejel pet zvezdic za varnost, k čemur bo prispevalo tudi 40-odstotno povečanje zmogljivosti povsem nove platforme C2 v primeru čelnega trčenja.

Energičen in odziven

Dovršeno povsem novo podvozje, dopolnjeno z naprednimi tehnologijami za vožnjo zagotavlja vrhunsko, energično, navdušujočo in zabavno vozno izkušnjo vsem voznikom povsem novega Focusa, ne glede na to, ali so izbrali petvratno kombilimuzino ali karavana. Obenem navduši z izjemno prefinjenostjo.

 Povsem novi Focus z novim izoliranim pomožnim okvirjem za neodvisno zadnje vzmetenje z različno dolgima krmilnima ročicama (SLA), ki zagotavlja optimalno udobje in odzivnost vozila na voznikove posege, nadgrajuje sloves modela prve generacije, ta pa je v svojem času na glavo obrnil pravila igre v tem segmentu.

Sistem SLA poskrbi za uglajeno vožnjo in želeno ravnovesje med odzivom sprednjega in zadnjega dela pri vožnji čez večje grbine na cesti. Puše iz več zmesi odlikujejo različne karakteristike togosti pri obremenitvi v različnih smereh – tako pomožni okvir ločijo od strukture karoserije za boljšo izolacijo manjših grbin ter zmanjšanje hrupa in tresljajev. Edinstvena geometrija SLA pri karavanski različici Focusa s spremembo položaja blažilnikov vozilu pomaga, da ostane dinamično in odzivno tudi pri povsem naloženem prtljažniku, obenem pa s širšim dnom prtljažnika omogoča maksimalno izkoriščanje prostora za prtljago.

Na voljo je tudi lahko zadnje vzmetenje z vzvojnim prečnikom, ki je prefinjeno in zagotavlja poseben značaj in vozno dinamiko v skladu s pričakovanji Focusovih uporabnikov. Izboljšano je z isto Fordovo patentirano tehnologijo vzmeti za vektorsko usmeritev sil, ki tudi v povsem novi Fiesti ST poskrbi za navdušenje in zabavo. Konfiguracija z vzvojnim prečnikom je zasnovana za lažja pogonska sklopa z 1,0-litrskim EcoBoostom in 1,5-litrskim motorjem EcoBlue.

Napredna tehnologija vzmeti deluje z vektorsko usmeritvijo sil zadnjega vzmetenja in sile pri vožnji skozi ovinek usmeri neposredno v vzmet za povečano bočno togost, izboljšano stabilnost, okretnost in odzivnost ter za še večji užitek pri vožnji.

Prefinjenost petvratnih modelov z vzmetenjem SLA je še bolj dovršena s prvo uvedbo Fordove tehnologije CCD (stalno prilagajanje blažilnikov) v Focusu: ta vsaki 2 milisekundi nadzira vzmetenje, karoserijo ter posege z volanom in zavorami, nato pa prilagodi odziv blažilnikov za izjemno kakovost vožnje.

Tehnologija obenem pomaga zmanjšati vpliv pri vožnji čez udarne jame, saj zazna rob udarne jame in prilagodi blažilnik, da kolo ne zapelje (‘pade’) tako globoko vanjo, pnevmatika pa ne udari tako močno v nasprotno stran udarne jame. S signalom sprednjega kolesa, ki opozori zadnje kolo, še preden to doseže udarno jamo, se lahko zadnje vzmetenje odzove hitreje.

Sistem CCD podpira tudi tehnologijo voznih načinov. V Focusu so prvič na voljo načini Normal, Sport in Eco, vozniku pa omogočajo takojšnjo prilagoditev stopalke za pospeševanje, točk prestavljanja osemstopenjskega samodejnega menjalnika, električnega servovolana (EPAS) in karakteristik prilagodljivega tempomata glede na razmere pri vožnji. Focus s sistemom CCD nudi tudi vozna načina Comfort in Eco-Comfort ter ustrezno prilagodi značaj vzmetenja.

Nov na volanskem drogu nameščeni sistem servokrmiljenja EPAS in nova programska oprema poskrbita za še večjo odzivnost in intuitivnost ter z neposrednejšim občutkom obogatita vozno izkušnjo, ki jo dopolnjujejo funkcije za večje udobje, vključno z izravnavo navora krmiljenja. Focus premierno uvaja v domačem razvojnem oddelku pripravljen sistem za nadzor stabilnosti, razvit za podporo Fordovi vozni dinamiki, ki vključuje nadzor vektorjev navora.

Zavorne razdalje od 100 km/h do mirovanja so zmanjšane za do en meter, za kar ima zasluge tudi novi električni ojačevalnik zavor pri izbranih modelih, ki hitreje razvije zavorni tlak in z doslednim občutkom stopalke v širšem razponu pogojev poskrbi za večjo samozavest.

Focus je prvi model, ki ga bodo izdelovali na Fordovi novi platformi C2, ta pa je v kombinaciji s povsem novo strukturo karoserije inženirjem omogočila izboljšanje togosti za večjo odzivnost. Vzvojna togost je v primerjavi s Focusom prejšnje generacije izboljšana za 20 odstotkov, togost posameznih pritrdilnih točk vzmetenja pa je povečana celo za do 50 odstotkov, kar zaradi manjšega zvijanja omogoča boljši nadzor nad karoserijo.

Za povečanje togosti strukture zadnjega dela povsem novega Focusa uporabljajo inovativen način, ki so ga razvili za cenjeni športni model Ford Focus RS. Med sestavljanjem v votle dele zadnjega podvozja vbrizgajo vlažno ekstrudirano peno, ki se nato zaradi toplote v fazi lakiranja in sušenja vozila posuši in razširi ter zagotovi 10 odstotkov večjo lokalno bočno togost ob minimalnem povečanju mase.

Podvozje vsake različice je posebej nastavljeno, da zagotovi takoj prepoznavni Focusov značaj, pri tem pa ni nepomembno, da je podvozje Focusa ST-Line z unikatnimi vzmetmi, blažilniki in stabilizatorji znižano za 10 milimetrov, Focus Active pa je s posebnimi sprednjimi in zadnjimi členi višji za več kot 30 milimetrov.

“Focus je sopomenka za najbolj zabavno vožnjo v tem razredu in tega prestola ne nameravamo prepustiti nobenemu tekmecu,” je povedal Reder. “Naše povsem novo podvozje v kombinaciji z dovršenimi tehnologijami, kot so vozni načini in stalni nadzor blaženja, zagotavlja okretnost in odzivnost športne kombilimuzine ob prefinjeni vožnji velikega poslovnega avtomobila.”

Povezan in udoben

Prostorna in praktična notranjost povsem novega Focusa z inovativnimi inženirskimi posegi ter naprednimi tehnologijami za udobje in priročnost omogoča tudi odlične povezave in brezhibno integracijo z uporabnikovim življenjem.

Focus uvaja tehnologijo vgrajenega modema FordPass Connect za Fordove uporabnike v Evropi in spreminja vozilo v mobilno dostopno točko Wi-Fi, s katero se lahko poveže do 10 naprav. Ne le, da lahko voznik s posodobljenimi informacijami o prometu Live Traffic hitreje in manj stresno načrtuje potovanja ter da lahko potniki med vožnjo uživajo v pretočnem predvajanju vsebin, FordPass Connect prek mobilne aplikacije FordPass prinaša vrsto priročnih možnosti, med katerimi so tudi:

 • iskalnik vozila, ki lastniku pomaga najti avto na obširnih parkiriščih nakupovalnih središč;
 • stanje vozila s preverjanjem količine goriva, alarmne naprave, iztrošenosti olja itd.;
 • zaklepanje/odklepanje vrat za omogočanje dostopa do Focusa na daljavo;
 • oddaljeni zagon za modele Focusa z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom**;
 • funkcija eCall za samodejni klic reševalnih služb v primeru hujše nezgode, ki potnike s pritiskom na gumb SOS na stropni konzoli neposredno poveže z operaterjem reševalnih služb.

Za povezave na poti in slovo od zmešnjave kablov v sredinski konzoli je na voljo tudi nova brezžična polnilna blazinica pod armaturno ploščo, s katero lahko potniki preprosto napolnijo svoje pametne telefone. Blazinica samodejno zazna združljive naprave in aktivira polnjenje.

Prek Bluetootha lahko naprave med uporabo brezžičnega polnjenja ostanejo povezane s Fordovim sistemom za komunikacije in razvedrilo SYNC 3. Sistem SYNC 3 vključuje 8-palčni barvni zaslon na dotik, ki podpira kretnje, kot sta ‘ščipanje’ in ‘poteg’, združljiv je z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™, voznikom pa omogoča upravljanje funkcij zvočnega sistema, navigacije in klimatske naprave ter povezanih pametnih telefonov z ukazi iz pogovornega jezika.

Novi zvočni sistem B&O PLAY bo poskrbel za popolno uživanje v glasbi, ki jo bodo potniki pretočno predvajali prek modema FordPass Connect ali s pametnega telefona. Sistem z močjo 675 vatov uporablja deset zvočnikov, vključno s 140-milimetrskim basovskim ‘subwooferjem’ v prtljažniku in srednjetoncem v sredini armaturne plošče. Za najboljšo možno zvočno izkušnjo pri poslušanju glasbe v avtomobilu (in to ni omejeno samo na srednje velike kombilimuzine) je bil sistem posebej ‘uglašen’ za petvratno in karavansko različico Focusa.

Udobje je ključnega pomena za še bolj prefinjeno in prestižno uporabniško izkušnjo povsem novega Focusa. Voznika in sovoznika čaka 1421 milimetrov prostora za ramena, armaturna plošča pa je v optimalnem položaju za zagotovitev prostornosti. Električna parkirna zavora – serijsko z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in pri višjih stopnjah opreme modelov z ročnim menjalnikom – in vrtljivi gumb za izbiro prestavnega načina sprostita nekaj dodatnega prostora. Ožja sredinska konzola, ki jo je omogočila prestavitev stikal in upravljalnih elementov na zaslon na dotik, nudi še več udobja z mehko oblazinjenima naslonoma za kolena.

Dodaten prostor za potnike na zadnjih sedežih zagotavljata daljša medosna razdalja in ravna tla. Prostor za kolena je v primerjavi s predhodno generacijo Focusa povečan za več kot 50 milimetrov in je z 81 milimetri na prvem mestu v tem razredu. Prav tako je prostor za ramena povečan za skoraj 60 milimetrov. Občutek prostornosti poveča oblikovanje zadnjih vrat z okni, ki za vtis večje odprtosti segajo v zadnji stebriček, na voljo pa je tudi panoramsko strešno okno z možnostjo odpiranja.

Posebej za novo platformo C2 razvit sistem ogrevanja, prezračevanja in klimatiziranja Focusa hitreje ogreje in ohladi kabino, saj uporablja zmogljivejši kompresor s 140 cm3. Prilagodljivejše napeljave hladilnega sredstva in vodi za neoviran pretok zraka z manj pregibi omogočajo tišje delovanje. Celo oblika Focusovih zunanjih ogledal je posebej oblikovana za preprečevanje neprijetnih zvokov in tresljajev, ko je pri hitri vožnji katero od oken delno spuščeno – dobra novica za lastnike psov.

Ko smo že omenili lastnike psov, jih čaka še več dobrih novic: prostor v karavanu omogoča udobno namestitev pasje kletke, saj je višina povečana za 43 milimetrov, dolžina do zadnjih sedežev je povečana za 25 milimetrov, ob zloženih zadnjih sedežih – za kar zadošča poteg za stikalo nove funkcije za preprosto zlaganje sedežev – pa je dolžina prtljažnika do sprednjih sedežev povečana za 175 milimetrov in za prtljago je na voljo več kot 1650 litrov prostora.

Fordova tehnologija za prostoročni pomik prtljažnih vrat omogoča dostop do prtljažnika karavana s preprostim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem, inženirji pa so rešili tudi izziv, kam pospraviti odstranjeni prekrivni rolo: zdaj se poda pod novo prilagodljivo tovorno dno, preprosta sprostitev s potegom pa omogoča hitro odstranjevanje.

Moč izbire ali izbira moči

Kupci povsem novega Focusa lahko izbirajo v ponudbi naprednih bencinskih motorjev Ford EcoBoost in dizelskih motorjev Ford EcoBlue, ki jih odlikujejo optimalna moč, prefinjenost in skladnost z najnovejšimi strogimi emisijskimi standardi Euro 6, ki so bili določeni s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP). Pogonske sklope serijsko podpira sistem Auto Start-Stop za manjše stroške uporabe, na voljo pa sta šeststopenjski ročni menjalnik s hitrim prestavljanjem in novi osemstopenjski samodejni menjalnik za lahkotno ‘križarjenje’.

Fordov večkrat nagrajeni 1,0-litrski EcoBoost je na voljo v različicah s 85 KM, 100 KM in 125 KM, novi 1,5-litrski motor EcoBoost pa v izvedbah s 150 KM in 182 KM.

Za še manjšo porabo goriva in zmanjšanje izpustov CO2pri obeh bencinskih motorjih EcoBoost poskrbi Fordov sistem za izklop valja trivaljnega motorja, prvi tovrstni sistem v avtomobilski panogi. Ko za vožnjo ni potrebna popolna zmogljivost motorja, na primer pri umirjeni vožnji brez obremenitev, sistem samodejno izklopi enega od valjev. Tehnologija omogoča izklop in ponovni vklop valja v 14 milisekundah – 20-krat hitreje, kot traja, da pomežiknemo – brez zmanjšanja zmogljivosti ali prefinjenosti.

Motorja delujeta s temeljnimi tehnologijami EcoBoost, vključno z naprednim turbopolnjenjem, visokotlačnim neposrednim vbrizgavanjem goriva in dvojnim neodvisnim prilagodljivim krmiljenjem odmične gredi. Za zmanjšanje izpustov delcev je serijsko vgrajen filter za saje.

1,0-litrski EcoBoost je za pričakovano zmanjšanje izpustov CO2na 107 g/km*** pri petvratnem modelu dodatno izpopolnjen z naslednjimi ukrepi:

 • obrnjena usmeritev glave motorja, pri kateri izpušni plini zdaj izhajajo na zadnji strani za hitrejše ogrevanje sistema za zmanjšanje izpustov,
 • visokotlačni vod za gorivo, ki zdaj zagotavlja vbrizgavanje s tlakom do 250 barov, kar pomaga zmanjšati izpuste delcev,
 • spreminjanje kota faze odmične gredi v širokem razponu, optimalno vrtinčenje v valju in višja kompresijska razmerja za učinkovitejše zgorevanje,
 • galerijsko hlajenje batov in batni obročki z nizkim trenjem za dodatno zmanjšanje izgub energije zaradi trenja v motorju.

Novi 1,5-litrski motor EcoBoost je za pričakovano zmanjšanje izpustov CO2na 122 g/km pri petvratnem modelu izpopolnjen z naslednjimi ukrepi:

 • nova kombinacija posrednega in direktnega vbrizgavanja goriva, ki pomaga zagotoviti veliko moč in odzivnost ob manjši porabi goriva, učinkovitost porabe pa se še posebej poveča pri manjših obremenitvah motorja,
 • arhitektura trivaljnega motorja z majhnim trenjem, ki zagotavlja naravno visok navor v nizkem območju vrtljajev,
 • integriran izpušni kolektor, ki izboljša učinkovitost porabe s hitrejšim doseganjem optimalne temperature motorja, in hitreje zagotovi navor s skrajšanjem poti izpušnih plinov med valji in turbopolnilnikom,
 • konstrukcija iz aluminija za manjšo maso.

Fordovi napredni turbodizelski motorji EcoBlue so zasnovani za zagotavljanje večje moči, večjega navora pri nižjih vrtljajih, varčnejšo porabo goriva in večjo prefinjenost pri velikem številu prevoženih kilometrov. Novi 1,5-litrski EcoBlue je na voljo v izvedbah s 95 KM in 120 KM, obe pa razvijeta 300 Nm navora; izpusti CO2bodo pri petvratnem modelu predvidoma znašali od 91 g/km. 2,0‑litrski motor EcoBlue razvije 150 KM in 70 Nm navora, izpusti CO2pa bodo pri petvratnem modelu predvidoma znašali 112 g/km.

Povsem novi 1,5-litrski EcoBlue deluje z inovativnimi tehnologijami, med katerimi so tudi:

 • nizkotlačni povratni tok izpušnih plinov v kombinaciji z vodnim/zračnim hlajenjem polnjenja za učinkovitejše zgorevanje in zmanjšanje izpustov,
 • integriran polnilni kolektor za optimalno prezračevanje motorja,
 • turbopolnilnik z manjšo vztrajnostjo za hitrejši in bolj nadzorovan odziv polnilnika, izdelan iz materialov za raketne motorje, ki so zasnovani za uporabo pri visokih temperaturah,
 • visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva, ki zagotavlja večjo odzivnost, tišje delovanje in natančnejšo oskrbo z gorivom.

Dodatno k integriranemu sistemu polnjenja z zrcalno sliko za optimalno prezračevanje motorja, turbopolnilniku z manjšo vztrajnostjo, sistemu za vbrizgavanje goriva, ki je odzivnejši, tišji in zagotavlja natančnejše dovajanje goriva ter serijskemu selektivnemu katalizatorju (SCR) za naknadno obdelavo izpušnih plinov za zmanjšanje NOXje 2,0-litrski EcoBlue opremljen s številnimi inovacijami za zmanjšanje trenja, med katerimi so tudi:

 • zasnova z 10-mm zamikom ročične gredi, ki zmanjša bočno obremenitev batov in sile drgnjenja ob stene valja,
 • bati iz jekla –prvič uporabljeni v Fordovem dizelskem motorju –za optimalne dimenzije in manjše raztezanje pri visokih temperaturah,
 • minimalni premeri ležajev ročične gredi,
 • zasnova z jermenom v olju pri pogonskih jermenih odmične gredi in oljne črpalke.

Fordov novi osemstopenjski samodejni menjalnik s hitrim prestavljanjem dodatno optimizira porabo goriva in zagotavlja odzivno zmogljivost. Na voljo je z 1,0-litrskim EcoBoostom s 125 KM, 1,5-litrskim EcoBoostom s 150 KM, 1,5-litrskim motorjem EcoBlue s 120 KM in 2,0-litrskim motorjem EcoBlue s 150 KM. Med značilnosti sodijo:

 • Prilagodljive točke prestavljanja, ki za optimizacijo prestavljanja oceni individualen vozni slog. Sistem prepozna naklon, ko vozilo vozi navkreber ali navzdol, in ostre ovinke ter ustrezno prilagodi točke prestavljanja za stabilnejšo, zabavnejšo in še bolj prefinjeno vozno izkušnjo.
 • Prilagodljivi nadzor kakovosti prestavljanja, ki ovrednoti informacije o vozilu in okolju, da pomaga prilagoditi tlak sklopke za dosledno uglajeno prestavljanje. Tehnologija lahko uglajenost prestavljanja prilagodi voznemu slogu.

Fordov najnovejši šeststopenjski ročni menjalniki poskrbijo za prijetnejšo vozno izkušnjo z višjo kakovostjo prestavljanja, zmanjšanjem neprijetnih zvokov pri prestavljanju in arhitekturo z manjšim trenjem, ki vključuje olja z majhno viskoznostjo, ležaje z optimalnim trenjem in v nekaterih primerih puše iz teflona.

Po Fordovih podatkih zagotavlja povsem novi Focus v celotni paleti zmanjšanje porabe in izpustov CO2za 10 odstotkov, k temu pa so prispevali tudi natančni ukrepi za izboljšanje aerodinamike, ki so z 0,250 pri štirivratnem in 0,273 pri petvratnem Focusu zagotovili najmanjši zračni upor v tem razredu. Med ukrepe za izboljšanje aerodinamike sodijo:

 • serijska tehnologija z aktivno masko, ki se samodejno zapre, da zmanjša zračni upor, ko zračni tok za hlajenje motorja ni potreben, zdaj je opremljena z izboljšanimi tesnili in kanali;
 • tehnologija zračne zavese, ki za zmanjšanje turbulence usmerja zračni tok čez sprednji kolesi;
 • funkcija za ločitev zraka v zadnjem odbijaču in lučeh, ki dopolni optimalno zasnovani zadnji spojler in vzdolžno obrobo oken pri omejevanju zračnega upora zaradi vrtinčenja zraka;
 • dodatne zaščitne plošče podvozja za osrednji tunel, posodo z gorivom in zadnjo os.

Učinkovitost porabe goriva je dodatno izboljšana z zmanjšanjem mase vozila za 88 kilogramov v primerjavi s podobnimi modeli Focusa prejšnje generacije. Da vozilo porabi manj goriva, je izboljšana celo arhitektura zavor: hitrejši odziv električnega zavornega ojačevalnika omogoča večji razmik med zavornimi ploščicami in koluti, kar zmanjša izgube zaradi drgnjenja.

Izdelan v Evropi

Povsem novi Ford Focus nastaja z najsodobnejšimi postopki avtomobilske panoge v Fordovem proizvodnem obratu v Saarlouisu v Nemčiji, kjer zagotavljajo najvišjo raven kakovosti in izdelave Focusa doslej.

Nov obrat za vroče oblikovanje jekla s površino 6000 m2omogoča proizvodnjo sestavnih delov iz lahkega borovega jekla z ultra-visoko čvrstostjo na kraju samem in je prva proizvodna linija za vroče oblikovanje v avtomobilski panogi, ki je za optimalno učinkovitost opremljena s povsem avtomatiziranim raztovarjanjem.

Štiridesetmetrske talilne peči uporabljajo plin in magnetno indukcijo za ogrevanje plošč iz borovega jekla na 930  C, kar omogoča njihovo nadaljnje oblikovanje s 1250-tonskimi stiskalnicami. Z vodo ohlajene plošče nato v posebnih celicah z laserjem, ki skozi borovo jeklo reže s temperaturo 3000  C, natančno izrežejo v končno obliko.

Napredni novi postopek oblikovanja in prebadanja z uporabo kamer, ki s toleranco 0,1 mm merijo optimalno lokacijo položaja odprtin za pritrjevanje, izboljša ujemanje in končno izdelavo celotnega Focusovega sprednjega dela. Za zagotovite vrhunske natančnosti drugi sistem kamer nadzira položaj aparata in lahko s prilagoditvijo s toleranco 0,1 mm upošteva razširitev in skrčenje zaradi spreminjanja temperatur. Postopek omogoča določanje položaja odprtin za namestitev z natančnostjo 0,5 milimetra.

Prvi Fordov obrat z uporabo nove tehnologije laserskega varjenja deluje z večjo hitrostjo, prilagodljivostjo in učinkovitostjo in zagotavlja brezhibne spoje za večjo jakost. Uvedli so tudi napredno tritočkovno lasersko spajkanje – največja hitrost delovanja v Fordovem obratu znaša 60 milimetrov na sekundo – za čistejše, močnejše in natančnejše spoje med streho in stranicami karoserije.

“Inovacije na vseh področjih so nam pomagale ustvariti povsem novega Focusa, ki ga odlikuje izjemna izdelava in zagotavlja vrhunsko vozno izkušnjo za voznika in sopotnike,” je povedal Bakaj. “Povsem novi Focus pomeni izpolnitev obljube, ki smo jo zastavili glede tega modela, in postavlja nova merila v razredu. Neskončno sem ponosen na ekipo, ki je pomagala izdelati po mojem trdnem prepričanju naš najboljši avto doslej.”

Comments

comments