Ford na Kalifornijskih cestah začenja testiranje avtonomnih vozil; laboratorij v silicijevi dolini pospešil načrt pametne mobilnosti

16. december 2015 – Naslednje leto se bodo na kalifornijske ceste podale povsem avtonomne limuzine Ford Fusion Hybrid, Fordovo središče za raziskave in inovacije v Palo Altu pa še naprej raste.

 

Ford je uradno vključen v kalifornijski program testiranja avtonomnih vozil na javnih cestah. Testiranje je naslednji korak Fordovega 10-letnega programa razvoja avtonomnih vozil in ključni element načrta Fordove pametne mobilnosti, s katerim bo družba dosegla naslednjo raven pri povezavah, mobilnosti, avtonomnih vozilih, uporabniški izkušnji ter pri uporabi in analizi podatkov.

 

Fordovo središče za raziskave in inovacije v Palo Altu je eden največjih centrov za avtomobilske raziskave v Silicijevi dolini, v njem pa dela več kot 100 raziskovalcev, inženirjev in znanstvenikov. Januarja so odprli nov raziskovalni laboratorij, s katerim se je še razširila Fordova dejavnost v Silicijevi dolini, kjer je Ford prisoten že od leta 2012.

 

Osemdeset odstotkov Fordove ekipe v Palo Altu prihaja iz tehnološkega sektorja. Ostalih 20 odstotkov so Fordovi zaposleni iz ZDA, Kitajske, Nemčije in Avstralije z bogatim strokovnim znanjem s področja avtomobilskega inženiringa in oblikovanja.

 

“Naša ekipa v Palo Altu se je letos znatno povečala, saj smo v raziskovanje in razvoj prihodnjih rešitev za mobilnost v veliki meri vključili raziskave in inovacije,” je povedal Mark Fields, Fordov predsednik in izvršni direktor. “Vrhunske strokovnjake iz vsega sveta smo povabili, da se pridružijo naši ekipi v Silicijevi dolini, med njimi pa so tudi zaposleni iz lokalnih tehnoloških podjetij in univerz, ki želijo s spremembami globalnega transporta izboljšati življenje ljudem.”

 

Napredni eksperimenti

V Silicijevi dolini je Ford svoje pisarne s 15 zaposlenimi zamenjal s sodobnim središčem za raziskave in razvoj z več kot 100 strokovnjaki. V tem laboratoriju so letos raziskovali naslednja področja:

 

  • Virtualna testna vožnja avtonomnega vozila: Ta raziskava omogoča virtualno interakcijo med avtonomnim vozilom in pešci ter predstavlja repliko dejanskih razmer za boljše razumevanje in razvoj odzivov na nepričakovane pojave, do katerih lahko pride na cesti.
  • Združevanje informacij tipal: Tipala na avtonomnih vozilih zaznavajo predmete v zornem kotu vozila in jim sledijo, zlitje teh informacij pa zagotavlja 360-stopinjski pregled nad okolico vozila – vključno s prometnimi znaki, drugimi vozili in celo pešci.
  • Zaznavanje pešcev s kamero: Tipala kamere služijo kot oči vozila, ki avtu omogočajo, da ‘vidi’ in zazna pešce.
  • Obdelava podatkov za zdravstveno oskrbo: S podatki, ki jih zagotavljajo pickupi Ranger in motocikli, opremljeni s tehnologijo OpenXC, Ford sodeluje z organizacijo Riders for Health pri zbiranju podatkov GPS in geografskih koordinat za učinkovitejše in dostopnejše zagotavljanje zdravstvene oskrbe, cepiv in zdravil ljudem na afriškem podeželju.

 

Ford je v letošnjem letu vzpostavil sodelovanje z vrhunskimi univerzami, vključno z Univerzo v Kaliforniji – Berkeley, Carnegie Mellon, ter državnima univerzama Santa Clara in San Jose. Družba bo v letu 2016 razširila svoje strateško raziskovalno sodelovanje s Stanfordom, saj načrtuje 13 projektov z vseh petih področij Fordove pametne mobilnosti – tako se bo število sodelovanj v primerjavi z letošnjim letom podvojilo.

 

“Močna prisotnost v Silicijevi dolini nam omogoča dodatni pospešek pri raziskavah na širšem področju tehnologij in uporabo ugotovitev pri zagotavljanju mobilnostnih rešitev,” je povedal Ken Washington, Fordov podpredsednik za raziskave in napredni inženiring.

Comments

comments