Ford je na dogodku ‘Go Electric’ v Amsterdamu predstavlja paleto novih elektrificiranih vozil

Napredna paleta Fordovih elektrificiranih vozil, ki so jo danes predstavili na posebnem dogodku ‘Go Electric’ v Amsterdamu, predstavlja nov mejnik za podjetje in njegove stranke.

Novi modeli pod skupnim praporom Ford Hybrid so za kar najvarčnejšo porabo in posebno vozno izkušnjo uporabnikov v Evropi opremljeni z dovršenim ‘blagim’ (mild), priključnim (plug-in) ali povsem hibridnim pogonskim sklopom ter prinašajo vrednote Fordove znamke – zanesljivost, dostopnost in zabavno vožnjo – tudi v svet elektrificiranih vozil.

Na dogodku ‘Go Electric’ je Ford razkril model Kuga Plug-In Hybrid, različico povsem novega srednje velikega športnega terenca, ki bo Fordovo najbolj elektrificirano vozilo doslej, saj bo na voljo z blagim, priključnim in povsem hibridnim pogonskim sklopom.

Povsem novi sedemsedežni SUV Explorer Plug-In Hybrid in novi osemsedežni kombi za prevoz oseb Tourneo Custom Plug-In Hybrid sta dočakala svetovno premiero – oba navdušujeta z znatnim povsem električnim dosegom in svobodo, ki jo sicer nudijo običajni motorji z notranjim zgorevanjem.

Ford je predstavil tudi nova modela Fiesta EcoBoost Hybrid in Focus EcoBoost Hybrid z dovršeno ‘blago’ (mild) hibridno tehnologijo za zmanjšanje izpustov CO2, optimalno porabo goriva ter še bolj odzivno in navdušujočo vozno izkušnjo.

Poleg tega je Ford napovedal, da se bo leta 2021 družini elektrificiranih gospodarskih vozil pridružil tudi novi povsem električni Transit. S povsem električnim pogonom bo novi dostavnik prispeval k čistejšim in tišjim mestom ter manjšim stroškom uporabe.

V prihodnost usmerjena, tehnološko napredna nova Fordova hibridna vozila z uporabo široke palete rešitev za elektrifikacijo izpolnjujejo zahteve različnih uporabnikov, z njimi pa bo postala elektrifikacija zanimiva in dostopna za več voznikov kot kadarkoli doslej,” pravi Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa. “Danes predstavljeni modeli so samo začetek uresničevanja naših načrtov za razvoj celovite ponudbe pametnih vozil za pameten svet. Od Fieste do Transita – vsako novo vozilo, ki ga bomo poslali na trg, bo imelo tudi elektrificirano različico, na dostopen način prilagojeno željam uporabnikov povsod po Evropi.”

Med Fordovimi hibridnimi vozili, ki so že na voljo ali so potrjena za uvedbo v Evropi, so:

  • Mondeo Hybrid s štirimi vrati in karavan – opremljen je s povsem hibridno tehnologijo s samodejnim polnjenjem in bencinsko-električnim pogonskim sklopom, ki predstavlja zanimivo alternativo dizelskemu pogonu. Mondeo Hybrid karavan je bil danes prvič na ogled tudi v športni novi različici ST-Line.
  • Transit EcoBlue Hybrid in Transit Custom EcoBlue Hybrid uporabljata ‘blago’ (mild) hibridno tehnologijo za zmanjšanje stroškov uporabe tako za lastnike kot za upravitelje voznih parkov
  • Tourneo Custom EcoBlue Hybrid je opremljen z ‘blago’ hibridno tehnologijo, ki zagotovi varčnejšo porabo goriva tega osem-/devetsedežnega kombija za prevoz oseb
  • Transit Custom Plug-In Hybrid je opremljen z naprednim električnim pogonskim sklopom in vključuje Fordov 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost kot podaljševalnik dosega. Za boljše razumevanje prednosti, ki jih prinaša okolju in uporabnikom, vozilo trenutno preizkušajo v Londonu, kmalu pa bosta sledila tudi preizkusa v španski Valencii in Kölnu.

Po navdihu Forda Mustang oblikovani povsem električni športni terenec bo na ceste zapeljal leta 2020 in bo imel ob upoštevanju izračuna z novim s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (WLTP) z električnim pogonom doseg kar 600 km, prav tako bo omogočal hitro polnjenje.*

Edinstveni 10 sedežni minibus Ford Transit Smart Energy Concept podjetju pomaga pri raziskovanju rešitev za nadaljnjo optimizacijo učinkovitosti porabe in voznega dosega svojih elektrificiranih vozil.

Elektrificiranje prihodnosti

Ford se je zavezal, da bo imel vodilno vlogo pri zagotavljanju široke izbire elektrificiranih vozil s preprostim dostopom do polnjenja ter podporo z izboljšano povezljivostjo in ustreznimi mobilnostnimi storitvami.

V začetku letošnjega leta je Ford napovedal, da bo vsak model od uvedbe novega Focusa na voljo tudi v elektrificirani različici. To velja tako za nove modele kot za nove različice obstoječih vozil. Na voljo bodo posamezne možnosti ali kombinacije ‘blagih’, priključnih, povsem hibridnih ali povsem električnih pogonov, kar pomeni eno najobsežnejših ponudb elektrificiranih vozil za evropske uporabnike med vsemi proizvajalci avtomobilov.

Fordovi hibridni in povsem električni modeli uporabljajo različne tehnologije pogonskih sklopov in tehnične rešitve, da z zmogljivostjo in voznimi lastnostmi presežejo pričakovanja uporabnikov v najrazličnejših scenarijih uporabe za posamezna vozila.

Tako bo na primer pomoč z električnim navorom integriranega zaganjalnika/generatorja, ki ga poganja jermen (BISG) izboljšala dinamičnost pri vožnji z bencinskim motorjem v različicah družinskih avtomobilov Fiesta in Focus EcoBoost Hybrid, saj bo na voljo več moči in odzivnosti ob manjši porabi goriva. Pri modelih EcoBlue Hybrid vključno s Transitom Custom in Tourneom Custom je tehnologija uporabljena izključno za dodatno zmanjšanje porabe goriva dizelskih pogonskih sklopov.

V segmentu športnih terencev nova Kuga Plug-In Hybrid in Explorer Plug-In Hybrid kombinirata motor z notranjim zgorevanjem, polnilno akumulatorsko baterijo in elektromotor za varčnejšo porabo in možnost vožnje brez izpustov. Kuga uporablja hibridni menjalnik za razdelitev moči, ki združuje oba pogonska vira, da privarčuje kar največ goriva, Explorer pa deluje z vzporedno hibridno arhitekturo, ki kombinira polno moč motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja za maksimalno vlečno zmogljivost.

Zaporedna hibridna konfiguracija modelov Transit Custom Plug-In Hybrid in Tourneo Custom Plug-In Hybrid konfiguracijo s polnilno akumulatorsko baterijo in elektromotorjem prilagaja uporabi – tako varčen bencinski motor uporablja izključno za polnjenje akumulatorske baterije brez fizične povezave s kolesi.

Povsem hibridna tehnologija s samodejnim polnjenjem, ki jo uporablja Mondeo Hybrid, za izjemno prefinjenost še posebej v mestih in v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem omogoča čisto električno vožnjo. Pogonski sklop odpravi tako strah pred zmanjšanim dosegom kot potrebo po uporabi zunanjih virov za polnjenje akumulatorske baterije.

Fordova prihodnja povsem električna vozila bodo zagotovila naslednjo generacijo povezljivosti s povsem brezžičnimi posodobitvami, prav tako pa je podjetje v napredni fazi vzpostavitve omrežja polnilnic za uporabnike električnih vozil. Ford je ustanovni član konzorcija IONITY, ki se je zavezal h gradnji 400 polnilnih postaj na ključnih Evropskih lokacijah do leta 2020, kapaciteta polnjenja pa bo znašala 350 kW. To bo v primeri z obstoječim sistemi omogočilo znatno krajši čas polnjenja.

Ford se bo povezal tudi s podjetjem NewMotion pri zagotavljanju polnjenja ‘z enim postankom’ v NewMotionovem omrežju z več kot 100.000 polnilnicami v 28 državah po Evropi. Poleg tega je Ford sodeloval pri razvoju rešitve z domačo polnilno omarico in se bo povezal z glavnimi energetskimi podjetji, da bi uporabnikom zagotovil posebne tarife za polnjenje električnih vozil in storitve pri namestitvi.

Pri elektrifikaciji ni ‘ene rešitve za vse’ – vsak uporabnik ima svoje želje in potrebe,” je povedal Joerg Beyer, tehnični izvršni direktor pri Fordu Evropa. “Fordova paleta pogonskih strategij je zasnovana tako, da pomaga kupcu najti ustrezno rešitev za kar najpreprostejšo in najprijetnejšo uporabo elektrificiranega vozila.

Comments

comments