Ford EcoSport

Pred dvema letoma sva z Andražem EcoSporta okronala z nazivom Fordov grdi raček. Po današnjem srečanju sva mu ta naziv morala odvzeti. Predstavili so prenovljenega EcoSporta, ki z določenimi linijami spominja na večje SUV-je te znamke. Brez težav lahko rečem, da mu je prenova dobro dela. Preboj na trg je bil pred nekaj leti precej težak, danes pa so pokazali, da lahko v kratkem času iz grdega račka naredijo priljubljen Fordov model.

DSC_4291

Zunanje linije lahko primerjamo z večjima modeloma Edge in Kuga, ki prav tako sodita v cvetoči razred SUV. Sem eden tistih, ki me številke ne zanimajo vedno, tokrat pa sem bil presenečen nad rastjo prodaje SUV modelov. V zadnjih desetih letih se je prodaja povečala za 20%! Trendi se spreminjajo in teh nekaj let je bilo namenjnih avtomobilom, ki so od tal malce dvignjeni ter ponujajo boljši sedalni položaj.

DSC_4301

Postregli so tudi z večbarvnimi kombinacijami, ki sta na voljo pri paketu Titanium in ST-Line. Slednji ima večji poudarek na športnosti, kar se opazi tudi med vožnjo na račun športnega podvozja. Osnovni paket je sicer Trend, največ pa jih bodo najbrž prodali v paketu Style, ki že ponuja lep zalogaj dodatne opreme. Najbrž ne moreva skriti navdušenja nad modro-črno kombinacijo, ki je ob izbiri 18 colskih platišč zmagovalna kombinacija.

DSC_4310

Obstoječe pakete opreme je mogoče še nadgraditi z drugimi tehnološkimi pripomočki, ki omogočajo lažje parkiranje (parkirna kamera in senzorji), sistem za zaznavanje vozila v mrtvem kotu ter ksenonski žarometi, ki poskrbijo za boljšo vidljivost pri nočni vožnji. Poskrbeli so tudi za najboljše doživetje letnih časov, kjer lahko ob vročih poletnih dneh uživate s pomočjo električnega strešnega okna. Za tiste bolj zmrznjene “sorte” pa priporočam izbiro zimskega paketa z gretjem sedežev in volana.

DSC_4307

Na motorni paleti bosta zagotovo kraljevala 125 in 140 konjski litrski EcoBoost motor, ki se je na naših testih izkazal že večkrat. V prihodu je tudi bencinski motor s 100 KM, konec leta pa se bo predstavil še z novim 1.5 litrskim dizelskim motorjem z imenom EcoBlue. Ta bo s 125 KM poskrbel za štirikolesni pogon, kar je pri EcoSportu nekaj novega.

DSC_4311

V notranjosti so pri Fordu sestavljali “puzle” in tako iz svojih ostalih modelov izbrali le najboljše. Težko bi si zamislil boljšo notranjosti od te, ki jo ponuja prenovljeni EcoSport. Fiestina notranjost naju je osupnila, zato tudi tukaj nisva skrivala veselja. Največjo pohvalo si zaslužijo udobni sedeži, ki so s kombinacijo usnja in alkantare odlična izbira.

DSC_4309

Na prtljažnih vratih so se znebili rezervne pnevmatike in pridobili točke na samem izgledu. EcoSport je končno tak, kot bi moral biti že nekaj časa nazaj. Kljub temu, da imena še vedno ne razumem najbolje, je z današnjim srečanjem popravil svoj vtis. In to do te mere, da bi ga z veseljem razkazal sosedom.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments