Ford bo povečal naložbe v Halewoodu, da bi razširil svojo ponudbo električnih vozil

Ford je na podlagi svoje zaveze za povečanje ponudbe povsem električnih vozil v obrat Halewood na Merseysidu vložil dodatnih 125 milijonov funtov (skoraj 144,7 milijona evrov), s čimer je povečal zmogljivosti za 70 odstotkov, 24 milijonov funtov (skoraj 27,8 milijona evrov) pa je namenil podpornemu centru za razvoj izdelkov E:PRIME.

Z današnjo napovedjo je skupna naložba za preobrazbo Halewooda v tovarno električnih komponent dosegla skoraj 380 milijonov funtov (440,6 milijona evrov).

Najnovejša naložba, ki vključuje vladno podporo prek instrumenta izvoznega financiranja Ministrstva za mednarodno trgovino Združenega kraljestva, bo pomagala zagotoviti 500 delovnih mest v Halewoodu in zaposlene usposobiti za Fordovo prihodnost na področju električnih vozil.

Kieran Cahill, Fordov podpredsednik za evropske industrijske operacije, je povedal: “Ford je globalna ameriška blagovna znamka, ki je že več kot 100 let vtkana v evropsko tkanino in že skoraj 60 let pomemben delodajalec v Halewoodu.”

“Naša vizija v Evropi je zagotoviti uspešno poslovanje s širjenjem vodilne vloge na področju gospodarskih vozil in z elektrifikacijo naše palete avtomobilov. Halewood ima ključno vlogo kot naša prva lastna naložba v proizvodnjo komponent za električna vozila v Evropi.”
Lanske novice, da je tovarna, ki trenutno proizvaja menjalnike za vozila z motorji z notranjim zgorevanjem, pridobila montažo pogonskih enot Fordovih električnih vozil, je spremljala začetna podpora v višini 230 milijonov funtov (266,3 milijona evrov) za dobavo 250.000 enot letno od leta 2024. To je podprl sklad BEIS za preobrazbo avtomobilske industrije, katerega cilj je elektrifikacija britanske avtomobilske dobavne verige in zaščita njene konkurenčnosti na svetovnem trgu.

Fordov center E:PRIME, vreden 24 milijonov funtov (skoraj 27,8 milijona evrov), na Fordovem sedežu za razvoj izdelkov v Duntonu izdeluje prototipe električnega pogonskega agregata in usposablja zaposlene v Halewoodu za njegovo obdelavo in sestavljanje, pri čemer jim pomaga Center za napredne pogonske sisteme. Pogonska enota, ki jo sestavljata pogonski elektromotor in prenos, nadomešča motor in menjalnik vozila z običajnim motorjem, saj električno vozilo poganja z energijo iz baterij.

Tim Slatter, predsednik družbe Ford UK, je dejal: “To je zelo pomemben naslednji korak Forda k uresničitvi načrta, da bomo v dveh letih prodajali devet modelov električnih vozil. Naša delovna sila v Združenem kraljestvu ima pomembno vlogo v Fordovi popolnoma električni prihodnosti, kar dokazuje preusmeritev Halewooda na nov pogonski sklop brez emisij in inovacije centra E:PRIME v Duntonu pri zaključevanju proizvodnih postopkov.”

Halewoodova nova zmogljivost za proizvodnjo pogonskih enot, ki se je danes z 250.000 povečala na 420.000 letno, kar je skoraj 70-odstotno povečanje, pomeni tudi, da bo 70 odstotkov od 600.000 električnih vozil, ki jih bo Ford do leta 2026 letno prodal v Evropi, poganjala tehnologija, proizvedena v Halewoodu. Fordova prizadevanja za proizvodnjo električnih vozil v Evropi podpirajo pospeševanje globalnega načrta družbe za proizvodnjo dveh milijonov električnih vozil letno v istem časovnem okviru do leta 2026.
Odlično sprejeta Ford Puma, E-Transit Custom, električna različica najbolje prodajanega vozila v Veliki Britaniji, ki ima edinstveno podporo za gospodarska vozila Ford Pro, kombi za prevoz oseb E-Tourneo Custom, Transit Courier, Tourneo Courier in prihodnji izdelki bodo opremljeni s pogonskimi enotami, izdelanimi v Veliki Britaniji. Halewood bo oskrboval montažne linije obratov Ford Otosan v Romuniji in Turčiji, kar bo zagotovilo pomemben delež letne izvozne vrednosti Forda UK iz obrata v Merseysidu in centra v Dagenhamu, ki trenutno znaša 2,1 milijarde funtov (več kot 2,4 milijarde evrov) letno.

Vajenci in inženirji, vključeni v projekt razvoja električne pogonske enote, so bili deloma zaposleni v centru E:PRIME v Essexu, kjer so v sklopu preoblikovanja podjetja Halewood testno izdelovali pogonsko enoto ter uvajali nova znanja in spretnosti.

Izbira Halewooda pomeni Fordovo prvo lastno naložbo v proizvodnjo sestavnih delov za povsem električna vozila v Evropi. Prehod Halewooda na proizvodnjo električnih komponent je bistvenega pomena za vzpostavitev uspešnega in dobičkonosnega poslovanja Forda v Evropi, ki se osredotoča na elektrifikacijo portfelja vozil v smeri povsem brezemisijskih avtomobilov in kombijev do leta 2035.

Hkrati si Ford do leta 2035 prizadeva za ogljično nevtralnost v vseh svojih evropskih obratih, logistiki in pri dobaviteljih. Cilj tovarne Halewood za izdelavo novih električnih pogonov je ogljično nevtralna oskrba z energijo za začetek proizvodnje leta 2024. Električna energija in plin sta že zdaj iz obnovljivih virov, namestitev solarnih panelov pa bo zagotovila do 1782 MWh. Drugi projekti v Halewoodu, ki prispevajo k popolni ogljični nevtralnosti Forda v Evropi do leta 2035, vključujejo električne lokomotive (za premikanje težkih tovorov), ki nadomeščajo dizelske lokomotive, in polnilne točke za električne avtomobile zaposlenih v podjetju.

Comments

comments