Citroen C4 Cactus

Na vrsto je prišel še zadnji iz Selmarjevega paketa presenečenja, ki nima nikakršne podobnosti s prejšnjima dvema. Gre za nekaj nenavadnega, ki ljudem vzbuja mešane občutke o privlačnosti in funkcionalnosti. Gre za popolno mestno in nakupovalno vozilo, hkrati pa bi ga lahko umestili v gorski relief. Pa čeprav se slednje ne bi ravno dobro obrestovalo brez štrikolesnega pogona.

DSC_4166

Puščavski Citroen C4 Cactus se je na hitrem testu ponašal z najboljšim paketom opreme Shine, za sam pogon pa je poskrbel varčni dizelski motor z robotiziranim menjalnikom. Slednji pri nas ni prejel ravno vseh točk, je pa vseeno nekaj posebnega. Za višjo ali nižjo prestavo potrebuje nekaj časa za premislek.

DSC_4169

Že ob sami napovedi tega modela me je navdušila izvirnost Citroena ter njihov pogum pri skrbno izbrani poti. Vsakdo lahko opazi, da gre pri Cactusu za nekaj posebnega. Ostalim članom te znamke je najbolj podoben le v sprednjem delu, vse ostalo pa je skoraj druga filozofija.

DSC_4171

Glavni adut Cactusa so posebne obloge, ki ga naredijo popolnega kompanjona za mestni vrvež. V nakupovalnih središčih tako ni bojazni, da bi se na vratih poznala kakšna praska, saj mehke blazine odlično služijo namenu. Seveda to ne pomeni, da je previdnost odveč. Črne blazine niso izgovor za nepremišljeno “butanje” z vrati.

DSC_4178

Ob pogledu na tega posebneža moje misli takoj pobegnejo na Islandijo, kjer je uredništvo Top Gear nabiralo izkušnje z nebodečim Citroenom. Mogoče je ravno to razlog, da ga tudi sam vidim v takem okolju in predstavlja neko notranjo umirjenost.

DSC_4180

Če je že zunanjost posebna, naj bo še notranjost. Je bila to filozofija Citroena? O tem nimam informacij, definitivno pa jim je uspelo tudi na tem področju. Ravna prva klop, minimalno število gumbov in dva digitalna zaslona. V oči bodejo tudi ročke za zapiranje vrat, ki niso niti malo podobne ostalim avtomobilom.  Tudi sama izbira materialov je nenavadna in to je čar novega Cactusa.

DSC_4182

Mali Citroen, ki ni ravno mali, te pusti mešanih občutkov. Mogoče bi se Cactus z ročnim menjalnikom predstavil v boljši luči, ali pa bi se moral z njim spoznavati več časa. Pri nekaterih jeklenih vrancih potrebuješ več časa, da najdeš tisto pravo povezavo.

DSC_4176

Besedilo: Primož Makuc

Fotografija: Andraž Martinšek

Comments

comments