Porsche predstavlja pionirsko konceptno študijo Mission R

Ravno ob začetku avtomobilskega salona IAA MOBILITY 2021 v Münchnu (od 7. do 12. septembra) Porsche ponuja spektakularen vpogled v avtomobilsko prihodnost. Konceptna študija Mission R združuje najsodobnejše tehnologije in trajnostne materiale, kot je plastična masa, ojačana z naravnimi vlakni, s strastjo do dirkanja. Izrazito nizko tekmovalno vozilo s popolnoma električnim pogonom ima poleg naprednega dizajna tudi značilne linije športnih avtomobilov iz Stuttgart-Zuffenhausna. Oba na novo razvita elektromotorja v Porscheju Mission R v tako imenovanem kvalifikacijskem načinu proizvedeta do 800 kW (1.088 KM) moči. Baterija s kapaciteto okrog 80 kWh in inovativno rekuperacijo omogoča dirkanje s pospeški in brez izgube moči.
M21_3893_fine
“Porsche je znamka za ljudi, ki uresničujejo svoje sanje. To velja tudi za avtomotošport. Na dirkalni stezi živimo svojo inovativnost, dokazujemo pogum za nove poti in navdušujemo s športnimi dosežki,” pravi Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG. “Poleg sodelovanja na svetovnemu prvenstvu formule E smo zdaj naredili še en velik korak na področju električne mobilnosti. Konceptna študija je naša vizija popolnoma električnega dirkalnika za zasebne uporabnike. Mission R pooseblja vse, kar dela znamko Porsche močno: zmogljivost, dizajn in trajnost.”
M21_3894_fine
Pri Porscheju ima avtomotošport za zasebne uporabnike visoko prioriteto. Od začetka pokala Porsche Carrera Cup v Nemčiji pred 31 leti je proizvajalec športnih avtomobilov iz Weissacha izdelal in dobavil več kot 4.400 pokalnih vozil. S temi visokozmogljivimi in zanesljivimi dirkalniki se po vsem svetu odvija 30 pokalov znamke. Najnovejša različica modela 911 GT3 Cup je na trg prišla šele za letošnjo avtomotošportno sezono 2021. Temelji na modelski generaciji 992. Porsche Mission R razkriva, kakšni bodo v prihodnosti videti pokali znamke z izključno električnimi vozili.
M21_3878_fine
Štirikolesno gnani dirkalnik z močjo skoraj 1.100 KM v kvalifikacijskem načinu pospeši od nič do 100 km/h v manj kot 2,5 sekunde. Največja hitrost: več kot 300 km/h. Na dirkalni stezi električni bolid dosega enake čase kroga kot aktualni model Porsche 911 GT3 Cup. Zaradi novo zasnovanih elektromotorjev in baterijskih celic – vsi so opremljeni z inovativnim neposrednim oljnim hlajenjem – konceptna študija Porsche Mission R v dirkalnem načinu zagotavlja konstantno moč 500 kW (680 KM). Tako imenovani “derating”, tj. popuščanje moči baterije zaradi toplotnih pogojev, je odpravljen. Na sprednji premi deluje elektromotor z močjo do 320 kW (435 KM), elektromotor na zadnji premi pa proizvede celo do največ 480 kW (653 KM). Napredna 900-voltna tehnologija in tehnologija polnjenja Porsche Turbo Charging omogočata, da se med dirko baterija že v 15 minutah napolni od pet na 80 odstotkov SoC (stanje napolnjenosti). Polnjenje lahko poteka z močjo do 340 kW. Mission R je poleg tega opremljen z izpopolnjeno Porschejevo tehnologijo za aktivno aerodinamiko (PAA) s sistemom za zmanjševanje zračnega upora (DRS, Drag Reduction System) na sprednjem in zadnjem delu. Sestavljajo ga tri lamele v obeh stranskih odprtinah za dovod zraka na sprednjem delu in nastavljiv dvodelni zadnji usmernik zraka.
M21_3890_fine
Poleg inovativne zasnove električnega baterijskega pogona je tudi karoserija koncept¬nega vozila naravnana na zmanjšanje emisij CO2 in trajnost: izdelana je pretežno iz plastične mase, ojačane z naravnimi vlakni (NFRP). Osnova so lanena vlakna iz poljedelstva. Ta ekološki material se uporablja tudi za sprednji razdelilni element (splitter), difuzor in stranske pragove. NFRP je v veliki meri uporabljen tudi v notranjosti vozila Mission R, na primer za notranje obloge vrat, zadnjo pregrado in sedež.
M21_3887_fine
Oblika notranjosti v vseh pogledih v središče postavlja voznika. Ergonomsko nameščen zaslon med krmilnima rogovoma volana med dirkanjem prikazuje bistvene podatke. Na zaslonu nad volanskim drogom se prikazujejo posnetki kamer v stranskih ogledalih in osrednje kamere na zadku. Na zaslonu na dotik desno od sedeža je med drugim mogoč priklic voznikovih biometričnih podatkov. Številne druge kamere v notranjosti vozila zagotavljajo vznemirljive signale za prenos v živo.
M21_3891_fine
S projektom Mission R je Porsche bolj kot kdaj koli prej zbližal realni in virtualni svet avtomotošporta. Voznikova celica, ki je modularno izdelana kot monocoque, je v popolnoma enaki zasnovi primerna tudi kot simulator za ešport. Varnostna konstrukcija iz kompozitnega materiala iz ogljikovih vlaken združuje visok potencial zaščite voznika z nizko maso in edinstvenim videzom. Porschejevi inženirji in oblikovalci novo razvito karbonsko strešno konstrukcijo imenujejo “eksoskelet” (“zunanji skelet”). Združuje varnostno kletko in strešno oblogo. Porsche Mission R je s 4.326 milimetri dolžine nekoliko krajši od aktualne serije 718 Cayman, vendar je s 1.990 milimetri opazno širši in z zunanjo višino 1.190 milimetrov tudi precej nižji.

Porsche je s konceptnima študijama Mission E (2015) in Mission E Cross Turismo (2018) v zadnjih letih zelo konkretno predstavil svojo vizijo prve serije popolnoma električnih športnih avtomobilov. Športna limuzina Porsche Taycan (2019) in križanec Taycan Cross Turismo (2021) po videzu in tehnologiji tesno slonita na obeh koncept¬nih študijah in sta že uspešno vstopila na svetovne trge – misija je torej izpolnjena. Porsche zdaj z modelom Mission R predstavlja še svojo vizijo dirkalnika prihodnosti za zasebne uporabnike. Svetovno premiero je konceptni model doživel danes v okviru avtomobilskega salona IAA MOBILITY v Münchnu.

Comments

comments