ovsem nov in povsem električni E-Transit Custom, ki ga na trg pošilja Ford Pro

  • E-Transit Custom je povsem nov električni naslednik najbolje prodajanega kombija v Evropi z brezkompromisnimi zmogljivostmi, novimi izkušnjami za stranke in popolno podporo Ford Pro.
  • Ekosistem Ford Pro, posodobitve Ford Power-Up in prve izkušnje strank v panogi zagotavljajo neprimerljivo stalno produktivnost za majhna podjetja.
  • Nova generacija električnega pogonskega sklopa zagotavlja ciljni doseg do 380 km, hitro polnjenje z močjo 125 kW, z 2000 kg vodilno vlečno zmogljivost v razredu in nosilnost do 1100 kg.
  • Nove funkcije, ki jih prinaša čisto nova zasnova, vključujejo tudi digitalne rešitve za podporo dostavi na več točk, dostop do kabine in tovornega prostora ter mobilno pisarno.
  • Ford Otosan bo po 2 milijardi dolarjev vredni naložbi v obrat v Kocaeliju v Turčiji izdeloval vozila E-Transit Custom, proizvodnja pa se bo začela jeseni 2023

London, Velika Britanija, 8. septembra 2022 – Ford Pro je danes predstavil dostavno vozilo, ki so ga majhna podjetja po vsej Evropi že dolgo pričakovala. Novi E-Transit Custom, povsem električna različica najbolje prodajanega evropskega dostavnega vozila,1 je zasnovan čisto na novo, da bi strankam v segmentu enotonskih dostavnikov zagotovil novo raven produktivnosti.

Ford je pri E-Transitu Custom združil globalno moč svojih raziskovalnih, inženirskih in programskih zmogljivosti ter napredno tehnologijo električnih vozil združil z digitalnim ekosistemom programske opreme in storitev Ford Pro, da bi podjetjem pomagal zmanjšati stroške lastništva, izboljšati učinkovitost dela in poenostaviti prehod na električna vozila.

Popolnoma nov kombi so razvili po vpogledu v zahteve majhnih in srednjih podjetij, da bi strankam ponudil inovativne izkušnje, ki temeljijo na povezljivosti z oblakom in digitalnih tehnologijah, med celotno življenjsko dobo vozila pa jih je možno razvijati in dopolnjevati s posodobitvami programske opreme Ford Power-Up.

“Ford Pro in E-Transit Custom na novo opredeljujeta, kaj zmore gospodarsko vozilo, in spodbujata delovne ljudi in podjetja v novi digitalni dobi,” je povedal Jim Farley, predsednik in izvršni direktor družbe Ford Motor Company. “Naše stranke so pripomogle k temu, da je Transit Custom postal najbolj priljubljeno gospodarsko vozilo v Evropi, in te stranke poslušamo že več kot 50 let. Novega E-Transita Custom smo zasnovali in izdelali, da bi izpolnili njihove zahteve – to je Transit za novo dobo, ki pa se ne boji umazanije, ko je treba opraviti določeno delo. “

Baterijska tehnologija naslednje generacije omogoča 380 km ciljnega dosega2 in možnost hitrega polnjenja s 125 kW. E-Transit Custom bo zagotavljal izjemne zmogljivosti za različne potrebe strank – vse to pa bo podprto s celovitimi rešitvami Ford Pro za upravljanje in optimizacijo polnjenja.

Da bi povečali produktivnost med delovnikom, E-Transit Custom ponuja nove digitalne rešitve za dostavo več pošiljk ter dostop do kabine in tovornega prostora. Kabina je tudi pisarna s povezljivostjo 5G in prilagodljivim delovnim prostorom, vključno s pametnimi funkcijami, kot je volan, ki služi kot ergonomsko držalo za prenosne in tablične računalnike.

Digitalne inovacije so združene z brezkompromisnim prevozom tovora in zmogljivostjo. E‑Transit Custom zagotavlja nosilnost do 1100 kg,3 nižje tovorno dno z lažjim dostopom in v tem razredu največjo vlečno zmogljivost 2000 kg.4Neodvisno zadnje vzmetenje in izjemna moč motorja pomagata strankam zagotoviti novo raven vozne izkušnje.

“E-Transit Custom, ki ga poganja digitalni ekosistem Ford Pro, ponuja resnično revolucionarno ponudbo za evropske kupce dostavnih vozil,” je dejal Ted Cannis, izvršni direktor družbe Ford Pro. “Ta pomembna podjetja prispevajo 786 milijard evrov k evropskemu gospodarstvu,5 in naš E-Transit Custom jim bo ob prehodu na električna vozila omogočil prepotrebno povečanje produktivnosti.”

Ford Pro je že uspešno predstavil povsem električnega E-Transita, ki so jih doslej prodali več kot 8300, E-Transit Custom pa je eno od štirih novih električnih gospodarskih vozil Ford Pro, ki bodo v Evropi na voljo do leta 2024. E-Transite Custom bodo izdelovali v tovarni Ford Otosan v Kocaeliju v Turčiji, proizvodnja pa naj bi se začela jeseni 2023.

Električna moč z brezkompromisno zmogljivostjo

Tipični prihodnji lastniki E-Transita Custom – zlasti majhna podjetja in samostojni podjetniki, ki službeni kombi uporabljajo tudi kot družinsko vozilo – ne opravljajo vedno vnaprej načrtovanih poti iz skladišč, kot to počnejo veliki vozni parki. Novi zmogljivi pogonski sklop električnega E‑Transita Custom je zasnovan tako, da služi tem strankam in prepriča vse, ki so prej prisegali na dizelske motorje, da je povsem električni pogon rešitev prihodnosti, ki lahko že zdaj koristi njihovemu podjetju.

“Transitu Custom je težko slediti – je najbolje prodajani evropski kombi in lani najbolje prodajano vozilo na splošno v Združenem kraljestvu – vendar je popolnoma novi E‑Transit Custom velik korak naprej za naše stranke,” je povedal Hans Schep, generalni direktor Ford Pro v Evropi. “Z novo zasnovo E‑Transita Custom, neprimerljivim povezanim ekosistemom in inovativnimi izkušnjami za stranke bomo na novo opredelili produktivnost za naše stranke v električni in povezani dobi.”

400-voltni baterijski sklop E-Transita Custom z uporabno kapaciteto 74 kWh sestavljajo napredne celice z 82 Ah, ki si jih deli z modelom Ford F-150 Lightning, in zagotavlja za 12 odstotkov večjo gostoto energije kot E‑Transit. Baterija omogoča do 380 km ciljnega dosega,2 kar je po podatkih strank Ford Pro več kot štirikratnik povprečne dnevno prevožene razdalje voznika enotonskega kombija. Namestitev baterije neposredno na karoserijo izboljša trpežnost in zmanjša težo za optimalen doseg.

Kupci lahko glede na svoje zahteve izbirajo med močjo motorja 100 kW ali 160 kW (135 KM ali 217 KM), oba motorja pa ponujata v razredu vodilni navor 415 Nm. Pogonski motor je nameščen neposredno na dno zadnjega dela vozila, zato ne zahteva posebnega pomožnega okvirja; ker je obrnjen za 90 stopinj, omogoča povečanje tovornega prostora ter zmanjšanje teže in zapletenosti. Zmogljiv električni pogonski sklop zagotavlja v svojem razredu vodilno vlečno zmogljivost do 2000 kg,4 kar pomeni, da lahko E-Transit Custom nadomesti dizelska vozila v vlogah, ki jim ne more biti kos noben drug povsem električni dostavnik. Za večjo priročnost je lahko po želji nameščena izvlečna vlečna kljuka.

Lastniki E-Transitov Custom bodo lahko izkoristili prilagojene funkcije Ford Pro E-Telematics,6 ki so prvo leto brezplačne in s pomočjo podatkov v živo pomagajo upravljavcem spremljati lokacijo, učinkovitost in stanje njihovih vozil ter tako zagotavljajo največjo produktivnost. Programska oprema podpira tudi optimizirane strategije polnjenja z vpogledi, specifičnimi za EV, kot so stanje polnjenja, stanje napolnjenosti in preostali doseg2 s prilagodljivimi opozorilnimi pragi za nizek doseg. Lastniki lahko načrtujejo tudi ogrevanje ali hlajenje baterije in kabine E‑Transita Custom pred delom z načrtovano temperaturno predpripravo, da vozilo prihrani energijo za optimalen doseg.

E-Transit Custom je prvo električno vozilo, ki za ogrevanje in hlajenje potniške kabine uporablja v vsa vozila serijsko vgrajeno tehnologijo toplotne črpalke z vbrizgavanjem pare. Ta novi sistem je zasnovan tako, da zagotavlja izboljšano energijsko učinkovitost za optimalen doseg.

E-Transit Custom ima energijsko učinkovit zavorni sistem z možnostjo vožnje z eno stopalko. Sistem združuje zaviranje s trenjem in regenerativno zaviranje, ki med upočasnjevanjem zbira energijo za polnjenje baterije, da poveča doseg vožnje. Vozniki lahko v načinu vožnje z eno stopalko ustavijo vozilo, ne da bi uporabili zavorno stopalko,7 kar so še posebej pohvalili vozniki povsem električnega Forda Mustanga Mach-E, zaradi česar je lahko mestna vožnja še bolj sproščena in udobna. Drugi razpoložljivi načini vožnje omogočajo manjše upočasnjevanje, da ustrezajo drugim voznim scenarijem. Sistem je zasnovan tako, da z dovolj pogosto uporabo tornih zavor prepreči rjavenje ali razjedanje zavornih kolutov.

Ford Pro Charging za preprosto upravljanje energije

Upravljanje z energijo je ključnega pomena za podjetja – še toliko bolj za manjša podjetja, ki morda nimajo dostopa do upravljavcev voznega parka s polnim delovnim časom ali depojev za nočno polnjenje. Stranke, ki so časovno omejene in parkirajo doma, bodo lahko nadvse koristno uporabile strokovno svetovanje Ford Pro, preproste namestitve in vzdrževanje polnilne omarice (wallboxa), integracijo z vozili Ford in intuitivno programsko opremo, ki omogoča preprosto načrtovanje in plačevanje polnjenja.

Kupci se glede na nekajodstotno razliko v ceni že zdaj odločajo, kje bodo kupili gorivo. Cene električne energije se lahko razlikujejo veliko bolj, zato lahko vozniki s pomočjo programske opreme Ford Pro Charging poskrbijo za načrtovanje polnjenja v času cenejših nočnih tarif, če so na voljo, in tako še dodatno zmanjšajo stroške lastništva ter zmanjšajo stres pri upravljanju.

Vgrajeni polnilnik z močjo 11 kW za trifazni izmenični tok lahko baterijo E-Transita Custom povsem napolni v 7,8 urah, tako da bodo lahko stranke po delovniku baterijo napolnile čez noč. Med napornimi dnevi lahko z aplikacijo za pametne telefone FordPass Pro spremljajo trenutno stanje napolnjenosti na poti.8

E-Transit Custom podpira tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom do 125 kW za 15–80-odstotno polnjenje v 41 minutah. Nov profil polnjenja omogoča hitro in uporabno polnjenje; pri laboratorijskem testiranju je sistem s 125-kilovatnim polnilnikom v samo 5 minutah dosegel skoraj 38 km dosega. Stranke Ford Pro lahko dostopajo do največjega evropskega polnilnega omrežja Blue Oval z več kot 300.000 polnilnicami, ki se še povečuje. Vsak E-Transit Custom bo dobavljen z 12-mesečno brezplačno naročnino za dostop do javnega polnjenja prek polnilnega omrežja Blue Oval.

Več kot 30 ločenih modulov omogoča posodobitve na daljavo Ford Power-Up. Te bodo lahko zagotovile izboljšanje zmogljivosti vozila, nadgradnjo kakovosti, posodobitve obstoječih funkcij ter dodajanje povsem novih funkcij in zmogljivosti. Večina posodobitev se izvede v manj kot dveh minutah in jih je mogoče načrtovati, da je vozilo vedno na voljo za uporabo. Za vse visokonapetostne sestavne dele velja garancija, ki traja osem let oziroma do prevoženih 160.000 km in zagotavlja brezskrbnost neposrednim kupcem in optimalno preostalo vrednost za stranke, ki vozilo vzamejo v zakup, in upravitelje voznih parkov z zamenjavo vozil pred potekom osmih let uporabe.

Zasnovan za vrhunsko uporabniško izkušnjo

Majhna podjetja vsak dan uporabljajo kabine svojih kombijev kot pisarne in menze, poglobljeno sodelovanje s strankami v laboratoriju D-Ford, ki se osredotoča na uporabnike, pa je omogočilo, da E‑Transit Custom bolje kot kdaj koli prej služi kot oboje. Inovativni volan z nastavljivim naklonom je del paketa opreme za mobilno pisarno in lahko postane ergonomsko stojalo za tablične in prenosne računalnike ter miza z ravnim vrhom za udobnejše pisanje in odmor za kosilo. Paket vključuje tudi nastavljivo osvetlitev LED območja volana, dodatno svetlobno kupolo v strehi in odlagalno površino med sedeži za dokumente in naprave.

Dostavljavci lahko opravijo do 200 postankov in dostavijo 500 pošiljk na dan, pri čemer je vsaka pošiljka dostavljena pravočasno. Pomoč pri dostavi pomaga racionalizirati vsako dostavo, saj avtomatizira nekatere postopke, s čimer prihrani čas in izboljša varnost. Ko je pomoč pri dostavi omogočena, se aktivira, ko voznik izbere parkirni položaj.7 E-Transit Custom samodejno vklopi varnostne luči, zapre vsa odprta okna in zaklene vrata, ko voznik zapusti vozilo. Ob vrnitvi lahko voznik brez ključa vstopi v vozilo in ga zažene. Varnostne luči se ugasnejo, okna pa se vrnejo v prejšnji položaj.

Digitalni ključ je zasnovan tako, da poenostavi zapleteno upravljanje ključev in deluje kot hotelska kartica. Upravljavci lahko na daljavo dodeljujejo ključe osebam in vozilom ter jih spremljajo, namesto da bi porabili čas in denar za izdelavo dvojnikov, upravljanje in zamenjavo ključev.

Tako kot pri E-Transitu je na voljo vgrajeno napajanje ProPower Onboard z močjo do 2,3 kW prek vtičnic v kabini in prtljažnem prostoru, ki omogoča priklop in napajanje orodja, luči in naprav z visokonapetostno baterijo vozila med vožnjo ali na delovišču.

Za dodatno zagotovilo, da sta vozilo in njegova vsebina varna, je mogoče varnostne sisteme povezati s funkcijo SecuriAlert v sistemu FordPass Pro. Ta pošlje obvestilo, če zazna, da nekdo poskuša vstopiti v vozilo, uporabniku pa omogoča tudi zaklepanje ali odklepanje vrat na daljavo. Več podrobnosti o naprednih digitalnih varnostnih funkcijah bo znanih bližje začetku prodaje.

Nova platforma, nova raven osredotočenosti na uporabnike

Kombi vsakega majhnega podjetja je tudi njegov oglasni pano. E‑Transit Custom s svojo samozavestno držo, uravnoteženimi proporci in polno zunanjo osvetlitvijo LED z značilno svetlobno ‘črto’ postavlja nova oblikovna merila za enotonske dostavnike. Za povečanje dosega so ravno dno, edinstvena maska s satovjem, oblika koles z manjšim zračnim uporom in celo oblikovanje zadnjega sklopa luči razviti z več kot 800 različnimi aerodinamičnimi simulacijami, kar je v primerjavi s prejšnjo generacijo Transita Custom prineslo več kot 10-odstotno izboljšanje zračnega upora CdA.9

Prtljažno dno vozila je nižje kot pri dosedanjem modelu, kar olajša nalaganje tovora in dostop do kabine. Inženirji so temeljito analizirali obloge, materiale, varnost in maso ter ustvarili arhitekturo, ki baterijo integrira v prtljažno dno nad prirobnico praga, s čimer odpade potreba po ločenih konstrukcijah za primer trčenja. Drugi sestavni deli podvozja so ‘skrčeni’ okoli baterije, kar zagotavlja optimalno učinkovitost glede prostora in teže.

Celotna višina E-Transita Custom je zdaj manj kot dva metra, kar olajša dostop na območjih z omejeno višino, kot so večnadstropna parkirišča, garaže in podzemne nakladalne rampe. Odprtina stranskih prtljažnih vrat, ki je vodilna v svojem razredu, olajša nakladanje, z novo stopnico za dostop pa je vzpenjanje do prtljažnega prostora še lažje.

E-Transit Custom kot furgon ponuja prostornino tovornega prostora od 5,8 do 9,0 m3, nosilnost do 1100 kg3 in največjo dolžino tovornega prostora 3450 mm. Na voljo sta tudi izvedba z dvojno kabino in kombi, pri vseh različicah pa lahko kupci izbirajo med kratko in dolgo medosno razdaljo ter nizko in visoko streho. Lastniki, ki želijo prevažati do pet potnikov ter daljše predmete, kot so cevi, deske ali kajaki, lahko izberejo novo pregradno steno v obliki črke L z dvema sedežema v drugi vrsti ali pa tovorni prostor polne dolžine s kompozitno pregradno steno. Zaradi te tovarniške zasnove, ki je edinstvena v tem segmentu, uporabnikom ni treba izdelovati lastnih rešitev za prevoz potnikov in daljšega tovora.

Tako kot večji E-Transit so tudi vsi E-Transiti Custom opremljeni z neodvisnim zadnjim vzmetenjem z obesami s poševnimi vodili, ki prispeva k nižji višini tal ter izboljša natančnost krmiljenja, vodljivost in oprijem. Tudi sprednja kolesa in oporniki so pomaknjeni bolj naprej, kar omogoča veliko boljši dostop prek kabine, boljši prostor za noge in naslone za noge za potnike spredaj ter krajši sprednji previs za samozavestnejše parkiranje in manevriranje.

Standardni nabor sistemov za pomoč vozniku E-Transita Custom lahko z zmanjšanjem verjetnosti in ublažitvijo resnosti trkov potencialno zmanjša čas, ko vozilo ni na voljo, stroške popravil in zavarovalne premije. Tehnologije vključujejo pomoč za preprečevanje naleta,7 sistem za ohranjanje voznega pasu,7 nadzor zbranosti voznika,7 aktivni tempomat,7 prepoznavanje prometnih znakov,7 inteligentno pomoč pri hitrosti,7 opozorilo za napačno smer,7sprednje in zadnje parkirne senzorje7 ter 360-stopinjsko kamero.7

Visokotehnološka notranjost je primerna za vsak poklic

 E-Transit Custom ponuja prostornejšo kabino in več varnega prostora za shranjevanje v primerjavi z dosedanjim modelom. Višje nameščena prestavna ročica, elektronska parkirna zavora in ‘ne-okrogel’ volan se dopolnjujejo za preprostejši dostop in premikanje po kabini – dragocena lastnost za voznike, ki parkirajo na območjih z malo prostora in se želijo izogniti izstopanju na strani z živahnim prometom. Ford prvič v segmentu uvaja tudi v strop vgrajeno varnostno blazino, ki omogoča dovolj velik odlagalni prostor na armaturni plošči za prenosni računalnik ali fascikel formata A4, ter povečuje prilagodljivost za nadgradnjo s ploščami in napravami, ki jih je zdaj z uporabo standardnih pritrdilnih elementov AMPS mogoče namestiti bližje vozniku.

Vsak E-Transit Custom je opremljen s 13-palčnim zaslonom na dotik, ki je zaradi lažje uporabe obrnjen proti vozniku in je del Fordovega naprednega komunikacijskega in razvedrilnega sistema SYNC 410, ki vključuje nov modem 5G za izjemno hitro povezljivost s tehnološkim sklopom Ford Pro.

Fordovi oblikovalci so skrbno upoštevali želje strank glede uporabe E-Transita Custom. Tako celo zrnatost materialov, uporabljenih v kabini in prtljažnem prostoru, preprečuje zadrževanje umazanije in vode, kar zagotavlja najboljše razmerje med trdno podlago za mokre ali blatne škornje ter možnostjo preprostega natovarjanja in odstranjevanja težkih predmetov.

Ker se vozniki dostavnih vozil v kabini pogosto zadržujejo sami, ima sistem ogrevanja in prezračevanja novo možnost Driver Focus Mode (način osredotočenosti na voznika), ki s pomočjo senzorjev usmerja zračni tok le na zasedene sedeže. Inteligentno vetrobransko steklo, ki ga je uvedel SUV Ford Kuga, spremlja temperaturo in vlažnost ter samodejno izvaja majhne spremembe ogrevanja in pretoka zraka, da bi proaktivno ohranjalo vetrobransko steklo čisto, kar izboljšuje učinkovitost in olajša uporabo.

Izboljšanje časa razpoložljivosti in servisnih stroškov

Ford Pro pričakuje, da bodo stroški obratovanja E-Transita Custom v primerjavi z enakovrednim dizelskim vozilom nižji; pri E-Transitu so lahko stroški vzdrževanja manjši za kar 40 odstotkov.11 Poleg nižjih stroškov bodo stranke imele koristi tudi od kar največjega časa razpoložljivosti vozila s pomočjo sistema FORDLiive, ki ga zagotavlja Ford Pro Service. Lastniki E-Transita Custom lahko do njegovih prednosti dostopajo z aktiviranjem vgrajenega modema12in vpisom v paket s programsko opremo Ford Pro.6, 8

Projekcije kažejo, da lahko sistem FORDLiive skrajša nerazpoložljivost vozila za 60 odstotkov,13 sistem pa je letos že omogočil 145.000 dni dodatne razpoložljivosti vozil, kar je strankam prineslo približno 73 milijonov evrov. Za še večjo priročnost in razpoložljivost lahko flota več kot 110 mobilnih servisnih vozil Ford Pro Mobile Service v Veliki Britaniji in Nemčiji opravi 70 odstotkov načrtovanih vzdrževalnih del. Letos so mobilni servisni kombiji posegli z več kot 32.000 opravili, s čimer so strankam prihranili stroške in čas izpada zaradi obiska trgovca. 

Vse različice Transita Custom bo izdeloval Ford Otosan – Fordovo skupno podjetje v Turčiji – v povsem novi tovarni v kraju Yeniköy, ki so jo zgradili v okviru predhodno napovedane naložbe v objekte v vrednosti dve milijardi evrov. Tovarna ima najsodobnejše proizvodne prostore in prostore za sestavljanje baterij, ki Ford Otosan utrjujejo kot središče odličnosti za proizvodnjo gospodarskih vozil in sedež evropske proizvodnje Transita. Poleg ključnih naložb v sončno energijo in energetsko učinkovitost nova lokacija podpira načrt družbe Ford Otosan, da do leta 2030 v vseh obratih v Turčiji doseže ogljično nevtralnost.

Za več novic o novi paleti vozil Transit Custom vas vabimo, da se 19. septembra ob 10.15 po srednjeevropskem času pridružite novinarski konferenci Ford Pro v dvorani 13 na salonu IAA v Hannovru v Nemčiji.

Comments

comments