Novi Taycan Sport Turismo: praktičen multitalent s cestno dinamiko

Na voljo pet različic s pogonom zadaj ali štirikolesnim pogonom in z dvema velikostma baterije
Taycan Sport Turismo je najnovejša karoserijska različica inovativnega električnega športnega avtomobila znamke Porsche. S športno limuzino in izvedbo Cross Turismo družina modelov zdaj obsega tri nadgradnje. Nova izpeljanka je namenjena tistim, ki želijo kombinirati funkcionalnost Taycana Cross Turismo in cestno dinamiko športne limuzine Taycan. Kot prvi član družine Taycan Sport Turismo bo konec februarja 2022 na trg prišel GTS, ostale izvedbe bodo sledile v sredini marca, le tri tedne pozneje. Kot nova dodatna oprema je za Taycan Sport Turismo na voljo panoramska streha s funkcijo Sunshine Control. Posebnost je električna zaščita pred bleščanjem.
S22_0093_fine
Od spomladi bo na voljo pet različic:
• Taycan Sport Turismo z močjo 240 kW (326 KM) in pogonom zadaj, opcijsko
z baterijo Performance Plus in močjo 280 kW (380 KM), od 91.378 EUR naprej ,
• Taycan 4S Sport Turismo z močjo 320 kW (435 KM) in štirikolesnim pogonom, opcijsko z baterijo Performance Plus in močjo 360 kW (490 KM), od 112.796 EUR naprej1,
• Taycan GTS Sport Turismo z močjo 380 kW (517 KM) in štirikolesnim pogonom, od 138.854 EUR naprej1,
• Taycan Turbo Sport Turismo z močjo 460 kW (625 KM) in štirikolesnim pogonom, od 160.758 EUR naprej1 in
• Taycan Turbo S Sport Turismo z močjo 460 kW (625 KM) in štirikolesnim pogonom, od 194.971 EUR naprej1.
“Z uvedbo modela Sport Turismo kot tretje karoserijske različice modelsko ponudbo našega električnega športnega avtomobila dopolnjuje športen, praktičen multitalent,” je dejal Kevin Giek, vodja modelske serije Taycan. “Prepričan sem, da bo nova različica nadaljevala Taycanovo zgodbo o uspehu. Še posebej privlačen se mi zdi razpon petih različic Sport Turismo: na voljo je prav vse – od izjemno okretne različice s pogonom zadaj do izjemno zmogljive različice Turbo S.
Iz mirovanja do hitrosti 100 km/h Taycan Turbo S Sport Turismo pospeši v 2,8 sekunde. Največja hitrost znaša 260 km/h. Različica z največjim dosegom je Taycan 4S Sport Turismo z akcijskim radijem do 498 km (po kriterijih WLTP).
Kot predstavniki najnovejše generacije Taycana imajo modeli Sport Turismo s štirikolesnim pogonom še posebej učinkovito pogonsko strategijo. Izboljšani so bili tudi toplotni management in funkcije polnjenja.

Obe bateriji lahko od 5 na 80 odstotkov napolnite v 22 minutah in 30 sekundah. To pomeni, da se dovolj energije za nadaljnjih 100 km napolni že po pribl. 5 minutah.
Funkcionalen dizajn in veliko praktičnih detajlov
Taycan Sport Turismo si športno silhueto s proti zadku vozila padajočo strešno linijo in funkcionalni dizajn deli s Taycanom Cross Turismo. Za razliko od svojega sestrskega modela Taycan Sport Turismo nima terenskih elementov. Na voljo je tudi s pogonom zadaj.
S22_0090_fine
Prostor za glavo na zadnjih sedežih je za več kot 45 mm večji kot v športni limuzini Taycan. Na sovoznikovem sedežu je na voljo dodatnih 9 mm notranje višine. Velik zadnji pokrov omogoča enostavno natovarjanje prtljažnika. Odprtina je z 801 mm bistveno daljša in s 543 mm bistveno višja kot pri limuzini (434 oz. 330 mm).
Natančna prostornina zadnjega prtljažnika je odvisna od opreme. V kombinaciji s paketom Sound Package Plus se prtljažni prostor poveča na do 446 l (limuzina: 407 l). Če ima vozilo avdiosistem BOSE® Surround Sound System (serijsko od različice Taycan Turbo Sport Turismo), je na voljo 405 l. S podrtim naslonjalom zadnjih sedežev (deljivo zložljivo v razmerju 40:60) pa se poveča celo na 1.212 oz. 1.171 l. Na voljo je tudi sprednji prtljažnik (frunk) s prostornino 84 l.
Panoramska streha s funkcijo Sunshine Control: pritisk na gumb za preklop med prosojno in matirano površino
Nova panoramska streha s funkcijo Sunshine Control ima posebno funkcijo – električno zaščito pred bleščanjem. Velika steklena površina je razdeljena na skupno devet površin, ki jih je mogoče upravljati ločeno. Tako lahko posamezne površine ali celotno streho nastavite na prosojno ali neprosojno (matirano). Če streho nastavite na matirano, notranjost ostane preplavljena s svetlobo.
S22_0091_fine
Poleg nastavitev “prosojno” in “matirano” lahko izberete tudi “polovično” in “močno”. To sta vnaprej definirani predlogi z ozkimi ali širokimi segmenti. Na voljo je celo dinamična nastavitev “delovanje roloja”: aktivira se ustrezno zaporedje preklopa posameznih segmentov, ko voznik Taycana s prstom podrsa čez prikaz strehe na zaslonu.

Remote Park Assist in integracija tehnologije Android Auto
Taycan Sport Turismo je najsodobnejši tudi pri komfortni in varnostni opremi ter infotainmentu. Opcijski sistem Remote Park Assist omogoča upravljanje parkiranja in odparkiranja na daljavo prek pametnega telefona, ne da bi voznik sedel za volanom. Samodejno krmiljenje je mogoče na vzdolžnih in prečnih parkirnih mestih ter v garažah. Sistem samodejno zazna parkirna mesta ter jih premeri z ultrazvočnimi senzorji in sistemi kamer.
S22_0088_fine
Poleg tehnologije Apple Car Play je od zadnje posodobitve modelskega leta v Porsche Communication Management (PCM) integrirana tudi tehnologija Android Auto. Poleg iPhona so tako zdaj podprti tudi pametni telefoni z Googlovim operacijskim sistemom Android.
S22_0087_fine
Poleg tega glasovni pomočnik Voice Pilot zdaj še bolje razume navodila v naravnem jeziku. Navigacijski sistem procesira hitreje, uporablja predvsem spletno iskanje interesnih točk (POI) in pregledneje prikazuje informacije. Funkcija načrtovanja polnjenja je dodatno izboljšana, še pogosteje v načrt vključuje hitre polnilnice in se izogiba kratkim postankom za polnjenje. Poleg tega je zdaj mogoče polnilne postaje filtrirati po zmogljivostnem razredu.

Comments

comments