Novi Mustang Mach-E uvrščen v GWR

Z ultraučinkovito vožnjo od John O’Groatsa do Land’s Enda se je Fordov najnovejši povsem električni model Mustang Mach-E uvrstil v znamenito knjigo rekordov GUINNESS WORLD RECORD™.

Neodvisno preverjeni podatki so pokazali, da je Ford Mustang Mach-E na kilovatno uro (kWh) električne energije prevozil več kot 10,4 kilometra in tako osvojil priznanje za najmanjšo porabo energije v električnem avtu.

Z 88 kWh razpoložljive kapacitete baterije je dosežena učinkovitost potrdila znatno več kot 800 kilometrov dosega, kar za več kot 190 kilometrov presega uradni doseg Mustanga Mach-E, ki znaša 610 kilometrov, in obenem za trikrat presega cilj, ki so ga za ta novi rekord za električna vozila zastavili pri GUINNESS WORLD RECORDS™.

Rekordni dosežek na najdaljšem britanskem potovanju je zahteval postanek za manj kot 45 minut polnjenja.

Po odhodu iz John O’Groatsa s polno napolnjeno baterijo je moral voznik za 1350 kilometrov vožnje do Land’s Enda narediti le dva večja postanka za polnjenje, in sicer v Wiganu na severozahodu Anglije in v Cullomptonu v Devonu.

Fordova ekipa se je z Mustangom Mach-E lotila postavljanja novega merila ‘prevoženih kilometrov na liter’ (oziroma milj na galono) za električna vozila, da bi pomagala pregnati strah glede omejenega dosega. Z lahkoto premagana najbolj ekstremna neposredna razdalja v Združenem kraljestvu s kratkimi postanki za polnjenje dokazuje, da je Mustang Mach-E resnično uporaben za vsa vsakodnevna potovanja.

Ker cestnoprometni predpisi priporočajo vsaj 15-minutni odmor na vsaki dve uri vožnje, rekordni dosežek kaže, da vozniki, ki se zavedajo varnosti, na potovanju več časa namenijo osvežitvi kot polnjenju vozila.

Svetovni rekord so postavili Paul Clifton, BBC-jev dopisnik za promet, ter sovoznika Fergal McGrath in Kevin Booker, ki sta že rekorderja v varčni vožnji vozila z bencinskim in dizelskim motorjem. Povedali so: “Ta rekord je dokaz, da so električni avtomobili zdaj primerni za vsakogar. Ne le za kratke mestne vožnje v službo ali trgovino ali kot drugi avtomobil, z njimi se lahko odpravimo tudi na pot čez celotno državo. S tem avtom smo dokazali, da je bila dosežena prelomna točka.”

“Ford Mustang Mach-E je s svojim dosegom in učinkovitostjo avtomobil, ki z lahkoto obvlada izzive nepredvidljivih potovanj. Na celodnevnem testiranju smo prevozili 400 kilometrov in ko smo se vrnili, je bila baterija še vedno 45-odstotno napolnjena.”

Hitro polnjenje Mustanga Mach-E s podaljšanim dosegom in pogonom na zadnji kolesi, ki je postavil rekord, je v 10 minutah priklopa na polnilnico s 150 kW povečalo doseg za približno 117 kilometrov.

Ob prejemu priznanja GUINNESS WORLD RECORD™ je Tim Nicklin, vodja elektrifikacije pri Fordu v Veliki Britaniji, povedal: “Učinkovitost Mustanga Mach-E je poskrbela za minimalno število postankov zaradi polnjenja vzdolž najdaljše britanske poti in dokazala, da spreminja pravila igre.”

“Fordovo poročilo Go Electric (Preklopimo na elektriko)* o dojemanju potrošnikov razkriva, da je povprečni doseg, ki ga po mnenju javnosti lahko prevozi popolnoma napolnjen električni avtomobil, manj kot 250 kilometrov. Če lahko Mach-E v rokah profesionalcev doseže več kot trikrat daljšo razdaljo, lahko lastnikom preprosto zagotovi doseganje uradno objavljenega podatka o porabi – in odpravi vse nekdanje strahove glede dosega.”

Ekipi, ki je postavila svetovni rekord s Fordom Mustangom Mach-E na potovanju od skrajne konice Škotske do zahodnega dela Cornwalla, je pomagala aktualna ‘patrulja leta’ britanske službe za pomoč na cesti in reševanje AA – ta naziv sta osvojila Ben Sheridan in Simon Blake, njuna sovoznika pa sta bila Vince Crane in Dave Baker.

Za polnjenje so uporabili polnilnici BP pulse v Wiganu in Ionity v Cullomptonu iz omrežja s skupno več kot 15.000 polnilnicami, vozniki pa jih lahko poiščejo s pomočjo aplikacije Ford Pass, ki jih nato vodi do izbrane polnilnice in omogoča tudi plačilo polnjenja.

Uradno potrdilo o postavljenem rekordu

Najmanjša poraba energije pri vožnji od John O’Groatsa do Land’s Enda z električnim avtomobilom znaša 9,50 kWh/100 km (6,54 milje na kWh), od 3. do 4. julija 2021 pa so jo dosegli Kevin Booker, Paul Clifton (oba Velika Britanija) in Fergal McGrath (Irska).

Najmanjša poraba energije pri vožnji od John O’Groatsa do Land’s Enda – električni avto | Guinness World Records

www.guinnessworldrecords.com/world-records/596599-lowest-energy-consumption-driving-from%c2%a0john-ogroats-to%c2%a0lands-end-electric-car

Comments

comments