Novi Ford Focus prinaša še bolj izrazit slog in energične elektrificirane pogonske sklope

Köln, 14. oktober 2021 – Ford je danes prvič razkril novo izvedbo srednje velikega družinskega modela Focus, ki ga odlikujejo novo izrazito oblikovanje in varčni elektrificirani pogonski sklopi ter napredne tehnologije za povezljivost in pomoč vozniku, da sta izkušnji lastništva in vožnje še preprostejši in prijetnejši.

Naslovna_2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_ST-LINE_OUTDOOR_01-min

Fordovo na uporabnika osredotočeno oblikovanje je zunanjosti najnovejšega Focusa vtisnilo pečat še večje samozavesti in drznosti, posamezne različice Titanium, ST-Line in Active pa za večje razlikovanje zaznamuje svojstven pristop. Vsaka ima edinstvene oblikovne elemente, ki izražajo individualno osebnost, na voljo pa sta tudi paket X z bogato opremo in razširjeni paket Vignale za vrhunsko razkošje in ekskluzivne oblikovne značilnosti.

2021FordFocus_Sketches_TITANIUM_Front_2-min

Novi Focus uvaja Fordovo tehnologijo naslednje generacije SYNC 4, ki bo na voljo večjemu številu uporabnikov kot kdaj koli prej ter omogoča navigacijo, povezano z oblakom, in povezano glasovno upravljanje z razumevanjem naravnega jezika. SYNC 4 podpira povsem nov, v tem segmentu največji2  33,6 cm (13,2-palčni) vzdolžno postavljeni osrednji zaslon z intuitivnim vmesnikom, ki je zasnovan tako, da omogoča preprosto navigacijo po obsežnem naboru funkcij za vožnjo in udobje. Tehnologija omogoča brezžično posodabljanje programske opreme Ford Power-Up, ki sčasoma še izboljša funkcionalnost.

2021FordFocus_Sketches_interior4-min

Med naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki so prvič na voljo v Focusu, je tudi sistem za nadzor mrtvih kotov z asistenco.3 Ta preverja, ali se v voznikovem mrtvem kotu z zadnje strani bližajo vozila in lahko s pomikom volana v nasprotni smer opozori voznika ter ga odvrne od spremembe voznega pasu, če zazna potencialno nevarnost trčenja.

2021FordFocus_Sketches_interior3-min

Novi Focus uvaja tudi možnost samodejnega menjalnika za varčne 48-voltne blage hibridne pogonske sklope EcoBoost Hybrid z močjo do 155 KM. Sedemstopenjski samodejni menjalnik Powershift z dvojno sklopko omogoča manj zahtevno vožnjo – zlasti v mestnem prometu in prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem –, hkrati pa dopolnjuje električno podprto zmogljivost hibridnega pogonskega sklopa za uživanje v vožnji, ki je tako značilno za Focusa.

2021FordFocus_Sketches_interior2-min

Da je še bolj praktičen, so pri Fordu v skladu z odzivom uporabnikov izboljšali 1653-litrski prtljažnik4 Focusa v karavanski izvedbi: uvedli so novo ‘mokro območje’, talne in stranske obloge, ki jih je mogoče preprosto očistiti, ter navpično pregrado za preprosto in učinkovito organizacijo prtljažnega prostora. Kupci lahko izberejo tudi prostorno in praktično kombilimuzino s petimi vrati.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_INTERIOR_LOADSPACE-min

Obenem je Ford danes predstavil tudi novega Focusa ST, ki so ga razvili v oddelku Ford Performance. Focusa ST odlikujejo nove športne poteze zunanjosti in oblikovanje platišč iz lahke zlitine, osupljiva zelena barva Mean Green in povsem novi, v podjetju razviti športni sedeži. Še naprej ga poganja izjemno zmogljiv bencinski motor EcoBoost, na voljo pa je kot petsedežna kombilimuzina ali karavan.

 

“Ford Focus je več kot 20 let stara zgodba o uspehu, njegova privlačnost pa je vedno temeljila na odličnem oblikovanju in vrhunski vozni dinamiki,” je povedal Roelant de Waard, generalni direktor za področje osebnih vozil pri Fordu Evropa. “Z naslednjo generacijo sistema SYNC 4, ki dodaja povezano navigacijo z največjim zaslonom v segmentu, bodo kupci novega Focusa uživali v izboljšani digitalni izkušnji, ki je brezhibno prepletena z njihovih življenjem.”

 

Sodobno, sveže oblikovanje Focusa

Novi Focus ima svežo in samozavestno zunanjost, ki jo navdihuje Fordova filozofija oblikovanja, osredotočena na uporabnika, kar daje vsaki različici novega Focusa izrazito osebnost.

2021_FORD_FOCUS_ST-LINE_03-min

Novo oblikovanje pokrova motornega prostora poveča višino nosu za večji vizualni poudarek v celotni paleti različic, Fordov modri oval pa je prestavljen z roba pokrova motornega prostora v sredino večje zgornje maske pred hladilnikom.

2021_FORD_FOCUS_ST-LINE_02-min

Novi žarometi LED so del serijske opreme vseh različic novega Focusa in zdaj vključujejo integrirane meglenke, da je spodnji del sprednjega dela še čistejši in bolj aerodinamičen, vozilo pa odlikuje izrazit in učinkovit svetlobni podpis. Različice s petimi vrati in karavani imajo za vrhunski videz zatemnjeno lečo zadnjih luči, zadnje luči LED bolje opremljenih različic pa odlikuje nova notranja zasnova s temnejšim srednjim delom in privlačnim novim svetlobnim vzorcem, ki se ponavlja v zanki.

2021_FORD_FOCUS_ST-LINE_01-min

Vsako različico novega Focusa krasijo edinstveni oblikovni detajli, pri čemer zgornji del maske in oblika sprednjega dela odražata različne značaje in ustvarjata večje razlikovanje v celotni paleti. Za različici Connected in Titanium je značilna široka zgornja maska s sijajno kromiranim obodom, ki jo krasijo izrazite vodoravne letve, dopolnjujejo pa jo navzgor obrnjeni in iz spodnje maske potekajoči stranski zračniki. Različica Titanium ima vroče žigosane kromirane letve zgornjega dela maske.

 

Športni značaj različice ST-Line z navdihom modelov Ford Performance zagotavljajo edinstveno oblikovana trapezoidna zgornja maska s črnim sijajnim satovjem, širše stranske odprtine za zajem zraka in globlja spodnja maska. Različice ST-Line imajo tudi stranske obloge, zadnji difuzor in diskreten zadnji spojler.

 

Pustolovske različice Active so prepoznavne po robustnejšem videzu – navdih zanje so športni terenci. Širša zgornja maska ima izrazitejše navpične prečke, globlja spodnja maska in višji stranski zračniki pa dopolnjujejo večji odmik in tal in črne karoserijske obloge.

 

Razširjena razpoložljivost paketa Vignale dodatno k paketu X za novega Focusa uvaja vrhunsko razkošno opremo za različice Titanium, ST-Line in Active. Poleg izboljšane opremljenosti in končne obdelave Vignale prinaša matirano zgornjo masko in stranske zračnike (namesto v barvi karoserije) ter ekskluzivna platišča iz lahke zlitine. Za vse različice novega Focusa je na voljo pet novih modelov platišč iz lahke zlitine.

 

“Focus je bil vedno v ospredju naše na uporabnika osredotočene oblikovalske filozofije, zdaj pa smo ustvarili paleto različic, ki je še bolj osebna,” je povedal Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Vsak Focus izžareva kakovost in sodobnost v povezavi s tehnologijo, vsaka različica pa ima svoj značaj, s katerim se lahko naše stranke čustveno povežejo, saj odraža njihovo lastno osebnost.”

 

Elektrificirana zmogljivost

Raznolika paleta pogonskih sklopov vključuje elektrificirane možnosti, ki povečajo učinkovitost, prefinjenost in cenjeno izkušnjo zabavne vožnje, po kateri Focus slovi že več kot 20 let.

2021_FORD_FOCUS_ST-LINE_OUTDOOR_02-min

Še več voznikov bosta razveselila učinkovitejša poraba goriva in zmogljivost motorjev EcoBoost Hybrid za novega Focusa, ki sledijo uvedbi sedemstopenjskega samodejnega menjalnika Powershift. Poraba goriva po WLTP znaša od 5,2 l/100 km, emisije CO2 pa od 117 g/km.1

2021_FORD_FOCUS_ST-LINE_OUTDOOR_01-min

Poleg manj zahtevne vožnje s samo dvema stopalkama menjalnik Powershift z dvojno sklopko zagotavlja brezhibno pospeševanje ter uglajeno in hitro prestavljanje, za odzivno prehitevanje pa se izkaže s kar trojnim prestavljanjem navzdol. V voznem načinu Sport samodejni menjalnik zadrži nižje prestave za še bolj športen odziv, menjalnik pa omogoča tudi ročno prestavljanje –različice ST Line so serijsko opremljene s športnima obvolanskima ročicama.

 

Samodejni menjalnik Powershift podpira tudi varčevanje z gorivom, saj ohranja optimalne vrtljaje za učinkovito delovanje hibridnega motorja, sistemu Auto Start-Stop pa omogoča izklop motorja že med vožnjo s hitrostjo pod 12 km/h.

 

48-voltni blagi hibridni 1,0-litrski pogonski sklop EcoBoost Hybrid za novega Focusa, ki je na voljo z močjo 125 KM in 155 KM, je na voljo tudi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Poraba goriva po WLTP v tem primeru znaša od 5,1 l/100 km, emisije CO2 pa od 115 g/km. Hibridni pogonski sklop standardni alternator nadomesti z integriranim zaganjalnikom/generatorjem, ki ga poganja jermen (BISG), sistem pa omogoča zajem in shranjevanje energije, ki se običajno izgublja med zaviranjem, v posebni litij-ionski bateriji. BISG lahko deluje tudi kot motor in z dodatnim navorom poveča skupni navor pogonskega sklopa za odzivnejše pospeševanje v prestavi, ali pa za učinkovitejšo porabo goriva zmanjša količino dela, ki ga mora opraviti motor.

 

Novega Focusa lahko poganja tudi Fordov 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost z močjo 100 KM ali 125 KM ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki po WLTP porabi 5,1 l/100 km ob emisijah CO2 116 g/km. Funkcije, vključno z dvojnim neodvisnim variabilnim krmiljenjem odmične gredi in visokotlačnim neposrednim vbrizgavanjem, prispevajo k splošni učinkovitosti in odzivni zmogljivosti.

 

Vozniki, ki vsako leto prevozijo veliko kilometrov, lahko izberejo Fordov 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue z močjo 95 KM ali 120 KM; ta po WLTP porabi od 4,0 l/100 km, emisije CO2 pa znašajo 106 g/km. Obe različici lahko dopolnjuje šeststopenjski ročni menjalnik in imata integriran sesalni kolektor, turbinski polnilnik z nizko vztrajnostjo in visokotlačni vbrizg goriva za zmanjšanje emisij in povečanje učinkovitosti zgorevanja. Za različico s 120 KM je na voljo tudi osemstopenjski samodejni menjalnik.

 

Novi Focus je opremljen tudi z možnostjo izbire voznih načinov. Vozniki lahko izbirajo med načini Normal, Sport in Eco, ki odzivnost stopalke za pospeševanje, elektronski servovolan (EPAS) in samodejni menjalnik prilagodijo glede na scenarij vožnje. Različice Active imajo tudi načina Slippery (spolzko) za večjo samozavest v razmerah s slabim oprijemom in Trail (kolovoz) za ohranjanje momenta na neutrjenih površinah.

 

Tehnologije, ki olajšajo življenje

Novi Focus brezhibno združuje najnovejše Fordove tehnologije za priročnost in vožnjo ter zagotavlja udobno in povezano vozno izkušnjo.

 

Focus je doslej najbolj razširjeno Fordovo osebno vozilo, ki prinaša prednosti novega sistema za komunikacije in razvedrilo SYNC 4; ta uporablja izpopolnjen algoritem strojnega učenja in s spremljanjem voznikovega vedenja sčasoma zagotavlja natančnejše predloge in rezultate iskanja.

 

Sistem SYNC 4 dopolnjuje povsem nov 33,6 cm (13,2-palčni) osrednji zaslon na dotik z intuitivnim vmesnikom, s katerim voznik ni nikoli več kot en ali dva dotika oddaljen od katere koli aplikacije, informacije ali nadzora, ki ga potrebuje. Novi zaslon na dotik vključuje tudi krmilnike za funkcije, kot sta ogrevanje in prezračevanje, ki jih je bilo treba prej aktivirati s fizičnimi gumbi, zdaj pa je sredinska konzola čistejša in še bolj urejena. Sistem zagotavlja tudi brezžično združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android AutoTM, kar omogoča brezhibno povezovanje funkcij pametnega telefona in sistema SYNC 4.

 

Napredno prepoznavanje govora potnikom omogoča uporabo naravnega govora v 15 evropskih jezikih, pri čemer podatke v vozilu združuje z iskanjem v spletu – omogoča ga FordPass Connect – za hitre in natančne odgovore na ukaze za vse od zabave, telefonskih klicev in besedilnih sporočil do uravnavanja klime in informacij o vremenu.

 

Sistem SYNC 4 omogoča tudi brezžične posodobitve programske opreme Ford Power-Up, ki bodo sčasoma izboljšale novega Focusa, in lahko večino nove programske opreme namesti v ozadju ali ob vnaprej načrtovanem času, številne posodobitve pa od uporabnika ne zahtevajo praktično nobenega ukrepanja. Te posodobitve lahko pomagajo izboljšati izkušnjo lastništva, prav tako je potrebnih manj voženj vozila v servisno delavnico, poleg tega pa izboljšajo različne funkcije, kakovost vožnje, izkušnje, zmogljivost in priročnost.

 

Z aplikacijo FordPass6 je mogoče s pametnim telefonom dostopati do številnih povezanih storitev, ki uporabniku omogočajo, da ostane povezan s svojim avtomobilom povsod, kjer je na voljo signal za prenos podatkov. Z različnimi funkcijami lahko preveri stanje vozila (količino goriva, življenjsko dobo olja in še kaj) ali celo na daljavo zažene motor.7 Fordov varnostni sistem SecuriAlert8 zagotavlja dodatno brezskrbnost, saj s pomočjo senzorjev v vozilu spremlja vsak poskus vstopa v vozilo – tudi z uporabo ključa – in pošilja opozorila na uporabnikov telefon.

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo novi Focus s sistemom SYNC 4 vključuje brezplačen preskusni dostop do naročnin na povezano navigacijo8 in sistem Ford Secure,8 ki omogočata funkcije, kot so informacije o prometu, vremenu in parkiriščih ‘v živo’8 ter lokalne informacije o nevarnostih.3

 

Naročnina Ford Secure vključuje storitev Stolen Vehicles Services (storitve v primeru kraje vozila),8 ki lastniku ukradenega vozila zagotavlja 24-urno pomoč klicnega centra vključno s sledenjem in vračanjem vozila. Naročniki na Ford Secure prejemajo opozorila Neighbourhood Alerts (opozorila soseske) – obvestila drugih vozil z varnostnim sistemom SecuriAlert na vašem območju – in Location Alerts (opozorila o lokaciji) – s to možnostjo uporabnik sam izbere meje območja in prejme obvestilo, če jih vozilo zapusti. Na voljo bodo tudi poznejše brezžične posodobitve Power-Up.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_INTERIOR_SYNC4_24-min

Povezana navigacija8 vključuje sprotne informacije o prometu in predvidevanje, kar omogoča TomTom, Garmin® pa zagotavlja usmerjanje v vozilu in oblaku, da predlaga najučinkovitejše poti. Vremenske informacije v živo voznika obveščajo o razmerah na poti in na cilju ter ga lahko opozorijo na vremenske pojave z neposrednim vplivom na potovanje,8 tridimenzionalni zemljevidi večjih mest in informacije o parkiriščih pa pomagajo pri navigaciji v neznanih okoljih.

 

Napredne tehnologije osvetlitve vključujejo serijske žaromete LED s samodejnim uravnavanjem dolgih luči,3 in luči za manevriranje, ki aktivirajo širši snop svetlobe za boljšo vidljivost, ko vozilo zazna manevriranje pri nizki hitrosti.3Za različice iz zgornjega dela palete so na voljo dinamični pikselski žarometi LED, ki vključujejo napredne funkcije, kot so:

  • dolge luči brez bleščanja,3 ki s pomočjo spredaj nameščene kamere zaznajo nasproti vozeči promet in znotraj vzorca svetlobnega snopa ustvarijo ‘točko brez bleščanja’, v kateri blokirajo žarke, ki bi sicer svetili v oči drugim udeležencem v prometu;
  • dinamično usmerjanje s pomočjo kamere,3 ki s spredaj nameščeno kamero ‘odčita’ cesto pred vozilom in osvetli notranjosti ovinkov, da poveča vidno polje;
  • osvetlitev za slabo vreme,3 ki spremeni vzorec svetlobnega snopa za boljšo vidljivost, ko delujejo brisalci vetrobranskega stekla;
  • osvetlitev na osnovi prometnih znakov,3 ki z naprej usmerjeno kamero zazna prometne znake in jih uporabi za prilagoditev vzorca svetlobnega snopa ter boljšo osvetlitev kolesarjev in pešcev v križiščih in krožiščih.

 

Novi Focus dopolnjuje tudi obsežen nabor naprednih tehnologij za pomoč vozniku, ki povečajo zaupanje voznika in zmanjšajo zahtevnost vožnje.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_INTERIOR_SYNC4_1-min

Asistenca z nadzorom mrtvih kotov3 nadgrajuje funkcionalnost sistema informacij o mrtvih kotih s spremljanjem voznikovih mrtvih kotov in zaznavanjem vozil, ki se približujejo od zadaj. S pomikom volana v nasprotni smeri lahko opozori voznika in prepreči spremembo voznega pasu, če zazna potencialno nevarnost trčenja, ter vozilo usmeri stran od nevarnosti. Sistem 20-krat na sekundo preveri sosednje vozne pasove do 28 metrov za vozilom in lahko deluje pri hitrostih od 65 do 200 km/h.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_INTERIOR_SYNC4_20-min

Novost v Focusu je tudi sistem informacij o mrtvih kotih z upoštevanjem prikolice,3 ki vozniku omogoča, da na zaslonu na dotik SYNC 4 vnese dolžino in širino prikolice, preden jo priklopi na vozilo. Sistem bo samodejno poskrbel za izravnavo in opozoril voznika, če je v mrtvem kotu vlečene prikolice drugo vozilo.

 

Nova asistenca za križišča3 uporablja Focusovo naprej usmerjeno kamero v kombinaciji z radarjem, da nadzira cesto pred vozilom in zazna nevarnost trčenja z vozili, ki se bližajo po vzporednih voznih pasovih. Asistenca lahko samodejno zavira pri hitrosti do 30 km/h in tako pomaga preprečiti ali ublažiti nesreče, ko voznik prekriža pot nasproti vozečega vozila, na primer v križišču ali odcepu. Sistem za delovanje ne potrebuje cestnih oznak ali infrastrukture in deluje tudi ponoči, ko ima vozilo vklopljene žaromete.

 

Na voljo sta tudi sistem informacij o lokalnih nevarnostih,3 ki lahko voznike obvesti o nevarnih razmerah na cesti pred njimi, tudi če dogodek ni viden zaradi ovinka na cesti ali drugih vozil, ter aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem prometnih znakov in usmerjanjem v sredino voznega pasu,3 ki pomaga zmanjšati obremenitve pri vožnji v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Pomoč pri zaščiti pred trkom z aktivnim zaviranjem3pomaga voznikom preprečiti ali ublažiti posledice trčenja z vozili, pešci in kolesarji, medtem ko aktivni parkirni pomočnik 23 poskrbi za prestavljanje, pospeševanje in zaviranje ter tako omogoča popolnoma avtomatizirane parkirne manevre – voznik medtem preprosto drži pritisnjen gumb.

 

Novi modeli Focusa so opremljeni tudi s sistemom opozarjanja na potnike v zadnjem delu vozila, ki voznikom pomaga, da v vozilu ne pozabijo otrok ali hišnih ljubljenčkov, saj jih opomni, naj preverijo zadnje sedeže, če so bila pred vožnjo odprta zadnja vrata.

 

“Novi Focus kar prekipeva od novih tehnologij in funkcij, ki vozniku in potnikom prinašajo oprijemljive koristi na področju udobja, priročnosti in varnosti,” je povedal Glen Goold, direktor linije modelov Ford Focus. “Naše stranke pričakujejo, da jih ob vstopu v Fordovo vozilo čakajo najnovejše funkcije, ki se bodo brezhibno zlile z njihovim življenjem – to smo dosegli z novim Focusom.”

 

Focus karavan je bolj praktičen kot kdaj koli prej

V skladu z odzivi uporabnikov je prtljažni prostor karavanske različice novega Focusa dopolnjen z vrsto inovativnih novosti, zaradi katerih je še bolj praktičen in priročen.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_OUTDOOR_03-min

Prtljažnik zdaj prekriva visokokakovostna obloga, kakršne so prej uporabljali izključno za talne obloge kabine in predpražnike razkošnih različic Vignale. Obloga ne zagotavlja le vrhunskega videza, temveč jo je zaradi kratkih vlaken veliko preprosteje čistiti. Dodatna stranska mreža je idealna za shranjevanje manjših predmetov, ki bi se sicer med vožnjo lahko prosto premikali po prtljažniku, dvojne luči LED pa zagotavljajo boljšo osvetlitev v slabših svetlobnih pogojih.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_OUTDOOR_02-min

Nastavljivo tovorno dno prtljažnega prostora ima zdaj osrednji pregib, ki omogoča, da se zloži in ustvari navpično pregrado, to pa je možno blokirati pod kotom 90 stopinj in ustvariti dva ločena prostora za varnejše shranjevanje predmetov.

2021_FORD_FOCUS_ACTIVE_OUTDOOR_01-min

Prtljažni prostor ima zdaj tudi ‘mokro območje’, v katerega je vstavljena obloga, ki zagotavlja odpornost na vodo in vlago mokrih predmetov, oblek in dežnikov. Za lažje odvajanje vode ali čiščenje je možno vodoodporno oblogo odstraniti iz dna prtljažnika, območje pa je lahko ločeno od preostalega prtljažnika s preklopom dna navzdol. Z navpično pregrado lahko uporabniki ustvarijo mokro in suho območje.

 

Poleg tega je v prtljažniku karavanskega Focusa nalepka s ‘hitrim vodnikom’ za uporabnike, ki s poenostavljenimi diagrami predstavi številne funkcionalnosti prtljažnega prostora. Ford je z raziskavo med strankami ugotovil, da 98 odstotkov trenutnih lastnikov Focusa karavana ni poznalo vseh obstoječih funkcij, kot so na primer možnost shranjevanja roloja in dna prtljažnika, daljinsko sproščanje sedežev in sistem talne pregrade. Nalepka preprosto in jasno pojasnjuje funkcije, ne da bi moral uporabnik za napotke pogledati v priročnik.

 

Novi Focus ST

Ford je danes prvič razkril tudi novega Focusa ST z zmogljivim bencinskim motorjem EcoBoost, ki je na voljo kot kombilimuzina in karavan, razvili pa so ga v oddelku Ford Performance.

2021_FORD_FOCUS_ST_01-min

Novi Focus ST ima drzno zunanjo podobo, ki še bolj poudari njegov izjemno zmogljiv značaj. Med podrobnostmi so zgornja in spodnja maska s satovjem, velike stranske odprtine za zajem zraka, stranske obloge ter aerodinamično optimizirana spojlerja na spodnjem delu sprednjega dela in na zadnjem delu strehe. Serijsko so na voljo nova 45,7 cm (18-palčna) platišča iz lahke zlitine, za doplačilo pa tudi 48,3 cm (19-palčna) platišča.

2021_FORD_FOCUS_ST_02-min

V notranjosti je Focus ST opremljen s povsem novimi športnimi sedeži, ki so jih razvili inženirji oddelka Ford Performance in zagotavljajo visoko raven opore in udobja tako na dirkališču kot pri prevozu otrok v šolo. Sedeži so prejeli certifikat vodilne organizacije za zdravje hrbtenice Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) (Kampanja za zdrav hrbet). 14-smerno električno nastavljanje sedežev, vključno s štirismerno nastavljivo ledveno oporo, pomaga voznikom doseči idealen položaj za vožnjo, serijsko ogrevanje sedežev pa prispeva k visoki ravni udobja.

2021_FORD_FOCUS_ST_03-min

Novega Focusa ST poganja 2,3-litrski bencinski motor EcoBoost z močjo 280 KM in 420 Nm navora, ki ju pomaga razviti turbopolnilnik z dvojno spiralo s tehnologijo za odpravljanje zamika (‘turbo-luknje). Če kupec v ponudbi opreme za doplačilo izbere paket X, je šeststopenjski ročni menjalnik serijsko opremljen s tehnologijo uskladitve števila vrtljajev za uglajeno in usklajeno prestavljanje v nižjo prestavo. Na voljo je tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik z obvolanskima prestavnima ročicama.

2021_FORD_FOCUS_ST_INTERIOR_02-min

Med dodatnimi visokozmogljivimi voznimi tehnologijami so elektronski diferencial z omejenim zdrsom, ki izboljša vozne lastnosti v ovinkih in oprijem pri pospeševanju, ter stalno krmiljenje blaženja, ki 500-krat na sekundo nadzira krmiljenje, zaviranje, vzmetenje in vplive karoserije ter prilagaja odzive blaženja, da zagotovi optimalno udobje vožnje in nadzor v ovinkih. Modeli ST, opremljeni z nadgrajenim paketom X, imajo dinamične pikselske žaromete LED, 48,3 (19-palčna) platišča iz lahke zlitine, paleti voznih načinov pa je dodan Track (dirkališče) za optimizirane povratne informacije servovolana EPAS, agresivnejšo nastavitev stopalke za pospeševanje in večjo svobodo s poznejšimi posegi sistema ESC.

2021_FORD_FOCUS_ST_INTERIOR_04-min

“Novi Focus ST je ključni del nove palete Focusov in je vrhunski izraz Focusove filozofije, da je mogoče imeti avtomobil, ki poskrbi za resnično vznemirjenje in uživanje v vožnji, hkrati pa se brezhibno prilega vsakdanjemu življenju,” je povedal de Waard.

 

Comments

comments