014_Lifesavers_Slovenia_16-9-min

Najnovejša epizoda Fordove serije ‘Lifesavers’ nastala v Sloveniji

Sočutje, pogum, moč in prijateljstvo. Na to pomisli gasilka Tjaša Gregorn, ko jo vprašamo o prostovoljnih gasilcih.

017_Lifesavers_Slovenia_16-9-min

Tjaša je študentka grafičnega oblikovanja in multimedije in je prostovoljka pri gasilcih v Postojni v Sloveniji. Gre po stopinjah svoje mame, tete in strica. A to ni nič nenavadnega, saj ima skoraj vsaka družina v Sloveniji nekoga, ki je prostovoljni gasilec, pravi Tjaša.

“Stari starši, starši, bratje in sestre; vse nas povezuje strast do reševanja življenj,” pojasni.

011_Lifesavers_Slovenia_16-9-min

Medtem ko jo navdihujejo naloge, kot sta dostavljanje pitne vode v oddaljena gospodinjstva in pomoč tistim, ki jo potrebujejo, film razkriva tudi nekatere izredne dogodke, s katerimi se je pogumno soočila, pa tudi to, kako se s pomočjo svoje tesno povezane ekipe spopada s posledicami.

007_Lifesavers_Slovenia_16-9-min

To je zadnja epizoda Fordove prve serije filmov ‘Lifesavers’ (Reševalci življenj), ki raziskuje, kaj žene evropske junake z modrimi lučmi, da tvegajo vse, ko hitijo na pomoč drugim. Ne glede na to, ali gre za profesionalce ali prostovoljce, ki žrtvujejo svoj čas, delijo pogum in sočutje, da po najboljših močeh poskrbijo za druge v kritičnih trenutkih.

Gasilska brigada iz Postojne v Sloveniji

Oddelek že dolgo uporablja posebej prirejena vozila Ford Ranger, pri čemer poleg najnovejših modelov še vedno uporabljajo tudi avtomobile starejše generacije.

016_Lifesavers_Slovenia_16-9-min

Zaradi značilnosti območja, kjer jih uporabljajo, se odlično izkažeta njihova terenska zmogljivost in odmik od tal, saj omogočata dostop do višjih razglednih točk, zaradi nosilnosti pa lahko v nujnih primerih pripeljejo tudi vso potrebno opremo.

Brigada ima tudi več dostavnih vozil Ford Transit, ki imajo pomembno vlogo pri intervencijah.

Navedki

“Seveda nas je strah, vsi se bojimo. Ne zaradi ognja, ampak drug za drugega, da bi se vrnila celotna ekipa.” Tjaša Gregorn, Slovenija                                   

003_Lifesavers_Slovenia_16-9-min

“Snemanje te epizode je bilo precej drugačno od drugih, saj se zdi, da je gasilstvo izjemno močno zakoreninjeno v tamkajšnjih družinah. Za mnoge je to skoraj način življenja, tradicija. Čeprav smo v drugih epizodah videli pogum in hrabrost gasilcev, nas je v Sloveniji resnično presenetilo, kako veliko pomenijo skupnosti. To je bilo res nekaj posebnega.” Jerome Isaac, producent serije Ford Lifesavers

Povezave in ključniki

Video Ford_Slovenija YT: (20) ‘Lifesavers’ – Tradicija gasilstva v Sloveniji – YouTube in (20) ‘Lifesavers’ – Gasilska brigada iz Postojne v Sloveniji – YouTube

Comments

comments