Hitra Francoza dopolnila M-Sportovo ekipo za reli Monte Carlo 2022

Francoz Fourmaux se je pridružil Breenu in Greensmithu ter dopolnil M-Sportovo trojico voznikov za celotno kampanjo Svetovnega prvenstva v reliju 2022, ko šport vstopa v novo in vznemirljivo hibridno obdobje.

Fourmaux je svojo kariero v reliju začel pred pičlimi petimi leti, od svojega debija leta 2019 pa se je meteorsko vzpenjal po lestvici WRC. Njegova prva sezona v WRC2 za volanom M-Sport Ford Fieste Rally2 mu je prinesla dve uvrstitvi na stopničke: tretje mesto na reliju Monte Carlo in drugo mesto na reliju GB.

V sezoni 2021 je Fourmaux prestopil v Ford Fiesto WRC na reliju po Hrvaški, kjer je dosegel najboljši rezultat kariere, skupno peto mesto. Razlog za slavje je bil tudi na Safari reliju v Keniji, ko je Fourmaux z zelo udobno prednostjo 4,1 sekunde osvojil svojo prvo etapno zmago v kategoriji WRC. Mladi voznik, ki je v celotni sezoni dosledno dosegal konkurenčne čase, je bil označen za vzhajajočo zvezdo in je na dobri poti, da se poda po stopinjah svojih uspešnih rojakov.

Ker je Fourmaux že od samega začetka intenzivno sodeloval v programu testiranj povsem nove Pume Hybrid Rally1, je v odličnem položaju, da svoj prvi polni program WRC začne v najboljši možni formi.

Sébastien Loeb se vrača v WRC

Ekipi M-Sport Ford World Rally Team se bo pridružil tudi devetkratni svetovni prvak FIA v reliju Sébastien Loeb, ki bo nastopil na uvodni dirki svetovnega prvenstva FIA v reliju leta 2022. Legendarni francoski voznik bo za volanom novega dirkalnik Ford Puma Rally1 sedel na reliju Monte Carlo 2022, na katerem je doslej zmagal že sedemkrat.

Loeb je kot stalni tekmovalec z vrhunskimi dosežki na vseh površinah na novo spisal knjige rekordov svetovnega prvenstva v reliju FIA. Po zadnjem naslovu WRC se je Loeb lotil različnih programov motošporta v celi paleti discipline in je bil uspešen v vsaki od njih.

V svoji zadnji avanturi WRC je Loeb združil moči s sovoznico Isabelle Galmiche, dolgoletno članico Loebove ekipe na gramozu.

Fourmaux, Loeb, Breen in Greensmith bodo skupaj s preostalo ekipo M-Sporta od zdaj do 20. januarja prihodnje leto, ko bo štart relija Monte Carlo, neutrudno delali, da bi se pripravili na zelo vznemirljivo premiero povsem novih dirkalnikov Hybrid Rally1.

M-Sport ima bogato zgodovino uspehov v WRC s skupno sedmimi naslovi svetovnega prvaka v reliju, 61 skupnimi zmagami, 239 stopničkami in rekordnimi 268 zaporednimi uvrstitvami z osvojenimi točkami. Pri M-Sport so navdušeni, da bodo v letu 2022 imeli ekipo voznikov, ki lahko to zapuščino zagotovo nadaljujejo in nadgrajujejo.

Malcolm Wilson, direktor M-Sport: “Zelo sem vesel, da lahko najavim preostale voznike v naši ekipi za Monte Carlo. Začetek sezone, v kateri veljajo novi predpisi WRC, s tako močno zasedbo je nekaj, na kar sem zelo ponosen, in kaže na prepričanost teh fantov glede novih dirkalnikov Puma Rally1.

Zelo sem ponosen, da je Adrien dobil priložnost nastopanja z nami v celotni sezoni. M-Sport že dolgo razvija mlade voznike in Adrien ni nobena izjema. Sezona 2022 mu daje priložnost, da pokaže, kaj v resnici zmore. Prepričan sem, da bo poskrbel za nekaj navdušujočih predstav.

Glede Seba sem bil že leta 2005 blizu sklenitve pogodbe z njim, vendar nam takrat žal ni uspelo uresničiti tega cilja. Po uvedbi novih predpisov za kategorijo Rally1 2022 in po pogovorih z Red Bullom sva se oba obrnila na Seba, da bi ugotovila, ali bi ga morda zanimala vrnitev in preizkus novih dirkalnikov – bil je za, preizkusil jih je in zdaj lahko rečemo, da se bo prihodnje leto pridružil ekipi! Fantastično je, da lahko v M-Sport pripeljemo tako izkušenega voznika, in ne dvomim, da je še vedno sposoben dosegati fantastične rezultate in biti mentor našim drugim voznikom. Sicer je trajalo več kot 16 let, da se je ta dogovor uresničil, a je lepo videti, da se je to končno le zgodilo!”

Richard Millener, vodja ekipe M-Sport Ford World Rally Team: “Sicer sem že precej na začetku svoje kariere v reliju, a sem imel neverjetno srečo, da sem lahko v zadnjih letih delal z nekaterimi izjemnimi vozniki. Nikoli pa si nisem mislil, da se mi bo ponudila priložnost sodelovati s Sebom Loebom. Vem, da bomo jaz in ekipa dali vse od sebe, da ga pozdravimo v ekipi in mu omogočimo najboljše možnosti za doseganje najboljših rezultatov.

Prav tako je fantastična novica končna potrditev, da bo Adrien z nami dirkal celo sezono. Adrien je tako motiviran in vznemirljiv voznik in res sem vesel, da ima zdaj na voljo celotno sezono, v kateri nam bo lahko dokazal, česa je sposoben, in pokazal nadaljnji razvoj tega, kar je bilo do zdaj zelo kratka kariera na najvišji ravni.

Čeprav je moja naloga vsakodnevno skrbeti za ekipo, sem globoko v sebi velik ljubitelj relija in ta novica me resnično navdušuje. Da se je to zgodilo, je bilo potrebnega veliko dela, zdaj pa komaj čakam na začetek dirke v Monte Carlu. Vem, da bo dopolnitev naše zasedbe s tema dvema fantoma zame in za ekipo velika motivacija!”

Adrien Fourmaux je povedal:“Z velikim veseljem sporočam, da bom leta 2022 nadaljeval svojo pot z ekipo M-Sport Ford World Rally Team! Čaka me cela sezona z dirkalnikom M-Sport Ford Puma Hybrid Rally 1, ki ga je užitek voziti. Na to sem zelo ponosen, to je zame zelo pomemben trenutek, še posebej ko se spomnim, da sem reli odkrival z M-Sport Fiesto R2J leta 2017.

V svoji šesti sezoni v reliju se resnično veselim, da bom v barvah M-Sport Ford in Red Bull Motorsport tekmoval na najvišji ravni in da bodo vsi, ki so verjeli vame in še vedno verjamejo vame, ponosni name. Se vidimo v Monte Carlu prihodnji mesec!”

Sébastien Loeb, je povedal: “Lepo je sodelovati z ekipo M-Sport, ki je zelo profesionalna in ve, kako pripraviti dobre avtomobile. Vesel sem, da zdaj sodelujem z M-Sportom, čeprav sem se od začetka svoje kariere boril proti Fordu, vendar sem Malcolma vedno poznal kot nekoga, ki je zelo povezan s svojo ekipo in je strasten do relija, vedno sva imela dobre odnose. Resnično se veselim Monte Carla, to je res vznemirljiv izziv.

Užitek je bilo odkriti novo tehnologijo, ki odlikuje dirkalnik Puma Rally1. Mislim, da je precej podobna avtomobilom iz leta 2017, a je dodan hibridni sistem. Zaradi tega je uporaba nekoliko zahtevnejša in vznemirljivo je, da lahko v vozilu upravljamo nekaj novega. Ko sem testiral dirkalnik, sem bil navdušen nad tem, kako dobro je uravnotežen in kako zmogljiv je s hibridnim sistemom, res sem užival.

Všeč mi je, kar počnem, vedno uživam v vožnji, a ko nastopim na dirki WRC, je to preprosto neverjeten občutek. To je nekaj, v čemer zelo uživam. Mislim, da sem lahko še vedno konkurenčen, čeprav Monte Carlo morda ni najlažja dirka za začetek z ekipo, saj so tam lahko zapleteni pogoji. Na ta reli imam nekaj lepih spominov in na njem je vedno neverjetno vzdušje.”

Comments

comments