Ford predstavlja povsem nov model Tourneo Connect

Ford je predstavil povsem novo večnamensko vozilo Tourneo Connect, ki prinaša novo raven sloga, prostornosti in vsestranskosti.

Povsem novi Tourneo ponuja idealno rešitev za aktiven življenjski slog z udobno in izjemno prilagodljivo notranjostjo, sedmimi sedeži in izbiro dveh dolžin, da so izpolnjene vse zahteve. Primeren je za vse, od prevoza opreme za kampiranje in športne opreme do opravljanja nalog praktičnega partnerja v manjšem podjetju.

Pametna, povezana kabina uvaja najnovejše digitalne tehnologije kokpita, obsežen nabor izpopolnjenih sistemov za pomoč vozniku pa pripomore k nadvse udobni in preprosti vožnji povsem novega Tournea Connect. Med novostmi sta delno avtomatizirana vožnja za zmanjšanje stresa in pomoč pri vzvratni vožnji s prikolico, ki poenostavi manevriranje pri vleki.

Pri Tourneu Connect sta za večjo samozavest prvič na voljo sistem štirikolesnega pogona in možnost samodejnega menjalnika za modele z bencinskim motorjem. Obe novosti dopolnjujeta razširjeno ponudbo novih bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov, ki bodo predvidoma najučinkovitejši v svojem razredu.1

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_RANGE_15

“Popolnoma novi Tourneo Connect je prvi predstavnik vznemirljive nove generacije Fordovih vozil Tourneo. Njegovo sveže oblikovanje, vsestranskost sedmih sedežev in nova tehnologija štirikolesnega pogona ter vse pomembne funkcije povezljivosti so zmagovalna kombinacija za naše stranke,” je povedal Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro za Evropo. “Ohranili smo lastnosti, ki jih stranke cenijo, in jih dvignili na višjo raven. Tako je pred nami novi Tourneo Connect, ki je pripravljen na vse izzive – tako pri delu kot pri zabavi.”

Prilagodljiva, praktična kabina

Za večjo praktičnost in udobje je popolnoma novi Tourneo Connect na voljo s sedmimi sedeži in s kratko medosno razdaljo L1 ali z dolgo medosno razdaljo L2. Ko druge in tretje sedežne vrste ne uporabljate, ju lahko zložite, preklopite ali odstranite in tako ustvarite zelo veliko prostora za delovno ali športno opremo. Sprednji sovoznikov sedež se zloži povsem plosko, da je mogoče v vozilu varno prevažati do 3 m dolge predmete, kot so kajaki, kartoni s pohištvom ali les.2

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_SPORT_07

Nova notranjost zagotavlja še večje udobje v kabini, ne da bi pri tem ogrožala praktičnost, ki je nadvse priljubljena pri uporabnikih Tournea Connect. Velika drsna stranska vrata na vsaki strani vozila pomagajo otrokom in starejšim potnikom vstopati in izstopati v omejenih prostorih, kjer običajnih vrat ne bi bilo možno povsem odpreti. Udobje povečujejo številna držala za pijače, predali in priključki za polnjenje, medtem ko panoramska steklena streha iz programa opreme za doplačilo in dvopodročna klimatska naprava poskrbita za svetlobo, svež zrak in prijetno počutje v kabini na dolgih potovanjih. Za večjo praktičnost in zaščito so kot dodatna oprema na voljo trpežne gumijaste talne preproge, ki jih lahko preprosto očistite.

Kupci različic Trend, Titanium in Active lahko izberejo tudi ergonomske sedeže s podaljšanimi oporami za noge in štirismerno električno nastavitvijo ledvenega dela, ki imajo certifikat nemške neodvisne organizacije Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) – kampanja za zdrav hrbet.

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_TITANIUM_14

Če odstranite drugo in tretjo sedežno vrsto, Tourneo Connect zagotavlja do 3,1 m3 prtljažnega prostora v različicah L2 in 2,6 m3 v različicah L1.2 Prevoz daljših predmetov ali zajetne opreme za prosti čas je preprost, saj največja dolžina tovora pri različicah L2 znaša 2265 mm za prvo, 1452 mm za drugo in 629 mm za tretjo vrsto sedežev (1913 mm, 1100 mm in 317 mm pri različicah L1).2

Skrbno izbrani materiali in izdelava v kabini Tournea Connect ustvarijo udoben in vrhunski občutek v celotni paleti različic, vsako od njih pa krasijo edinstveni elementi: tako je različica Active prepoznavna po modri grafiki in kontrastnih šivih.

Izrazito oblikovanje zunanjosti

Povsem novi Tourneo Connect prinaša drzen in izrazit oblikovalski jezik Fordovih najnovejših osebnih modelov. Sprednji del krasijo močne, izklesane linije, ki odražajo športnost, vsaka različica pa ima svoj značilen videz.

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_SPORT_07

Navdih različice Active so Fordovi športni terenci, zato očara z mešanico robustnega sloga in vrhunskih podrobnosti. Edinstvena 17-palčna platišča iz lahke zlitine krasi dvobarvna izvedba s temnim kovinskim in strojno obdelanim odtenkom – so del značilnega videza Active, ki vključuje masko s satovjem, zaščitno oblogo podvozja s kovinskim videzom ter dodatne obloge karoserije ob blatnikih, pragih in odbijačih. Paleta desetih živahnih barvnih odtenkov prinaša tudi novo modro barvo Boundless Blue, ki je edinstvena barva za uvedbo Tournea Connect Active.

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_ACTIVE_13a

Ekskluzivne oblike platišč in zaključni detajli dopolnjujejo izrazito razlikovanje v ponudbi, kar kupcem omogoča izbiro želene različice, ki najbolj ustreza njihovemu življenjskemu slogu. Na voljo so še naslednje različice:

 • Sport – izrazite črte na maski motornega prostora, bolj dinamičen spodnji del sprednjega odbijača, 17-palčna temna platišča iz lahke zlitine;
 • Titanium – mat kromirani okrasni elementi, zatemnjena stekla, 16-palčna platišča iz lahke zlitine;
 • Trend – sijajno črna obroba maske, elegantni kolesni pokrovi.

Povsem nove digitalne tehnologije v kokpitu

Vse različice Tournea Connect imajo na armaturni plošči velik uporabniku prijazen zaslon na dotik, s katerim so ključni sistemi vozila na dosegu voznikovih prstov. Serijsko je na voljo 8,25-palčni zaslon, kupci pa lahko pri vseh različicah po želji naročijo 10-palčni zaslon. 10-palčni zaslon je del serijske opreme različic Titanium, Sport in Active vozil z volanom na desni.3 Zaslon na dotik omogoča upravljanje navigacije, zvočnega sistema in klimatske naprave v kabini, druge funkcije, kot so telefonska povezava, informacije o vozilu in konfiguracija zvočnega sistema, pa so združene v podmenijih, da med vožnjo niso moteče.

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_ACTIVE_08b

Kupci lahko namesto tradicionalnih merilnikov izberejo napreden digitalni prikazovalnik – ta funkcija je vključena v serijsko opremo različic Sport, pri različicah Titanium in Active pa je na voljo za doplačilo. Digitalni sklop ima instrumentno ploščo z 10,25-palčnim zaslonom, ki lahko deluje vzporedno s centralnim informativno-zabavnim sistemom, da vozniku nudi več informacij in nadzora. Na vrhu zaslona so za preprosto odčitavanje prikazana opozorila vozila, zaznane omejitve hitrosti in trenutna prestava, pod njimi pa je nastavljiv zaslon z naslednjimi prikazi:

 • Summary (Povzetek) – informacije o trenutni vožnji,
 • Classic (Klasično) – simulacija običajnega števca vrtljajev in merilnika hitrosti,
 • Navigation (Navigacija) – prikaz zemljevida poti in informacij z dodatnimi napotki,
 • Driver Assist (Pomoč vozniku) – status aktivnih asistenčnih sistemov.

Vozila z 10-palčnim zaslonom na dotik so opremljena z modemom FordPass Connect, ki uporabnikom pomaga, da ostanejo povezani tudi na poti.4 Razpoložljiva spletna navigacija5 uporablja podatke v oblaku za dodatne posodobitve v živo, vključno s poročili o prometu in alternativnimi potmi, bencinskimi črpalkami v okolici (s prikazom cen in delovnih časov), spletnimi posodobitvami zemljevidov in podrobnostmi o parkiriščih, vključno z razpoložljivostjo, oddaljenostjo in ceno.

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_ACTIVE_08

Uporabniki Tournea Connect lahko za dostop do dodatnih informacij na daljavo uporabljajo aplikacijo za pametne telefone FordPass ali FordPass Pro.6 Telefon lahko uporabijo za ogled in upravljanje naslednjih funkcij:

 • stanje luči, oken in vrat,
 • zaklepanje in odklepanje vozila,
 • lokacija vozila in položaj na parkirišču, vključno z naslovom in časom parkiranja,
 • povprečna poraba goriva,
 • poročilo o stanju vozila, ki pomaga pri proaktivnem vzdrževanju in preprečevanju nenačrtovanih izpadov uporabe vozila.

Nove ravni pomoči vozniku

Tourneo Connect ponuja 19 tehnologij za pomoč vozniku, s katerimi so potovanja udobnejša, manj zahtevna in varnejša. V bogato serijsko opremo so vključeni naslednji sistemi:

 • pomoč pri preprečevanju trčenja s samodejnim zaviranjem v sili in opozarjanjem na nevarnost naleta,7
 • sistem za ohranjanje voznega pasu,7
 • nadzor voznikove zbranosti,7
 • tempomat,7
 • prilagodljivi sistem za omejitev hitrosti,7
 • pomoč pri speljevanju navkreber,7
 • sprednji in zadnji parkirni senzorji.7

Na voljo so tudi aktivni tempomat,7 prepoznavanje prometnih znakov,7 nadzor mrtvih kotov7 in opozarjanje na prečni promet.7

Novi Tourneo Connect uvaja tudi nove pakete tehnologij za pomoč vozniku. Paket za parkiranje dodaja aktivno pomoč pri parkiranju s funkcijo za pomoč pri vožnji iz parkirnega mesta,7 ki lahko prepozna pravokotno in vzporedno parkirno mesto ter vozilo samodejno usmeri vanj in iz njega, medtem ko voznik nadzoruje pospeševanje, zaviranje in prestavljanje.

Paket za pomoč pri vleki vključuje novo funkcijo pomoči pri vzvratni vožnji s prikolico,7 ki pomaga preprečiti ali zmanjšati nevarnost ‘preklopa’ (pravega ali celo ostrejšega kota med vlečnim vozilom in prikolico). Sistem omogoča samozavestno manevriranje tudi neizkušenim voznikom, saj lahko za nadzor smeri vozila in prikolice namesto volana uporabljajo gumb za nastavitev zunanjih ogledal. Kamera za vzvratno vožnjo in senzorji sistema Tournea Connect skupaj zaznajo obod prikolice in na zaslonu prikažejo smernice, ki so vozniku v dodatno pomoč.

2021_FORD_TOURNEOCONNECT_TITANIUM_02b

Različice Tournea Connect, opremljene s samodejnim menjalnikom PowerShift, je možno naročiti tudi z inteligentnim aktivnim tempomatom z usmerjanjem v sredino voznega pasu,7 ki zagotavlja delno avtonomno vožnjo, saj upravlja pospeševanje, zaviranje in krmiljenje, da zmanjša stres na avtocestah ali v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem.

Električna parkirna zavora sprosti prostor v kabini, poenostavi vožnjo – in je serijsko vgrajena v vsa vozila Tourneo Connect. Funkcija omogoča tudi samodejno zadrževanje (Auto Hold) 7 za preprostejše speljevanje v klanec.

Različice Sport serijsko vključujejo sistem prilagodljive sprednje osvetlitve,7 ki lahko inteligentno prepozna scenarije vožnje, vključno z avtocesto, mestom, podeželjem in križišči, ter spremeni vzorec svetlobnega snopa žarometov in svetlost za optimalno vidljivost in zmanjšanje bleščanja. Del serijske opreme so tudi samodejno upravljanje dolgih luči ter žarometi in zadnje luči LED.

Poleg naprednih tehnologij za pomoč vozniku je lahko povsem novi Tourneo Connect opremljen s funkcijami za povečanje udobja, kot so ogrevano vetrobransko steklo Quickclear, brisalci z zaznavanjem dežja in ogrevana vzvratna ogledala.

Največja učinkovitost v tem razredu

Celovita paleta bencinskih in dizelskih pogonskih sklopov bo s predvideno porabo goriva 4,9 l/100 km in emisijami CO2 127 g/km novemu Tourneu Connect zagotovila vodilno učinkovitost v tem razredu.1 Prvič bosta s tem večnamenskim vozilom tako z bencinskim kot z dizelskim motorjem in obema dolžinama na voljo tudi štirikolesni pogon in samodejni menjalnik.

Linija štirivaljnih motorjev s turbinskim polnilnikom vključuje 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost s 114 KM in 220 Nm navora1 ter dva dizelska motorja EcoBlue s 122 KM in 320 Nm navora ali 112 KM in 280 Nm navora.1 Za optimalno učinkovitost vsi motorji serijsko delujejo s tehnologijo Auto Start-Stop. Oba dizelska motorja uporabljata inovativen sistem ‘dvojnega doziranja’, ki vbrizgava dodatek AdBlue pred dvema selektivnima katalizatorjema, kar pripomore k zmanjšanju dušikovih oksidov. Prav tako sta združljiva z alternativnimi gorivi HVO (hidrotretirana rastlinska olja) in GTL (pretvorba plina v tekočino).

Vse različice so serijsko opremljene z uglajenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Sedemstopenjski samodejni menjalnik PowerShift z dvojno sklopko zagotavlja hitro in gladko prestavljanje ter je z udobjem in priročnostjo samodejnega menjalnika konkurenčen zmogljivosti ročnega menjalnika. Z obvolanskima ročicama in športnim načinom lahko navdušeni vozniki še izboljšajo svojo izkušnjo.

Kupci lahko zdaj prvič naročijo Tournea Connect s štirikolesnim pogonom, ki povečuje oprijem na neutrjenih in spolzkih površinah ter zagotavlja bolj samozavestno vožnjo. Sistem samodejno razporeja navor med kolesi glede na vozne razmere in površino ter voznikom pomaga ohranjati napredovanje v zahtevnejših razmerah.

Štirikolesni pogon je na voljo pri različicah z 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue s 122 KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ter ne zmanjšuje notranjega prostora ali nakladalne višine. Vozniki, ki pogosto vozijo po grobih površinah, lahko naročijo tovarniško vgrajeno zaščito motorja.

Comments

comments