Ford Kuga priključni hibrid je najbolje prodajani PHEV v Evropi

Novi podatki kažejo, da je bila Ford Kuga priključni hibrid v zadnjih treh mesecih najbolje prodajano vozilo s priključno hibridnim pogonom v vseh segmentih v Evropi,1 uporabniki pa izkoristijo večino dosega z izključno električnim pogonom, ki v skladu s ciklom WLTP znaša 56 km.

Po Fordovih anonimnih podatkih o dejanski uporabi so vozniki Kuge priključni hibrid v Evropi letos 49 odstotkov prevoženih kilometrov opravili izključno z zunanjim polnjenjem baterije.

Junija je bila prodaja Kuge priključni hibrid uspešnejša kot v vseh prejšnjih mesecih – prodali so več kot 6300 vozil, kar presega skupno prodajo vseh ostalih različic v prodajni paleti Kuge. To je najbolje prodajan PHEV v Evropi v letu 2021, pri Fordu pa so v aprilu, maju in juniju letos prodali skoraj 16.000 Kug priključni hibrid in tako za več kot tretjino vozil prehiteli drugega prodajno najuspešnejšega tekmeca v istem obdobju.1

Prodaja osebnih vozil PHEV in povsem električnih vozil v Evropi strmo narašča, saj vse več kupcev odkriva, kako je mogoče udobno in stroškovno učinkovito upravljati zahteve glede vožnje, zlasti z uporabo polnjenja doma. V drugem trimesečju letošnjega leta so modeli PHEV predstavljali 8,4 odstotka vseh prodanih novih avtomobilov v Evropi, kar pomeni povečanje za več kot 255 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.2

“Prepričani smo, da naše stranke kupujejo hibridna vozila, ker želijo izkoristiti prednosti vožnje na električni pogon, in ti podatki kažejo, da uporabniki Kuge priključni hibrid v načinu EV prevozijo zelo veliko kilometrov,” je povedal Roelant de Waard, generalni direktor za področje osebnih vozil pri Fordu Evropa. “Zavezani smo elektrificirani Fordovi prihodnosti in dejstvo, da je Kuga najbolje prodajani PHEV, potrjuje, da se nam kupci želijo pridružiti na tej vznemirljivi poti.”

Kuga_ST-Line_X_Plug-In_Hybrid_059

Podatki o uporabi Kuge priključni hibrid

Anonimizirani podatki o dejanski uporabi, ki jih je Ford zbral, da bi pomagal razumeti in optimizirati izkušnjo z lastništvom vozila PHEV, prinašajo naslednje ugotovitve:

  • Vozniki v veliki meri izkoriščajo zmogljivost baterijskega električnega pogona svoje Kuge priključni hibrid.Skoraj polovica (49 odstotkov) skupne prevožene razdalje v tem letu je bila opravljena samo z uporabo zunanjega polnjenja baterije.
  • Več kot dve tretjini voženj kupcev Kuge priključni hibrid so krajša, lokalna potovanja, dolga 50 km ali manj, ki jih je mogoče opraviti z zunanjim polnjenjem baterije. Od več kot 633.000 dni vožnje letos je vozilo omogočilo več kot 420.000 dni vožnje brez emisij iz izpušne cevi. Povprečna dnevna razdalja vožnje je znašala 52 km, kar je manj od 56 km čistega električnega voznega dosega vozila po standardu WLTP.
  • Stranke so pri uporabi baterijske tehnologije samozavestne in imajo običajno dostop do polnilnih mest. Na vsakih 100 dni vožnje s Kugo priključni hibrid je bilo zabeleženih 89 polnjenj.
  • Uporabniki izkoriščajo možnost nočnega polnjenja in cenejše nočne tarife električne energije za gospodinjstva, da tako zmanjšajo stroške vožnje. Petintrideset odstotkov polnjenj je potekalo ponoči, pri čemer je polnjenje trajalo 12 ur ali več – dvakrat več kot šest ur, kolikor je potrebnih za popolno napolnitev baterije pri običajni 230-voltni napetosti v gospodinjstvu. Skupaj je 45 odstotkov vseh polnjenj potekalo čez noč, kar kaže, da so navade uporabnikov pri polnjenju avtomobilov podobne kot pri polnjenju pametnega telefona ali tabličnega računalnika.

Čim daljši čas vožnje z zunanjim polnjenjem baterije lahko voznikom prinese znatne finančne koristi. Na podlagi povprečnih cen bencina in električne energije za gospodinjstva3 lahko voznik Kuge priključni hibrid pričakuje, da bo za vožnjo samo z bencinskim pogonom plačal 7,14 evra na 100 km, medtem ko vožnja z izključno električnim pogonom na elektriko zunanjega polnjenja stane 2,51 evra na 100 km. Pri letno prevoženi razdalji 15.000 km lahko to pomeni prihranek več kot 500 evrov vsako leto.

Ford-Kuga-PHEV-Ladevorgang

Ford je v prvi polovici leta napovedal, da bo 100 odstotkov njegove ponudbe osebnih vozil v Evropi do sredine leta 2026 na voljo s povsem električnim ali priključnim hibridnim pogonom za vožnjo brez emisij, do leta 2030 pa načrtujejo prehod na povsem električne pogone. Od začetka tega meseca je prvič naprodaj povsem električni SUV Ford Mustang Mach-E GT, v drugem četrtletju leta 2021 pa so kupcem v Evropi že dobavili več kot 5300 Mustangov Mach-E.

V Fordovi ponudbi elektrificiranih osebnih vozil so tudi Kuga z blagim hibridnim ali povsem hibridnim pogonom ter povsem hibridne različice modelov Mondeo Hybrid, S‑MAX Hybrid in Galaxy Hybrid. Explorer je na voljo kot priključni hibrid, Puma, Fiesta in Focus EcoBoost Hybrid pa so opremljeni z blagim hibridnim pogonom.

FORD_KUGA_PHEV_WALLBOX_010

Kuga priključni hibrid, ki jo poganjata 2,5-litrski štirivaljni bencinski motor z Atkinsonovim ciklom in elektromotor/generator s 14,4-kWh litij-ionsko baterijo, omogoča doseg s povsem električnim pogonom do 56 km po WLTP, poraba goriva znaša od 1,4 l/100 km po WLTP, emisije CO2 pa od 32 g/km po WLTP. Vozilo je možno napolniti z zunanjo električno energijo prek vtičnice, ki je vgrajena v levi sprednji blatnik.

Voznik lahko izbere, kdaj in kako bo uporabljal električno energijo baterije: na voljo so načini EV Auto (samodejno), EV Now (zdaj), EV Later (pozneje) in EV Charge (polnjenje). Poleg polnjenja prek zunanjega vira elektrike omogoča Kuga priključni hibrid s tehnologijo regenerativnega polnjenja z zajemom kinetične energije zaviranja, ki bi bila sicer izgubljena, tudi samodejno polnjenje baterije med vožnjo.

 

Comments

comments