Ford je z nastavljivim paketom za dirkališča ST Track poskrbel za zabavo na dirkališču

Pravi vozniški navdušenci lahko z novo možnostjo ST Track paketom za najnovejšo generacijo športne kombilimuzine zmogljivost svojega Focusa ST na dirkališču dvignejo na še višjo raven.

Tovarniški paket ST Track paket, ki so ga razvili v oddelku Ford Performance in temeljito preizkusili na Fordovih poligonih in sloviti stezi Nordschleife nemškega dirkališča Nürburgring, je zaradi optimizacije teže in voznikovega angažmaja na voljo izključno za petvratno različico kombilimuzine s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

2022_FORD_FOCUS_ST_02

Novi paket ST Track paket dopolnjuje pospešek od 0 do 100 km/h v 5,7 sekunde in najvišjo hitrost 250 km/h, ki ju zagotavlja 2,3-litrski bencinski motor Ford EcoBoost z 209 kW (280 KM),1 in omogoča vozniku, da z nastavljivim sistemom vzmetenja KW Automotive z vzmetmi tipa ‘coilover’, ki deluje usklajeno z aluminijastimi platišči z zmanjšano maso, natančno prilagodi odzivnost za vožnjo na dirkališču.

Poleg tega paket ST Track poveča zavorno zmogljivost s 363-mm sprednjimi zavornimi diski in zavornimi čeljusti Brembo. Posebna specifikacija pnevmatik prav tako pomaga optimizirati oprijem za vrhunsko odzivnost.

2022_FORD_FOCUS_ST_06

“Naš novi ST Track paket združuje vrhunske tehnične komponente, s katerimi se lahko navdušenci s to športno kombilimuzino odpravijo na vožnjo po dirkališču,” je povedal Stefan Muenzinger, vodja Ford Performance Evropa. “Nastavljivo vzmetenje, ogromne zavore in oprijemljive pnevmatike pomagajo optimizirati zmogljivost, nadzor nad karoserijo in vzdržljivost na progi za največjo zabavo – in to je bistvo tega avtomobila.”

Zmogljivost in nadzor za vožnjo na dirkališču

Sistem vzmetenja z vzmetmi tipa ‘coilover’ v paketu ST Track, ki ga je Ford razvil v sodelovanju s strokovnjaki za avtomobilski šport KW Automotive, ima ohišja blažilnikov iz nerjavečega jekla, blažilniki pa omogočajo 12-stopenjsko nastavitev odziva pri hodu navzgor in 16-stopenjsko nastavitev odboja (ang. rebound). Ta načina nastavitve rednim udeležencem ‘dnevov na dirkališču’ omogočata, da natančno prilagodijo odzivnost vzmetenja svojega Focusa ST in celo prilagodijo delovanje svojim najljubšim dirkališčem.

2022_FORD_FOCUS_ST_01

Blažilniki sodelujejo s prašno lakiranimi vzmetmi, ki so v primerjavi s standardnim Focusom ST do 50 odstotkov bolj toge in za 10 mm znižajo višino dna vozila – to pa pomeni nižje težišče in pomaga zmanjšati nagibanje karoserije za hitrejše spremembe smeri. Vozniki lahko vzmetenje nastavijo tako, da je dno vozila nižje še za 15 mm, če to dovoljuje lokalna zakonodaja.

48,3 cm (19”) platišča iz lahke zlitine so izdelana s potisnim oblikovanjem (ang. flow forming) s postopkom, ki zgošča aluminijevo zlitino, da ohrani natezno trdnost in poveča odpornost proti udarcem, hkrati pa porabi manj materiala za lažjo zlitino. Rezultat so platišča, ki so za 10 odstotkov lažja od standardnih in lahko hitreje spreminjajo navpično smer, kar izboljša stik in oprijem pnevmatike za optimalno pospeševanje, zaviranje in zavijanje. Platišča dopolnjujejo po meri izdelane pnevmatike Pirelli P Zero Corsa z optimiziranim oprijemom, ki zagotavljajo brezkompromisne zmogljivosti na dirkališču in suhi cesti.

2022_FORD_FOCUS_ST_04

Izboljšana je tudi zavorna zmogljivost. Premer sprednjih kolutov je za 10 odstotkov večji od premera standardnih 330-milimetrskih, kar v kombinaciji z Brembovimi štiribatnimi fiksnimi zavornimi čeljustmi izboljša oprijem in zagotavlja večjo površino za hitrejše odvajanje toplote, s čimer se zmanjša popuščanje zavor zaradi vročine med daljšimi vožnjami na dirkališču.

Ostrejše vodenje in ostrejše oblikovanje

Edinstveno oblikovanje zunanjosti, vključeno v paket ST Track, po lanski uvedbi drznejše zunanje oblike za še bolj poudarjen športni značaj Focusa ST poskrbi za še bolj prepoznaven videz.

2022_FORD_FOCUS_ST_05

Ekskluzivni elementi različice ST – zadnji spojler, zadnji difuzor in krilca sprednjega odbijača – so ne glede na barvo karoserije lakirani v osupljivi sijajni črni barvi Agate Black. Vsi trije dodatki zagotavljajo pasivne aerodinamične učinke, da optimizirajo pritisk ob podlago in stabilnost.

Tudi streha Focusa ST s ST Track paketom, sprednja zgornja maska in pokrovi zunanjih ogledal so lakirani v sijajni črni barvi Agate Black. Podoben učinek črne barve z visokim sijajem imajo tudi platišča iz lahke litine, za katerimi so zavorne čeljusti izrazito rdeče barve.

Dodatni ekskluzivni zunanji detajli vključujejo prefinjeno črne obrise logotipov ST namesto standardnega kroma. Focus ST je na voljo v privlačnih barvah karoserije: Race Red, Frozen White, Agate Black, Fantastic Red, Magnetic in za ST ekskluzivna Mean Green.

Ford je lani predstavil tudi povsem nove elemente notranjosti Focusa ST, vključno s sedeži Ford Performance, ki so jih razvili v domačem oddelku, vozniki Focusa ST s paketom ST Track jih lahko zdaj v celoti izkoristijo za maksimalno podporo in udobje na dirkališču.

Napredne tehnologije v notranjosti vključujejo tudi 33,5 cm (13,2”) sredinski zaslon na dotik z intuitivnim vmesnikom, ki omogoča, da vozniki nikoli niso več kot en ali dva dotika oddaljeni od katere koli želene aplikacije, informacije ali nadzora.

2,3-litrski bencinski motor EcoBoost v Focusu ST razvije moč 209 kW (280 KM) pri 5500 vrtljajih v minuti in navor 420 Nm v razponu od 3000 do 4000 vrtljajev v minuti, pomaga pa mu turbopolnilnik z dvojno spiralo s tehnologijo za odpravljanje ‘turbo-luknje’.

Zmogljivost povečujejo funkcije, med katerimi sta tudi možnost prestavljanja s polnim plinom (ang. flat-shift), ki med prestavljanjem v višjo prestavo drži odprto dušilno loputo, ko je sklopka izklopljena, in inovativni elektronski diferencial z omejenim zdrsom (eLSD), ki hidravlično aktivira sklopke za prerazporeditev do 100 % razpoložljivega navora na kolo z več oprijema, da prepreči zdrs koles. Sistem, ki deluje hitreje in natančneje kot mehanska zapora diferenciala z omejenim zdrsom, preventivno prilagaja navor na podlagi podatkov iz senzorjev motorja in vozila.

Vozniki lahko izkoristijo tudi vozne načine,2 s katerimi lahko prilagodijo lastnosti sistema eLSD, delovanje dušilne lopute, električnega servovolana in elektronskega nadzora stabilnosti (ESC) glede na vozni scenarij. Način Track (dirkališče) omogoča tudi ostrejše odzive in svobodo v sistemu ESC za maksimalne povratne informacije in vključenost voznika.

Comments

comments