Ford in DP World izvajata raziskave o avtonomnih vozilih

Družbi Ford Motor Company in DP World London Gateway sta izvedli preizkus s simuliranim avtonomnim vozilom, da bi pokazali, kako uporabna bi lahko bila takšna tehnologija v prihodnosti za tiste, ki upravljajo velika delovišča ali so na njih zaposleni.

Pobuda je del Fordovega raziskovalnega programa za samovozeča vozila, ki je zasnovan tako, da podjetjem pomaga razumeti, kako bi lahko avtonomna vozila koristila njihovemu poslovanju.1 Preizkus družbe DP World, ki so ga uvedli junija, da bi raziskali potencialni vpliv na kurirske storitve in dostavo na dom,2 je preverjal ravnanje prejemnikov pri dostopu do samovozečih dostavnih vozil.

Osnovni namen pilotnega programa je opredeliti nove priložnosti in modele za delovanje avtonomnih vozil – zlasti razumevanje, kako lahko obstoječi procesi in človeške interakcije delujejo skupaj z avtomatiziranimi vozili.

“Neverjetno je bilo videti, s kakšnim navdušenjem je ekipa družbe DP World sprejela delo s podporo samovozečega vozila. Še naprej zelo tesno sodelujemo s strankami, da bi spoznali, kako lahko ta vozila koristijo njihovim podjetjem, in razburljivo je ‘iz prve roke’ videti, kakšen vpliv lahko ima to na različnih lokacijah,” je povedal Richard Balch, direktor za avtonomna vozila in mobilnost pri Fordu Evropa. “Kar se je tako dobro obneslo pri družbi DP World, lahko koristi tudi na univerzah, letališčih in v proizvodnih obratih.”

Ford v sodelovanju z družbo Argo AI preizkuša tehnologijo samovozečih vozil v večjih mestih po ZDA. Podjetje namerava v okviru svojih pobud za mobilnost v desetih letih do leta 2025 v avtonomna vozila vložiti približno 7 milijard dolarjev (6,02 milijarde evrov) – od tega pet milijard dolarjev (4,3 milijarde evrov) od leta 2021 naprej.

Dobrodošla, prihodnost

DP World London Gateway – eno najhitreje rastočih pristanišč v Združenem kraljestvu – leži 40 km vzhodno od središča Londona in v sklopu svojega delovanja kot globokomorsko kontejnersko pristanišče že uporablja avtomatizirano tehnologijo.

Ford je za preizkus uporabil posebej prilagojenega Transita, ki je posnemal videz dejanskega samovozečega vozila, voznik pa je bil skrit v ‘človeškem avtomobilskem sedežu’. Zaposleni v sprejemni stavbi podjetja so pošiljke naložili v varne omarice v zadnjem delu Transita. Nato je Transit ob določenih urah dostave odpeljal do 3,5 km oddaljene glavne sprejemne pisarne, da so jih lahko prevzeli tamkajšnji sodelavci. Zaposleni trenutno sami prevzemajo pošiljke v sprejemni pisarni. Čeprav so ti prevozi zamudni, ne zahtevajo voznika s polnim delovnim časom.

Raziskovalci so spremljali vsak korak postopka in opravili tudi intervjuje s sodelujočimi pred, med in po poskusu. Ugotovili so, da so se zaposleni hitro privadili na uporabo posebej opremljenega kombija. Nekateri so proaktivno usposabljali sodelavce za dostop do pošiljk, drugi pa so bili iznajdljivi pri premagovanju težav, ki so jih raziskovalci namerno uvedli: na primer napačnih pošiljk, shranjenih v napačne omarice.

“Prisotnost samovozečega vozila na delovnem mestu je povzročila pravo vznemirjenje. Vsi so ga želeli uporabiti. Vstop v avto za prevzem pošiljke se morda ne zdi tako dolgotrajen, vendar lahko pri več vožnjah v tednih, mesecih in letih to pomeni veliko časa in denarja,” je povedal Ernst Schulze, izvršni direktor družbe DP World v Združenem kraljestvu.

DP World London Gateway bo skupaj s pristaniščem Tilbury in Fordom v Dagenhamu zasnoval prosto pristanišče na Temzi (Thames Freeport). Vlada Združenega kraljestva je partnerjema v začetku letošnjega leta podelila status prostega pristanišča. Partnerji trenutno razvijajo poslovni model, status davčno prostega pristanišča pa so prejeli 19. novembra v sklopu pridobivanja uradne akreditacije.

Comments

comments