Explorer na najvišjem prostostoječem plezalnem stolpu na svetu

Tisti, ki trpijo za vrtoglavico, naj raje pogledajo stran, saj je Ford z ambicioznim izzivom osvojil nove višave – Ford Explorer Plug-In Hybrid stoji na najvišjem prostostoječem plezalnem stolpu na svetu.

Navdihnjen s pustolovskim konceptom “raziskovalci nikoli ne odnehajo”, ki ga pooseblja Fordov elektrificirani, sedemsedežni SUV za vse poti, je avtomobilski proizvajalec povabil norveške plezalce, da se 31. julija povzpnejo na 47-metrski plezalni stolp OVER in z najhitrejšim časom osvojijo brezplačno dvoletno uporabo vozila.

FoE_Explore-New-Heights_01

Za drzen izziv Explore New Heights (Raziščite nove višine), zasnovan v znamenju pustolovskega duha in odločnosti, ki spodbujata Fordove stranke z aktivnim življenjskim slogom, je podjetje izdelalo posebno platformo, da je lahko Explorer Plug-In Hybrid stal na vrhu previsa stolpa, ki vzbuja strah in trepet.

FoE_Explore-New-Heights_04

Projekt so načrtovali šest mesecev – med drugim so inženirji in arhitekti opravili podrobne raziskave, s katerimi so zagotovili, da bo stolp varno prenesel dodatno težo ploščadi in SUV-ja.

Ford je v sodelovanju s prvakom v plezanju Martinom Mobråtenom soustvaril zahtevno smer od tal do vozila, ki bi tekmovalce spodbudila k odkrivanju novih meja. Težke ovire in spektakularni skoki so bili zasnovani tako, da so preizkusili tudi najbolj izkušene plezalce.

Ford Explorer Plug-In Hybrid bo na stolpu OVER ostal do 27. avgusta.

Izziv Raziščite nove višine

Stolp OVER so v Lillesandu na jugu Norveške odprli junija 2021. Visok je 47 metrov in z njega je mogoče videti čez polovico preliva Skagerrak do sosednje Danske.

FoE_Explore-New-Heights_03

Glavna struktura stolpa je izdelana iz masivnega lesa, na vseh štirih straneh pa je 44 metrov aluminijastih plezalnih površin.

Za še večji izziv je Ford v sodelovanju z upravitelji stolpa OVER in Martinom Mobråtenom plezalno površino razširil z razgledne ploščadi na sam vrh stolpa – finalisti so morali premagati celotno višino stolpa, da bi med merjenjem časa priplezali do platforme, na kateri stoji Explorer Plug-In Hybrid.

FoE_Explore-New-Heights_05

Štirinajst vrhunskih plezalcev se je pomerilo v kvalifikacijah na kratki progi, najboljših šest pa se je pomerilo v finalnem izzivu. Zmagovalec je postal 21. letni Leo Ketil Bøe iz Bergna, ki je za zahtevni vzpon potreboval 3 minute in 33 sekund  in si tako zagotovil uporabo modela Explorer Plug-In Hybrid, visoko pa je dvignil tudi pokal – repliko stolpa OVER v merilu 1/100, natisnjeno s 3D tiskalnikom.

Vrhunsko pustolovsko vozilo

Ford Explorer Plug-In Hybrid je elektrificiran SUV, ki razvaja s sedemsedežnim razkošjem in pravimi terenskimi zmogljivostmi, zasnovan pa je za pustolovski življenjski slog.

Fordov najzmogljivejši hibrid v Evropi združuje bencinski motor EcoBoost, baterijo s 13,6 kWh in elektromotor, da razvije moč 457 KM in 825 Nm navora, kar zagotavlja pospešek od 0 do 100 km/h v samo 6,0 sekunde, možnost vleke prikolice z maso do 2500 kg in doseg 42 km povsem na elektriko (po WLTP).2

FoE_Explore-New-Heights_02

Inteligentni štirikolesni pogon in sistem za obvladovanje terena s sedmimi voznimi načini3 pomagata športnemu terencu, da se brez težav spopade s površinami od gladkih avtocest do skalnatih poti, blata, snega in peska, v vseh treh vrstah sedežev pa lahko udobno potujejo odrasle osebe. Ko sta druga in tretja sedežna vrsta plosko zloženi, je na voljo več kot 2200 litrov prostora za pustolovsko in športno opremo.

Navedki

“Za resnično preizkušanje tako zmogljivega vozila, kot je naš Explorer Plug-In Hybrid, so potrebne najbolj drzne stranke, zato smo vedeli, da jih ne bo oviral niti najvišji prostostoječi plezalni stolp na svetu. Naš cilj pri projektu Raziščite nove višine je bil ustvariti navdihujoč simbol raziskovanja in pustolovščin, ko se ljudje po vsej Evropi po zahtevnem letu odpravljajo na pot in uživajo v poletju.”

“Norveška je eden najbolj naprednih svetovnih trgov za elektrificirana vozila, zato je bil stolp OVER jasna izbira za gostovanje izziva, v katerem je sodeloval naš sedemsedežni SUV, ki omogoča tudi vožnjo s povsem električnim pogonom.” Dan Jones, višji vodja komunikacij za osebna vozila pri Fordu Evropa

Comments

comments